NEWSFLASH...
ανάγνωση

Ομαδική ασφάλιση: Ένα μοναδικό εργαλείο αποτελεσματικού management

Ομαδική ασφάλιση: Ένα μοναδικό εργαλείο αποτελεσματικού management

Ο Δημήτρης Καλούδης, επικεφαλής Ομαδικών Ασφαλίσεων της Howden, μιλάει για τα πλεονεκτήματα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις της ομαδικής ασφάλισης, που λειτουργούν συνδυαστικά τόσο υπέρ των εργαζόμενων, όσο και της επιχείρησης.

Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ως μικρομεσαίες θεωρoύνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 250 εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι ΜμΕ μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη ομαδικού ασφαλιστηρίου υγείας, εφόσον μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η απασχόληση τουλάχιστον 10 εργαζόμενων.

Τα περισσότερα Ομαδικά Προγράμματα Υγείας δίνουν τη δυνατότητα της απευθείας κάλυψης των εξόδων στο σύνολο των Νοσηλευτικών Iδρυμάτων και Διαγνωστικών Kέντρων της χώρας, ενώ οι διαδικασίες διαχείρισης των καλύψεων είναι απλές, φιλικές και περιλαμβάνουν τη συνεχή ενημέρωση και καθοδήγηση των εργαζομένων.

Οι παροχές ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου υγείας ισχύουν όσο ο ασφαλισμένος εργάζεται στην επιχείρηση και διακόπτονται με την αποχώρησή του από τη μισθοδοσία. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα εξειδικευμένα στελέχη της Howden πάντα συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε συνδυαστική κάλυψη με τη σύναψη ενός ατομικού ασφαλιστηρίου υγείας και με μεγάλη απαλλαγή, που αυτομάτως θα μειώσει κατά πολύ το κόστος ασφάλισης. Προτείνουμε δηλαδή ένα ασφαλιστήριο υγείας, το οποίο θα ενεργοποιείται για αποζημιώσεις που θα ξεπερνούν το ποσό κάλυψης που εγγυάται το ομαδικό τους ασφαλιστήριο. Η σύναψη ενός ατομικού ασφαλιστηρίου αφενός «εγγυάται» την ασφαλισιμότητα του εργαζόμενου και αφετέρου του/της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μείωση της απαλλαγής -σε περίπτωση αποχώρησης από την εταιρία στην οποία εργαζόταν-, ενώ γενικότερα παρέχει μεγάλη ευελιξία κινήσεων σε ό,τι αφορά στις επιλογές προστασίας της υγείας.

Γιατί όμως μια επιχείρηση να επιλέξει την σύναψη ενός ομαδικού προγράμματος;

Πρώτον, όπως έχει αποδειχτεί μέσα από πολλές έρευνες που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζόμενων, γεγονός που επηρεάζει θετικά τόσο την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, όσο και την παραμονή, την αφοσίωση των ικανών και ταλαντούχων εργαζομένων στην επιχείρηση. Αποτελεί, δηλαδή, ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δεύτερον, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παροχές στους εργαζόμενους -είτε σε χρήμα είτε σε είδος-, οι οποίες φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης δεν επιβαρύνουν φορολογικά τον εργαζόμενο.

Για τον εργοδότη τώρα, τα ασφάλιστρα μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής, πάντα στο πλαίσιο ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου, λογίζονται ως δαπάνη. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στα Ομαδικά Αποταμιευτικά (ή Συνταξιοδοτικά) Προγράμματα οι εισφορές Εργαζομένου και Εργοδότη απολαμβάνουν πλήρους φορολογικής απαλλαγής.

Στο σημείο αυτό θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί το ιδιαιτέρως χαμηλό κόστος της παροχής για την επιχείρηση, αφού το μέσο ετήσιο κόστος ασφάλισης ανά εργαζόμενο σε ένα ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας συνήθως δεν ξεπερνάει τα 300 ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr