NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Maison d’ Olive: Η πρώτη κάβα με 200 ετικέτες… ελαιόλαδου

Maison d’ Olive: Η πρώτη κάβα με 200 ετικέτες… ελαιόλαδου

Μια κάβα στο κέντρο της Αθήνας, διαφορετική. Μια κάβα που μας μαθαίνει ότι και το ελαιόλαδο έχει τις δικές του ποικιλίες που και ότι οι ίδιες αλλάζουν γευστικά ανάλογα με το terroir. Φρουτώδες, πικρό, πικάντικό, υπάρχει μια ποικιλία γεύσεων αλλά και αρωμάτων που μπορεί κανείς να διακρίνει και να τα συνδυάσει με το φαγητό (οlive pairing).

Μάλιστα πολλές ελληνικές ποικιλίες παραμένουν αχαρτογράφητες ως σήμερα. Όταν η μέση Ιταλίδα διαθέτει πέντε διαφορετικά λάδια στον πάγκο της κουζίνας της ο μέσος Έλληνας έχει ένα και τις περισσότερες φορές χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχει ποικιλία… ποικιλιών.

Από τις ισπανικές ελιές στο Παρίσι ως την επιστροφή στον πατρογονικό ελαιώνα

maison-dolive_220520_163932.jpg?mtime=20220520163932#asset:349474

H Αρετή Σουγκάρη και ο σύζυγός της Constantin Potou είχαν επαγγελματική ενασχόληση με τη χονδρική πώληση προϊόντων όπως το κρασί και το λάδι αλλά και ελαιοποιούσαν από τα προγονικά κτήματα τους στη Μεσσηνία. Κάποια στιγμή όμως βρέθηκαν να πίνουν κρασί στο Παρίσι μαζί με το οποίο τους έφεραν ως συνοδευτικό ελίτσες κάτι που εμείς πια σπάνια κάνουμε στην Ελλάδα.

Οι ελιές ήταν ισπανικές και ακραία άνοστες. Έτσι αυτή η… ελλειψη γευστικής απόλαυσης τους οδήγησε να γίνουν σύντομα sommelier ελαιολάδου. Πιστοποιήθηκαν ως γευσιγνώστες ελαιολάδου και έτσι δημιούργησαν μια γκάμα προϊόντων ελαιολάδου, από πατέ ελιάς έως premium ελαιοκομικά προϊόντα που προωθήθηκαν σε γαλλόφωνες χώρες και σε ελληνικά νησιά σε αρχικό στάδιο.

Γνωρίζουμε στην Ελλάδα… από λάδι;

Όλοι στην Ελλάδα θεωρούμε ότι γνωρίζουμε το λάδι, στην ουσία όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να το (ανα)γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την ποιότητα του. Όπως μου αναφέρει η Αρετή “Δεν υπάρχει παιδεία ελαιολάδου και ο κόσμος δεν είναι εύκολα δεκτικός στο να μπει στη διαδικασία να το μάθει”.

Το Maison d’ Olive περιλαμβάνει μόνο πιστοποιημένα και βραβευμένα ελαιόλαδα από διεθνείς οργανισμούς. Αυτήν την στιγμή μάλιστα οι ετικέτες λαδιού αγγίζουν τις 200 ενώ το 80% προέρχεται από τις ποικιλίες του ελληνικού ελαιώνα. Πολλές ποικιλίες μάλιστα δεν έχουν καταγραφει, δεν έχει γίνει η χαρτογράφηση τους.

maison-dolive-tasting.jpg?mtime=20220520164218#asset:349475


Τη στιγμή που η μέση Ιταλίδα διαθέτει στην κουζίνα πέντε διαφορετικά ελαιόλαδα στον πάγκο της κουζίνα της, στην Ελλάδα έχουμε ένα και αυτό είτε φτάνει ως εκεί από το σουπερμάρκετ ή μέσω κάποιου γνωστού προσώπου που φτιάχνει λάδι.

Με μια δωρεάν γευστική δοκιμή ελαιολάδου ή ορισμένα πιο εξειδικευμένα workshops στο Maison d’ Olive μπορεί να ανοιχτεί ένας νέος κόσμος από οσμές, αρώματα και γεύσεις, ώστε να μπορεί να διακρίνει το καλό λάδι και τις διαφορές ανάμεσα τους.Ποικιλίες από διαφορετικά terroir δίνουν άλλη γευστική αίσθηση. Για παράδειγμα μια κορωνέικη ποικιλία στην Κρήτη, στη Λήμνο και στην Καλαμάτα είναι απολύτως εύγεστη αλλά και διαφορετική.

Τέλος το Maison d’ Olive συνεργάζεται με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ (καμία μερίδα φαγητού χαμένη) και είναι μέλος του δικτύου της Aegean Gargo Sailing, η οποία μεταφέρει τα προϊόντα Constantin Potou με τα πανιά και τον άνεμο με το ιστιοφόρο Pelagos πρός τους συνεργάτες τους στα νησιά μας και το αντίστροφο με μηδενικό ανθρακικο αποτύπωμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr