NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Τα σύννεφα του πολέμου προκάλεσαν χτύπημα στο funding των startups

Τα σύννεφα του πολέμου προκάλεσαν χτύπημα στο funding των startups

​Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως είχε συνέπειες και στον «κόσμο» των χρηματοδοτήσεων, αφού το funding προς νεοφυείς επιχειρήσεις εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε με γρήγορους ρυθμούς το 2022 αλλά, τους τελευταίους δύο μήνες, υπήρξε μια απότομη επιβράδυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι επενδυτές διέθεσαν συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 472 γύρους late stage funding, προς εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το χαμηλότερο σύνολο χρηματοδοτήσεων σε σύγκριση με οποιαδήποτε περίοδο δύο μηνών τουλάχιστον για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Συνολικά, οι επενδύσεις τους τελευταίους δύο μήνες μειώθηκαν κατά 39% σε σύγκριση με το σύνολο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι startups της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκέντρωσαν συλλογικά 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 552 γύρους. Όσον αφορά στο τι βρίσκεται «πίσω» από αυτήν την πτώση στις χρηματοδοτήσεις, ο κύριος παράγοντας φαίνεται πως εντοπίζεται στις εξελίξεις από την Ουκρανία.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή, ο αριθμός των ανακοινώσεων από νεοφυείς επιχειρήσεις της ΕΕ σχετικά με νέες χρηματοδοτήσεις μειώθηκε δραματικά. Αν και αυτό θεωρούνταν στην αρχή κάτι αναμενόμενο και πως απλώς οι εταιρείες καθυστερούσαν τις ανακοινώσεις -αφού δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να «γιορτάσουν» κάτι τέτοιο- τώρα, περίπου 10 εβδομάδες μετά την εισβολή, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για επιβράδυνση και όχι για μια προσωρινή παύση.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Crunchbase, εντοπίζεται μια σημαντική επιβράδυνση στους λεγόμενους «supergiant funding rounds», δηλαδή στις επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Αν και υπήρξαν κάποιες τέτοιες, ήταν σημαντικά λιγότερες μέσα στους περασμένους μήνες. για την ακρίβεια, υπήρξαν 31 γύροι 100 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω για εταιρείες της ΕΕ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μόνο 19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Μερικοί από αυτούς: για την Doctolib από το Παρίσι, έναν πάροχο διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων για την εύρεση γιατρών και την πραγματοποίηση ιατρικών ραντεβού, που σήκωσε 526 εκατομμύρια δολάρια, για την OneFootball από το Βερολίνο, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για λάτρεις του ποδοσφαίρου που σήκωσε 300 εκατομμύρια δολάρια, και για την Forto, επίσης από το το Βερολίνο, έναν πάροχο εργαλείων λογισμικού για την αποστολή εμπορευμάτων, που σήκωσε 250 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιβράδυνση ακολουθεί μια περίοδο - ρεκόρ για τις χρηματοδοτήσεις ευρωπαίων νεοφυών επιχειρήσεων. Πέρυσι, το venture funding στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που πραγματοποιήθηκε σε χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων, έφτασε τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια απίστευτη αύξηση 159 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Εντούτοις, οι επενδύσεις σε startups επιβραδύνονται και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Η παγκόσμια χρηματοδότηση ανήλθε συνολικά σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2022 - το χαμηλότερο ποσό που επενδύθηκε σε ιδιωτικές εταιρείες τους τελευταίους 12 μήνες. Αν και η πτώση δεν είναι τεράστια, σηματοδοτεί ότι η επιβράδυνση που εντοπίστηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι η αρχή μιας πιο μακροπρόθεσμης μετατόπισης των χρηματοδοτήσεων.

Συνολικά, η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 10 τοις εκατό σε μηνιαία βάση από 52 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο και κατά 12 τοις εκατό από τα 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του 2021. Γενικότερα, μια πτώση 10 έως 12 τοις εκατό των ποσών της χρηματοδότησης δεν θεωρείται τεράστια, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο του Απριλίου εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τη χρηματοδότηση για οποιονδήποτε μήνα του 2020 κατά 5 έως 29 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι χρηματοδοτήσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι το περιβάλλον απομακρύνεται από τα ρεκόρ του 2021, όταν η παγκόσμια χρηματοδότηση διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr