NEWSFLASH...
ανάγνωση

Καίριος ο ρόλος του broker για την ευημερία των ΜμΕ

Καίριος ο ρόλος του broker για την ευημερία των ΜμΕ

Σύμφωνα με την Ιφιγένεια Καρίβαλη, Senior Broker – Μember of the EXCO της Ηowden, η αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης για μια μικρομεσαία επιχείρησης γίνεται προφανής, αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως στην πλειονότητά της αυτή η κατηγορία της επιχειρηματικότητας εξαρτάται αποκλειστικά από την εσωτερική της ρευστότητα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, δεν αποτελούν ούτε θυγατρικές ούτε παραρτήματα μεγάλων ή πολυεθνικών ομίλων -ώστε η μητρική να απορροφήσει μέρος ή και το σύνολο της όποιας ζημίας προκύψει-, είναι σαφές πως μόνο η καίρια και ολιστική ασφαλιστική προσέγγιση αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους μετά από ένα καταστροφικό γεγονός ή ανθρώπινο λάθος.

Ποια είναι όμως τα αναγκαία βήματα ασφάλισης μίας μικρομεσαίας επιχείρησης; Και ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να αναζητήσει ο επιχειρηματίας, ο μέτοχος στην αναζήτηση του καταλληλότερου μεσίτη ασφαλίσεων; Τέλος, ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να αναλάβει ο broker για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας, αλλά και της οικονομικής ευρωστίας της επιχείρησης;

Η πρώτη και σημαντικότερη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο επαγγελματίας μεσίτης ασφαλίσεων είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εταιρία, το αντικείμενο της δραστηριότητάς της, τις διαδικασίες παραγωγής, το εύρος και το είδος των πελατών της κ.ο.κ. Για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας μιας επιχείρησης, σκόπιμη θα ήταν η επίσκεψη στους επαγγελματικούς χώρους που διατηρεί για μία προκαταρκτική επιθεώρηση των λειτουργικών μονάδων δηλαδή της παραγωγής, αποθηκών, καταστημάτων κ.λπ. Η επιτόπου συνάντηση με τους επικεφαλής της εταιρίας διασφαλίζει τον άμεσο και γρήγορο εντοπισμό τυχόν ευάλωτων σημείων, τα οποία μπορεί να χρήζουν περαιτέρω ελέγχων ή και βελτιώσεων.

Έχοντας μια ολοκληρωμένη πρώτη εικόνα, ο εξειδικευμένος σύμβουλος της Howden θα προχωρήσει στον εντοπισμό και στην καταγραφή των αναγκών της επιχείρησης ανά κατηγορία, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν και αφορούν σε:

  1. Περιουσιακά στοιχεία (υλικές ζημιές και διακοπή εργασιών)
  2. Ευθύνες εν γένει, δηλαδή αστικές, επαγγελματικές, εργοδοτικές και βεβαίως προϊόντων και ανάκληση αυτών εάν υπάρχει γραμμή παραγωγής
  3. Πιστωτικούς κινδύνους, δηλαδή τον οικονομικό κίνδυνο που διατρέχει η επιχείρηση σε περίπτωση αφερεγγυότητας είτε των πελατών είτε των προμηθευτών της, τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές
  4. Μεταφερόμενα εμπορεύματα
  5. Χρηματικές απώλειες που αφορούν σε απιστία υπαλλήλου, οικονομικό έγκλημα κ.τ.λ.
  6. Ασφάλιση κατά κινδύνων του κυβερνοχώρου – Cyber Risks
  7. Ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων είτε για ζωή και υγεία είτε για συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Στη συνέχεια, η εξειδικευμένη ομάδα που απαρτίζεται από brokers και τεχνικούς θα σχεδιάσει τα ασφαλιστικά προγράμματα, θα προτείνει τα ικανά κεφάλαια κάλυψης που θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της επιχείρησης και θα εντοπίσει τους πλέον συμφέροντες όρους, προϋποθέσεις και ασφάλιστρα, πάντα σε συνεργασία με αξιόπιστες και φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρίες (Α’ class rating).

Όμως, η ουσιαστική δουλειά του έμπειρου επαγγελματία ασφαλιστικού broker δεν σταματά εδώ. Στο πλαίσιο της καθημερινής συνεργασίας του με την επιχείρηση παρακολουθεί στενά την πορεία και την ανάπτυξη των εργασιών της (νέες δραστηριότητες, νέες γραμμές παραγωγής) ώστε να μπορεί να εντοπίζει άμεσα τις τυχόν ανάγκες που δημιουργούνται.

Τέλος, ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο ρόλος και η υποστήριξή του σε περίπτωση ζημιάς: τόσο ο ίδιος, όσο και οι τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι που διαθέτει η εταιρία θα καθοδηγήσουν και θα υποστηρίξουν τον επιχειρηματία ώστε η ζημιά να διακανονιστεί ταχύτατα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς, δηλαδή, χρονοβόρες διαδικασίες και άσκοπες δαπάνες.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι ο στόχος του broker, ο στόχος των επαγγελματιών μεσιτών ασφαλίσεων της Howden είναι να γίνουμε ουσιαστικά μέλη της διοικητικής ομάδας της επιχείρησης, να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ιθύνοντες κάθε τομέα ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συμβουλές και να προφυλάσσουμε ανθρώπους, περιουσιακά στοιχεία, φήμη και βεβαίως την οικονομική ευημερία της ΜμΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr