NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Η επιταγή του πολέμου για τους (αντ)ασφαλιστές ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια

Η επιταγή του πολέμου για τους (αντ)ασφαλιστές ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια

Ενώ οι διαπραγματεύσεις περί ταχείας διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας αλλά και των διαδρομών εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - με τις δυνητικές λύσεις να αποδίδουν μετά το 2027 - συνεχίζονται παράλληλα με τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, οι (αντ) ασφαλιστές εκδίδουν τις πρώτες συνολικές εκτιμήσεις ζημιών περιουσίας.

Αερομεταφορές, Ναυτιλία, Ενέργεια, μεγάλες καταστροφές από άλλους κλάδους της οικονομίας συσσωρεύουν ζημιές που ισούνται με αποζημιώσεις ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η ανάλυση έρχεται από την Verisk, η οποία λέει ότι ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει, θα βγουν ακόμα πολλές ζημιές τις οποίες ακόμα δεν μπορεί να τις υπολογίσει κανείς.

Στις εξειδικευμένες ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις οι ζημιές θα κυμανθούν μεταξύ 13,05 με 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σε ορισμένους τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς οι συνέπειες της σύγκρουσης δεν θα μπορούν να μετρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο πόλεμος έχει ήδη σοβαρό αντίκτυπο στους αντασφαλιστές που γράφουν εξειδικευμένες γραμμές, ενώ η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς που προκαλείται από την δυναμική του πολέμου έχει χτυπήσει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των αντασφαλιστών.

Θα χρειαστούν μήνες μετά την παύση των εχθροπραξιών για να αποκτήσουν οι πραγματογνώμονες μια σαφέστερη εικόνα των ζημιών, ενώ δεν μπορούν να υπολογιστούν τα διάσπαρτα γεγονότα πολιτικής βίας που μπορεί να εκτυλίσσονται σε διάφορα κράτη.

Οι αερομεταφορείς και πάλι στο μάτι του κυκλώνα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές για τις αεροπορικές θα κυμανθούν μεταξύ 5-13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Verisk να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο ζημιογόνο συμβάν στο ιστορικό των αερομεταφορέων.

Οι απώλειες για την αγορά έχουν επικεντρωθεί μόνο στο τομέα της μίσθωσης των αεροσκαφών, αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί θα υπάρξουν απώλειες σε άλλους τομείς της αγοράς των αερομεταφορών καθώς και σε ολόκληρη της αλυσίδα εφοδιασμού, ενεργοποιώντας αντασφαλιστικά συμβόλαια all-risk ή war-hull.

Με παγιδευμένες απώλειες η ναυτιλία

Κάποιες αξιώσεις στον κλάδο της ναυτιλίας φαίνεται ότι απορρίπτονται, ωστόσο η Verisk κάνει λόγο για παγιδευμένες απώλειες που θα εκδηλωθούν εν ευθέτω χρόνω. Εκτός των απωλειών αυτών, αναμένονται απαιτήσεις από ζημιές που σχετίζονται με το λιμάνι, με το φορτίο, αλλά και απαιτήσεις έναντι αλλοίωσης τροφίμων.

Συνολικά, η Verisk εκτιμά οι ασφαλισμένες ζημιές στην ναυτιλία θα κυμανθούν μεταξύ 3-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αιολικά και σταθμοί πυρηνικής ενέργειας συσσωρεύουν τις περισσότερες ζημιές

Η πλειονότητα των ασφαλισμένων ζημιών στην ενέργεια αναμένεται να είναι στην ξηρά, με τα αιολικά πάρκα να κατατάσσονται στην λίστα των μεγάλων απωλειών, όπως και οι εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας.

Προσώρας, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ήμισυ των οποίων θα προέρχονται από τα αιολικά πάρκα και εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας.

Μεγάλες ζημιές διαφορών κλάδων

Εδώ ακόμα το «μολύβι και το χαρτί» δεν μπορεί να δουλέψει καθώς ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο, ωστόσο δεν έχει υπολογιστεί το ύψους των ασφαλισμένων ζημιών. Η κατηγορία των ζημιών αυτών δυνητικά μπορεί να ανεβάζει το λογαριασμό των (αντ)ασφαλιστών αρκετά προς τα πάνω.

Ελάχιστες οι ασφαλισμένες ζημιές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ζημιές που έχουν προκληθεί πάντως σε μεγάλες επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 4 δισεκατομμύρια, ενώ σε μικρές επιχειρήσεις οι ζημιές σε προσωπική περιουσία υπολογίζονται στα 100 εκατομμύρια. Αυτό γιατί η ασφαλιστική διείσδυση στην Ουκρανία είναι χαμηλή, συνεπώς οι ασφαλισμένες ζημιές που θα προκύψουν θα είναι πολύ χαμηλότερες των οικονομικών ζημιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημαντικό ρόλο στον λογαριασμό του πολέμου θα παίξουν τα εναλλακτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια ILS (επενδυτικά συνδεδεμένα με την ασφάλιση) και Cat Bonds (ομόλογα καταστροφών).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr