NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Παγώνουν εξαγορές εταιρειών και ακινήτων ξεκινούν επαναδιαπραγματεύσεις συμφωνητικών

Παγώνουν εξαγορές εταιρειών και ακινήτων ξεκινούν επαναδιαπραγματεύσεις συμφωνητικών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες αυτού σε ενέργεια και πληθωρισμό έχει αλλάξει, όχι μόνο την κεντρική οικονομία (η κυβέρνηση αναθεωρεί τον προϋπολογισμό της προσθέτοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ ως έκτακτες δαπάνες), αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που εδώ και ένα μήνα έχουν «παγώσει». Όλες οι επικείμενες εξαγορές έχουν σταματήσει στις πόρτες των δικηγορικών γραφείων και των συμβολαιογραφείων προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Ταυτόχρονα πάνω από 2.000 αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πάρει αναβολές αφού είτε δεν πρόλαβαν τη λήξη της παράτασης αύξησης αντικειμενικών αξιών είτε περιμένουν να δουν πώς θα εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα και, κυρίως, πώς θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. Καθοριστικό ρόλο σε όλες τις αναβολές παίζει η αύξηση του πληθωρισμού που ουσιαστικά αλλάζει τα δεδομένα των προσυμφωνηθέντων για τις εξαγορές.

Πώς πάγωσε και επαναδιαπραγματεύεται η εξαγορά ελληνικής εταιρείας τροφίμων από βελγική

Για παράδειγμα, βελγική εταιρεία τροφίμων ήθελε να αγοράσει στην Πελοπόννησο ελληνική εταιρεία τροφίμων, η οποία είχε και μεγάλες εξαγωγές σε Ευρώπη. Είχε υπολογίσει ένα τίμημα περίπου 12 φορές τα κέρδη της και μετά την οικονομική κρίση και την πληθωριστική πίεση στην Ευρώπη θέλει να πληρώσει ένα discount περίπου 20% επί της προηγούμενης τιμής.

Όπως ήταν φυσικό, η διαπραγμάτευση σταμάτησε στην πόρτα των δικηγόρων πριν την τελική υπογραφή με την υπόσχεση να ξαναρχίσουν την διαπραγμάτευση υπό νέες συνθήκες, όταν ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας στα θέματα του πληθωρισμού.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αρκετά ενεργοβόρα, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους (σε όλες τις μορφές του) δημιουργεί πρόσθετους υπολογισμούς.

Τι κάνουν οι επιχειρήσεις που αγόρασαν πριν την έκρηξη του πολέμου και την εκτίναξη ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού

Επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν πριν από ένα μήνα, προ πολέμου και με χαμηλότερο πληθωρισμό, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής πριν δημιουργηθούν νέα business plan και νέες εργασιακές συμβάσεις. Αφού δεν πρόλαβαν να μειώσουν το αρχικό τίμημα καλούνται τώρα να αναπροσαρμόσουν τα λειτουργικά κόστη τους στις νέες συνθήκες. Όπερ σημαίνει μείωση παραγωγής για ένα διάστημα, αναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές και τις τράπεζες και δυστυχώς, όπως γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, απολύσεις εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, και εκεί έχουν παγώσει οι διαδικασίες για μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα. Πολλοί ενδιαφερόμενοι θέλουν να προσθέσουν έξτρα παροχές στα προσυμφωνημένα τιμήματα (π.χ. χώρους πάρκινγκ, εστίασης κ.ά.). Στα αστικά ακίνητα (κατοικίες) παρατηρείται μία υπερπροσφορά νεοδμητών ακινήτων προς το παρόν που δεν έχει ρίξει τις τιμές. Προφανέστατα, εάν στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, θα υπάρξουν και εκεί αναπροσαρμογές τιμών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr