NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

ΤτΕ: «Προσοχή» στις τράπεζες για το ενδεχόμενο νέων «κόκκινων» δανείων λόγω πολέμου

ΤτΕ: «Προσοχή» στις τράπεζες για το ενδεχόμενο νέων «κόκκινων» δανείων λόγω πολέμου

Με κύριο θέμα την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την έμμεση επίπτωση στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους δημοσιεύθηκε η τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα του τραπεζικού τομέα προς τις εν λόγω χώρες είναι αμελητέα, συνεπώς οι όποιες επιδράσεις θα προκύψουν δευτερογενώς μέσω των λοιπών διαύλων μετάδοσης της κρίσης, όπως: α) ένταση των πληθωριστικών πιέσεων με επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, β) μείωση των εμπορικών συναλλαγών και των τουριστικών ροών από τη Ρωσία και την Ουκρανία και γ) ενδεχόμενη δυσμενής μεταβολή του κλίματος εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκταση των τελικών επιδράσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένου ότι εμπεριέχεται υψηλός βαθμός αβεβαιότητας ως προς την έκβαση και τη διάρκεια του πολέμου, καθίσταται εξαιρετικά πρόωρη και επισφαλής.

Το 2021, η υλοποίηση της στρατηγικής των τραπεζών για την οριστική απαλλαγή τους από το υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) συνέβαλε καθοριστικά αφενός στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους και αφετέρου στη διαμόρφωση του λειτουργικού τους αποτελέσματος και του επιπέδου κεφαλαιακής επάρκειάς τους.

Η δραστηριοποίηση των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) διευκόλυνε τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ΜΕΔ. Ωστόσο, απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών παροχής βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης στους πιστούχους, που να διασφαλίζει υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και να διευκολύνει με τον τρόπο αυτό την επανένταξη των δανείων τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά θεωρεί ότι είναι νωρίς να έχουμε κάποια εικόνα από τις επιπτώσεις του πολέμου και της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες εντούτοις τα μηνύματα που φτάνουν στην ΤτΕ είναι ότι αρκετά νέα δάνεια έχουν αρχίσει να ‘κοκκινίζουν’. Βεβαίως το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστο και οι καθυστερήσεις μικρές (δάνεια περιόδου 2021) αλλά εντούτοις η ΤτΕ εφιστά την προσοχή στις τράπεζες προκειμένου να μην υπάρξει νέο «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χαρακτηριστικά, οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να παρακολουθούν κάθε ποσοστιαία αύξηση NPE’s και NPL’s και να αντιδρούν προκειμένου να μην υπάρχουν παλινωδίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr