NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Σρι Λάνκα χρεοκοπεί για πρώτη φορά στην ιστορία της

Η Σρι Λάνκα χρεοκοπεί για πρώτη φορά στην ιστορία της
Φωτογραφία: Rehman Abubakr

​Η Σρι Λάνκα χρεοκόπησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς αντιμετωπίζει μια οικονομική και πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τα παγκόσμια σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας τεράστιος πληθωρισμός, οι ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και οι συνεχείς διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε πανεθνικές διαμαρτυρίες, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει έλλειψη από αποθέματα ξένου συναλλάγματος που χρειάζονται για να πληρώσει τις εισαγωγές.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα δήλωσε την Πέμπτη ότι η παλαιότερη δημοκρατία στην Ασία οδηγήθηκε σε «προληπτική χρεοκοπία» για τα χρέη της, μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

Είναι η πρώτη χρεοκοπία από χώρα της Ασίας-Ειρηνικού αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Η Σρι Λάνκα είπε τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει να αποπληρώνει τα διεθνή της χρέη για να διατηρήσει τα φθίνοντα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή βασικών πρώτων υλών από το εξωτερικό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr