NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πτώση στην παγκόσμια αγορά PC, κέρδη για Dell & Apple - «Άμβλυνση» ελλείψεων

Πτώση στην παγκόσμια αγορά PC, κέρδη για Dell & Apple - «Άμβλυνση» ελλείψεων

​Οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας στις 78,7 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με το Counterpoint Research Global PC tracker.

Όπως αναφέρει η Counterpoint, φτάνοντας στο 2022, η αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετώπισε ελάφρυνση των ελλείψεων σε εξαρτήματα και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Οι εκκρεμείς παραγγελίες από το 2021 συνέχισαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις αποστολές υπολογιστών στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς.

Η εφοδιαστική αλυσίδα Η/Υ έγινε «σχετικά συντηρητική» στις προοπτικές της, στα μέσα του πρώτου τριμήνου, σε μεγάλο βαθμό λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού και των περιφερειακών συγκρούσεων, που έφεραν αβεβαιότητες στη ζήτηση υπολογιστών και θόλωσαν τη συνολική δυναμική της αγοράς. Έτσι, οι συνολικές αποστολές υπολογιστών για το 2022 αναμένεται να είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προβλέψεις που έγιναν στα τέλη του 2021.

Επιπρόσθετα, τα lockdown για την αντιμετώπιση του COVID-19 στην Κίνα, σε περιοχές όπου βρίσκονται πολλές γραμμές κατασκευής φορητών, θα έχουν αντίκτυπο στα ποσοστά των παραδόσεων για τον Απρίλιο. Σε σύγκριση με τους OEM, οι ODM (original design manufacturer - εταιρείες που διαθέτουν τα προϊόντα τους για πώληση μέσω rebranding) αντιμετωπίζουν επί του παρόντος περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με την κατανομή των πόρων παραγωγής από τις επιπτώσεις της έλλειψης εξαρτημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Lenovo διατήρησε το προβάδισμά της στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών στο 1ο τρίμηνο του 2022, με μερίδιο 23,1%, το οποίο μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2021. Οι συνολικές αποστολές των 18,2 εκατομμυρίων μονάδων του brand ήταν μειωμένες κατά 9,5% σε ετήσια βάση. Η γνωστή κατασκευάστρια είχε καλή απόδοση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω και του in-house manufacturing, κάτι που θα συνεχίσει να τη βοηθά σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η HP πήρε μερίδιο 20,2% για να φτάσει στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. Η εταιρεία σημείωσε πτώση 16% σε ετήσια βάση στις αποστολές, κυρίως λόγω της απώλειας της δυναμικής των Chromebook και της αδυναμίας στην καταναλωτική ζήτηση. Η Dell σημείωσε μια ελαφρά αύξηση στις αποστολές της στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Το μερίδιο αγοράς της συγκεκριμένης κατασκευάστριας αυξήθηκε κατά περίπου 100 μονάδες βάσης στο 1ο τρίμηνο του 2022.

Η Apple συνέχισε την επιτυχία της με τη σειρά M1 MacBook, σημειώνοντας αύξηση 8% σε ετήσια βάση στο 1ο τρίμηνο του 2022, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της κατά 100 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Η Asus σημείωσε αύξηση αποστολών 4% σε ετήσια βάση χάρη και στην επέκταση του gaming. Η Acer συνέχισε να δυσκολεύεται λόγω των πωλήσεων Chromebook που έχασαν τη δυναμική τους και έκλεισε το τρίμηνο με πτώση αποστολών 1%. Η Asus και η Acer είχαν και οι δύο μερίδιο αγοράς περίπου 7%.

Άλλωστε, μια άλλη εταιρεία, η IDC, νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκτίμησε ότι οι αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια βάση στο 1ο τρίμηνο του 2022, σε 80,5 εκατομμύρια μονάδες. Η κύρια αιτία της πτώσης ήταν οι περιορισμοί της προσφοράς και οι ελλείψεις, η χαμηλότερη ζήτηση από τους καταναλωτές αλλά και η κορεσμένη αγορά γύρω από την εκπαίδευση, ενώ οι αγορές από τις επιχειρήσεις παρέμειναν ισχυρές.

Όσον αφορά στις ελλείψεις εξαρτημάτων, τα τελευταία δύο χρόνια η εφοδιαστική αλυσίδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων της ζήτησης που προκαλούνται από τον COVID-19 και τις ελλείψεις εξαρτημάτων. Ωστόσο, από τα τέλη του 2021, τα κενά ζήτησης - προσφοράς μειώνονται, σηματοδοτώντας ένα ενδεχόμενο τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Η Counterpoint σημειώνει πως οι ελλείψεις εξαρτημάτων θα αμβλυνθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr