NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Σφαγή» στα χρηματιστήρια. Στα χαμηλά Μαρτίου 2020 (εποχή πρώτου lockdown) βρίσκoνται οι δείκτες

«Σφαγή» στα χρηματιστήρια. Στα χαμηλά Μαρτίου 2020 (εποχή πρώτου lockdown) βρίσκoνται οι δείκτες

Η «σφαγή» στα διεθνή χρηματιστήρια (είναι το θέμα της ημέρας) έχει εξήγηση και δεν είναι μόνο ο στασιμοπληθωρισμός ή η ύφεση που πλανάται πάνω από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους (οι 6 μεγαλύτεροι σε Αμερική και Ευρώπη, διαχειρίζονται περίπου 6 τρισ. δολάρια) που βλέποντας το τσουνάμι της κρίσης να πλησιάζει στρέφονται είτε σε μακροπρόθεσμες ομολογίες με υψηλά κουπόνια είτε σε διακράτηση μεγάλης ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θα εκδηλωθούν την περίοδο 2022-2023.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν τοποθετηθεί μαζικά στις μετοχές τεχνολογίας πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θεωρώντας ότι είναι το μέλλον των επενδύσεων και των συναλλαγών και ότι θα ευνοηθούν από την πανδημία. Δημιουργήθηκε ένα αλυσιδωτό τρενάκι ανόδου των τεχνολογικών μετοχών σε σημείο να έχουν εκτοξευτεί οι πολλαπλασιαστές κερδών (τα γνωστά p/e) σε μεσοσταθμικά επίπεδα του p/e 50. Μία τεράστια «φούσκα» που κάποια στιγμή θα έσκαγε. Έτσι από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 25%, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 20% περίπου, ενώ και ο Dow Jones υποχώρησε κατά 18% περίπου. Ουσιαστικά επρόκειτο για εξορθολογισμό των τεχνολογικών μετοχών και επιστροφή τους στα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2020 όταν ξεκίνησαν τα lockdown της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές μετοχές, αυτές πλήττονται ιδιαίτερα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, της εφοδιαστικής αλυσίδας (ήδη από την εποχή της πανδημίας) και την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση. Μπορεί οι πιέσεις στις βιομηχανικές μετοχές διεθνώς να είναι μικρότερες απ’ αυτές των τεχνολογικών, αλλά είναι αυξημένες και έχουν μειώσει τις κεφαλαιοποιήσεις.

Οι επιπτώσεις βεβαίως είναι αλυσιδωτές προς όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και έτσι αναμένονται σημαντικές υποχωρήσεις σε ΑΕΠ σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Όσοι πιστεύουν ότι θα βγουν αλώβητοι απ' αυτή την κρίση μάλλον δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος.

Η Ελλάδα μέσα στην κρίση. Σταματούν οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2022

Η Ελλάδα κατάφερε να μείνει όρθια κατά την διετή πανδημία κυρίως λόγω των κρατικών επιχορηγήσεων και επιδομάτων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι αποταμιεύσεις- καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ περίπου (2020 - 2021) απ’ τις χρηματοδοτήσεις αυτές, αλλά μόνο στο πρώτο τετράμηνο 2022 μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η ενέργεια και η αύξηση του πληθωρισμού.

Για την Ελλάδα, το 2022 θα σημάνει το τέλος των επιδοματικών πολιτικών και θα είναι μία νέα δύσκολη περίοδος εάν συνεχιστεί η κρίση. Οι ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι με την αύξηση του τουρισμού το καλοκαίρι του 2022 θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr