NEWSFLASH...
ανάγνωση

FREEDOM: «Το μεγαλύτερο κεφάλαιο μας είναι οι άνθρωποι μας»

FREEDOM: «Το μεγαλύτερο κεφάλαιο μας είναι οι άνθρωποι μας»

Η έρευνα που έκανε το epixeiro.gr για το μεγάλο αφιέρωμα στην ασφάλιση των ΜμΕ έδειξε ότι η Ομαδική Ασφάλιση δεν είναι περιττή δαπάνη για μία επιχείρηση, ούτε πολυτέλεια εν καιρώ οικονομικής ύφεσης.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η πρόσβαση των εργαζομένων σε ιδιωτικές δομές υγείας τη στιγμή που οι κρατικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν πάνω από 30% στον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί όφελος για μία επιχείρηση καθώς μειώνεται το ποσοστό αδειών νοσηλείας που αναγκάζεται να παίρνει το προσωπικό. Η σύναψη ενός ομαδικού ασφαλιστήριου, προσθέτως παρέχει σημαντικά φορολογικά οφέλη και στον εργοδότη που στόχο έχει να επωφεληθεί του πλεονεκτήματος που δίνει το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα για τις εν λόγω συμβάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας απευθυνθήκαμε στη FREEDOM, -εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, εδραιωμένη και με μεγάλη εμπειρία στην αγορά, αφού διαχειρίζεται συνολικά 80 ομαδικά ασφαλιστήρια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τάση στην αγορά είναι ανοδική με τη διακράτηση στελεχών να έχει γίνει προτεραιότητα τονίζει στη συνέντευξη του ο Θανάσης Κατσιγιάννης, Εμπορικός Διευθυντής και Partner στη Freedom. Εξηγεί το γιατί είναι προτιμότερο ένας επιχειρηματίας να καλύψει τους εργαζόμενους με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο από το να δώσει αυξήσεις σε μισθούς. Τέλος, πότε συμφέρει μία επένδυση σε ομαδικά – αποταμιευτικά, αλλά και το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ρευστοποίησης ενός ομαδικού ή αποχώρησης ενός εργαζομένου.

Σε μια εποχή που η κρίση επηρεάζει αναμφισβήτητα τις ΜμΕ της χώρας, τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιριών δείχνουν ανοδική πορεία στις ομαδικές ασφαλίσεις. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό;

Η τάση στην αγορά είναι όντως ανοδική. Η διακράτηση ή η προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών στις επιχειρήσεις, έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα. Είναι απαραίτητη συνθήκη να συμπεριλαμβάνεται παροχή ομαδικής ασφάλισης μέσα στο πακέτο απολαβών τους. Δημιουργεί κουλτούρα δέσμευσης των εργαζομένων και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους των επιχειρήσεων σήμερα. Στη Freedom, το 2021, προχωρήσαμε στην ασφάλιση 22 νέων εταιριών, χωρίς προηγούμενη εμπειρία ομαδικής ασφάλισης.

FREEDOM: «Το μεγαλύτερο κεφάλαιο μας είναι οι άνθρωποι μας»
Άποψη από τα γραφεία της FREEDOM

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το κόστος ενός ομαδικού συμβολαίου. Ένα πρόγραμμα με βασικές καλύψεις πόσο κοστίζει το χρόνο;

Ο αριθμός των ασφαλισμένων, η μέση ηλικία και τα όρια των καλύψεων διαμορφώνουν το κόστος. Για μία ομάδα 40 ατόμων, με μέση ηλικία 45 ετών, το ετήσιο κόστος για βασικές καλύψεις, νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακης περίθαλψης, θα ήταν περίπου 300€ ανά εργαζόμενο. Για τη δημιουργία ενός συμβολαίου, η ασφαλιζόμενη ομάδα πρέπει να αριθμεί τουλάχιστον 10 υπαλλήλους.

Πολλοί θα προτιμούσαν αυτά τα 300 ευρώ να τα λάβουν ως αύξηση μισθού. Γιατί να προτιμήσουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα;

Αυτό είναι αλήθεια. Εάν όμως αυξήσεις τις καθαρές ετήσιες αποδοχές ενός εργαζομένου κατά 300 ευρώ, θα χρειαστεί να καταβάλεις, σχεδόν άλλα τόσα, σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρο. Επομένως, το κόστος για την επιχείρηση που παρέχει ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης, είναι μικρότερο, ενώ ο εργαζόμενος αποκτά πρόσβαση σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας. Όταν το ζητούμενο, είναι η αύξηση της ποιότητας υπηρεσιών στην υγεία, τότε, η επιλογή του ομαδικού, είναι μονόδρομος.

Τι ισχύει με τις φοροαπαλλαγές; Υπάρχουν όρια και εάν ναι, ποια είναι αυτά;

Η φορολογική απαλλαγή ισχύει έως τα 1.500 ευρώ ετησίως και ανά εργαζόμενο, για ασφαλιστήρια καλύψεων. Στην περίπτωση που στο συμβόλαιο συμπεριλαμβάνονται και τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγος, παιδιά) και το κόστος τους πληρώνεται από τον εργοδότη, τότε, το ασφάλιστρο που αναλογεί σε αυτά, θεωρείται για τον εργαζόμενο, παροχή σε είδος.

Παράθεση - epixeiro.gr

Στα επενδυτικά - συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια δεν υφίσταται ο περιορισμός των 1.500 ευρώ

Όσον αφορά στα επενδυτικά-συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια δεν υφίσταται ο περιορισμός των 1.500 ευρώ.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει χρήση του ομαδικού συμβολαίου. Σε περιοχές της περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικά θεραπευτήρια η ωφέλεια ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου περιορίζεται. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Η εμπειρία δείχνει πως σχεδόν όλες οι προγραμματισμένες νοσηλείες ασφαλισμένων από την περιφέρεια, γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης σε πολλές επαρχιακές πόλεις, υπάρχουν πλέον ιδιωτικές κλινικές. Στη Λάρισα, την Πάτρα την Ρόδο, την Κρήτη κ.ά. Ίσως κάποια επείγοντα, κυρίως χειρουργικά περιστατικά, αντιμετωπίζονται άμεσα στα κατά τόπους νοσοκομεία. Όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη, η κάλυψη παρέχεται σε όλη τη χώρα μέσω διαγνωστικών κέντρων. Μην ξεχνάμε βέβαια, τις καλύψεις της απώλειας ζωής και ανικανότητας για εργασία. Εξίσου σημαντικές για τους ίδιους τους εργαζομένους, αλλά και τις οικογένειες τους.

Πολλοί επιχειρηματίες, ενδιαφέρονται και για συνταξιοδοτικά-επενδυτικά ομαδικά προγράμματα. Πώς λειτουργούν;

Ορίζεται ένα ετήσιο ποσό που θα αποταμιεύεται υπέρ του εργαζομένου από τον εργοδότη. Συνήθως είναι ποσοστό επί του μισθού του. Ο εργαζόμενος μπορεί και εκείνος να καταθέσει μέρος του μισθού του στο λογαριασμό (για το ποσό αυτό δεν παρακρατείται ΦΜΥ).

Πότε συμφέρει μία επένδυση τέτοια και πότε όχι;

Πάντα συμφέρει. Και τα δύο μέρη. Ο εργοδότης, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως νοιάζεται πραγματικά για τον εργαζόμενο. Επωφελείται από τα φορολογικά κίνητρα και δημιουργεί ένα σημαντικό κεφάλαιο υπέρ των εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, λαμβάνουν εφάπαξ ποσό, συνήθως στη δεκαετία και ενώ παραμένουν στη επιχείρηση. Σκεφτείτε το!

Και εάν κάποιος αποχωρήσει πριν τη δεκαετία ή συνταξιοδοτηθεί;

Σε σχέση με τα χρήματα που έχει καταβάλει η επιχείρηση, ορίζονται στο ασφαλιστήριο κανόνες για το τι θα ισχύει σε περίπτωση αποχώρησης από την επιχείρηση για οποιοδήποτε λόγο, καθώς επίσης και σε περίπτωση ρευστοποίησης όλου, ή μέρους του συνταξιοδοτικού λογαριασμού. Οι κανόνες αυτοί είναι πάρα πολύ ευέλικτοι και μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες και επιδιώξεις της κάθε εταιρείας.

FREEDOM: «Το μεγαλύτερο κεφάλαιο μας είναι οι άνθρωποι μας»
Σεμινάριο Συνεργατών της FREEDOM

Γιατί στην Freedom

Τέσσερα βαριά ονόματα της ασφαλιστικής μας βιομηχανίας, οραματίστηκαν και δημιούργησαν μια ανεξάρτητη, πρακτοριακή εταιρία, παροχής ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με εξειδικευμένα στελέχη και κορυφαίους Ασφαλιστικούς Συμβούλους. Διατηρούν γραφεία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Freedom συνεργάζεται με τις καλύτερες και μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να έχουν οι πελάτες της τα πιο σύγχρονα ασφαλιστικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Μέσα σε μόλις 4,5 έτη από την ίδρυσή της, συγκαταλέγεται ήδη, στις κορυφαίες εταιρίες διαμεσολάβησης στην Ελλάδα. Στις επιχειρήσεις, όπως και στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η Σοφία Ρατσιάτου, ο Θανάσης Κατσιγιαννης, ο Χάρης Χαρακλιάς και ο Χάρης Στρατουδάκης, αποτελούν την ηγετική ομάδα της Freedom.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr