NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Δημιουργία τριμερών σχημάτων για την εκπόνηση έργων σε ενέργεια και καινοτομία

Δημιουργία τριμερών σχημάτων για την εκπόνηση έργων σε ενέργεια και καινοτομία

​Με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Andreas Michaelis ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος Διυπουργικών Διαβουλεύσεων του Ελληνο-Γερμανικού Σχεδίου Δράσης, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υφυπουργών, που προηγήθηκε των Διυπουργικών Διαβουλεύσεων, συμφωνήθηκε η δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας, Γερμανίας με άλλες χώρες για την εκπόνηση έργων στους τομείς της ενέργειας και της καινοτομίας. Επίσης, ζητήθηκε η συνδρομή της Ελλάδας σε στρατηγική μελέτη που εκπονεί η γερμανική κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες.

Όσον αφορά το Ελληνο-Γερμανικό Σχέδιο Δράσης, πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2016, σε μια προσπάθεια επέκτασης και εντατικοποίησης των παραδοσιακά στενών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το Σχέδιο Δράσης αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες: α) πολιτική συνεργασία, β) οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, γ) επιστημονική, πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία και δ) συνεργασία σε κοινωνικό επίπεδο.

Τα θέματα που απασχόλησαν, κατά κύριο λόγο, τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών – αποτελούμενες από τα αντίστοιχα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – κατά τον 5ο κύκλο διαβουλεύσεων αφορούσαν ανά τομέα:

α) την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών της σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας για την εξασφάλιση σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,

β) την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης, με την ταυτόχρονη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και προώθηση των ευρωπαϊκών στόχων για την πράσινη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα,

γ) την περαιτέρω προώθηση κοινών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, ιδιαιτέρως στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, των βιοεπιστημών, καθώς ήδη τρέχουν κατά τα τελευταία 3 χρόνια, 24 τέτοια προγράμματα και,

δ) την ανάληψη πρωτοβουλιών, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών, ως αναγκαίων συνθηκών για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος για τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με το Γερμανό ομόλογό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών κ. Michaelis και με τις υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των Υπουργείων που συμμετείχαν στη συζήτηση. Μας απασχόλησαν ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον των δύο χωρών μας και συνολικά της Ευρώπης, φυσικά. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι με τη Γερμανία μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και επιδιώκουμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων, στη βάση του κοινού, ευρωπαϊκού, αξιακού μας πλαισίου», επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης, μετά την ολοκλήρωση των διυπουργικών διαβουλεύσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr