NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κύπρος
ανάγνωση

Με 303 εκατ. χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ τοπικά έργα το 2021 στην Κύπρο

Με 303 εκατ. χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ τοπικά έργα το 2021 στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ συναντά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αρμόδιους υπουργούς και επιβεβαιώνει μελλοντικές επενδύσεις στους τομείς των επιχειρήσεων, της αστικής ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κύπρος παραμένει ο βασικός αποδέκτης της συμμετοχής της ΕΤΕπ στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ της

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Werner Hoyer επισκέφθηκε την Κύπρο για να συζητήσει τις πρόσφατες αλλά και τις μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα και να διαπιστώσει πώς η ΕΤΕπ βοηθά τις κυπριακές εταιρείες να ξεπεράσουν τις επιχειρηματικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19, και τον τρόπο με τον οποίον συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

«Η περασμένη χρονιά αποτέλεσε άλλο ένα σημαντικό έτος για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Κύπρου, η οποία είναι βασικός αποδέκτης της χρηματοδότησης της τράπεζας. Η στήριξη της ΕΤΕπ βοήθησε την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τις προκλήσεις της πανδημίας του COVID-19. Η χρηματοδότηση που παρέχει η τράπεζα συνεχίζει επίσης να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενίσχυση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών στην Κύπρο. Προσβλέπουμε στο να συνεχίσουμε αυτή τη μακροχρόνια συνεργασία και να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι διαθέσιμες επενδύσεις μετασχηματισμού», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Αυτή η επίσκεψη παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών Πετρίδη για τον θετικό αντίκτυπο που έχει η δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο, μετά από ένα ακόμη επιτυχημένο έτος ευρείας δραστηριοποίησής μας το 2021. Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ βοήθησε τις κυπριακές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις («ΜμΕ») να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη. Πέρυσι, η τράπεζα παρείχε επίσης σημαντική στήριξη για επενδύσεις στις μεταφορές στην Κύπρο. Προσβλέπουμε στο να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις κυπριακές Αρχές και τις επιχειρήσεις για μελλοντικές επενδύσεις προτεραιότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer.

Η Κύπρος είναι ο κορυφαίος αποδέκτης της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ

Η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν αποδέκτης της στήριξης της ΕΤΕπ από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη, με τη συνολική έκθεση της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Η νέα χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο πέρυσι ανήλθε σε 303 εκατ. ευρώ, αύξηση 24% σε σχέση με το 2020. Σε αυτή περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) που σημειώθηκε ποτέ στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την οικονομική ανθεκτικότητα έναντι του COVID.

Η υποστήριξη της ΕΤΕπ στην Κύπρο το 2021 αντιπροσώπευε επίσης την τέταρτη μεγαλύτερη υποστήριξη για έργα μετασχηματισμού στα 40 χρόνια συμμετοχής του Ομίλου ΕΤΕπ στη χώρα.

ΕΤΕπ: 170 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικές επενδύσεις

Πέρυσι η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ παρείχαν 170 εκατομμύρια ευρώ νέας στοχευμένης χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη στήριξη επενδύσεων από κυπριακές εταιρείες σε δύσκολες περιόδους.

Σε αυτή περιλαμβάνεται στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ για τοπικές ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο του δεύτερου Κυπριακού Επιχειρηματικού Προγράμματος που ακολούθησε την επιτυχή υλοποίηση του πρώτου πακέτου.

Το 2021 καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή που σημειώθηκε ποτέ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στην Κύπρο. Οι νέες επενδύσεις κυπριακών εταιρειών θα επωφεληθούν από τη νέα χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ την οποία θα διαχειρίζονται η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου.

Υποστήριξη ρεκόρ 112 εκατ. για την οδική ασφάλεια και τις επενδύσεις προτεραιότητας στις μεταφορές

Το 2021 χορηγήθηκε επίσης η μεγαλύτερη υποστήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο. Η νέα χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε πέρυσι θα επιταχύνει την ανάπτυξη καμερών οδικής ασφάλειας σε σημεία ατυχημάτων σε όλη τη χώρα και θα επιτρέψει τη βελτίωση των δρόμων στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Πάφο και το Βασιλικό.

Πρώτη χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους που υποστηρίζει την καινοτομία Hellas Direct

Πέρυσι η ΕΤΕπ συμφώνησε να υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επιχειρηματικής επέκτασης από την Hellas Direct μέσω της πρώτης χρηματοδότησης επιχειρηματικού χρέους που παρέχει η ΕΤΕπ σε κυπριακή επιχείρηση.

Η νέα επένδυση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) θα επεκτείνει την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών με γνώμονα την τεχνολογία σε όλη την περιοχή και θα προσαρμόσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην μετά τον Covid εποχή.

Μελλοντική υποστήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις, αστική ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μέσα στους επόμενους μήνες, η ΕΤΕπ αναμένεται να επιβεβαιώσει νέες πρωτοβουλίες ιδιωτικής χρηματοδότησης από κοινού με Κύπριους τραπεζικούς εταίρους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επιμερισμού κινδύνου του Κυπριακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Η ΕΤΕπ επίσης οριστικοποιεί αυτό το διάστημα τις λεπτομέρειες της στήριξης προς επενδύσεις για αστικά έργα και έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η ΕΤΕπ έχει παράσχει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Κύπρο από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα το 1981.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr