NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Κομισιόν: Στηρίζει τους γεωργούς της ΕΕ μέσω κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης

Κομισιόν: Στηρίζει τους γεωργούς της ΕΕ μέσω κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης

​Σήμερα, η Επιτροπή πρότεινε ένα έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να καταβάλλουν ένα εφάπαξ κατ’ αποκοπή ποσό στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων που πλήττονται από τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των εισροών.

Μόλις εγκριθεί από τους συννομοθέτες, το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους έως και 5% του προϋπολογισμού τους του ΕΓΤΑΑ για τα έτη 2021-2022 για την άμεση εισοδηματική στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, της εμπορίας ή της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επικεντρώσουν τη στήριξη αυτή σε δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία, στη διαχείριση θρεπτικών ουσιών, στην αποδοτική χρήση των πόρων ή σε μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα.

Η Επιτροπή εντείνει επίσης την παρακολούθηση των κύριων γεωργικών αγορών που επηρεάζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει στο εξής να κοινοποιούν στην Επιτροπή το μηνιαίο επίπεδο αποθεμάτων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, ρυζιού και πιστοποιημένων σπόρων αυτών των προϊόντων που βρίσκονται στην κατοχή σχετικών παραγωγών, χονδρεμπόρων και επιχειρήσεων. Η Επιτροπή εγκαινίασε επίσης σήμερα έναν ειδικό πίνακα που παρουσιάζει επικαιροποιημένα και λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο σίτου αλευροποιίας, αραβόσιτου, κριθαριού, κραμβόσπορων, ηλιέλαιου και σπόρων σόγιας σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο πίνακας αυτός παρέχει στους φορείς της αγοράς μια έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών προϊόντων για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Η σημερινή έκτακτη πρόταση έρχεται σε συνέχεια της δέσμης μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς της ΕΕ που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου στο πλαίσιο της ανακοίνωσης με τίτλο «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων». Σχετικό δελτίο Τύπου και ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr