NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις τα δομικά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού

Τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις τα δομικά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού

Τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για την αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας κατέθεσαν εκπρόσωποι των παραγωγικών της κλάδων στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την οποία συντόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone υποστήριξε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο κομμάτι της σταθερής συνδεσιμότητας, όσον αφορά στις οπτικές ίνες, διαφορά όμως που θα καλυφθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία και είναι σωστές οι προτεραιότητας που έχουν τεθεί. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία, αλλά έχω σοβαρή αμφιβολία αν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να υποστηρίξει τη μετάβαση» ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Την σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές βιομηχανίες ανέδειξε η Μαρία Λαζαρίμου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, μιας εταιρείας που εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο. Σημείωσε πως η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι ακόμα όσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει, υπάρχουν πάγιες στρεβλώσεις, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και πραγματική στήριξη της βιομηχανίας.

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισήμανε πως αρχικά μετά την επιβολή των capital controls και εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε τεράστια αύξηση στη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η Ελλάδα όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην 9η θέση από το τέλος στην Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάταξη της φοροδιαφυγής κι αν συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2 δισ. ευρώ. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Την ανάγκη να μην χάσουμε ως χώρα τον μπούσουλα που κερδίσαμε με πολύ μεγάλο κόστος κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης προέκρινε ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής στο London Business School. «Με φοβίζει η αναντιστοιχία μεταξύ των πρωτοπόρων εταιρειών και ενός πολιτικού συστήματος που επανέρχεται στο προπατορικό αμάρτημα και διαγωνίζεται στις παροχές» είπε με νόημα. Δήλωσε αισιόδοξος για τις επενδύσεις, οι οποίες όμως θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο αν δεν διορθωθούν τα δομικά προβλήματα.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Ιωάννης Εμμανουηλίδης Partner της Allen & Overy LLP, διαπίστωσε τρομερή πρόοδο στην ελληνική οικονομία από τον κίνδυνο του Grexit μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι η χώρα έχει αλλάξει ως επενδυτικός προορισμός. Χαρακτήρισε, δε, ιδιαίτερη σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr