NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

«Reunite Parthenon»: Τα γραμματόσημα… φέρουν το μήνυμα

«Reunite Parthenon»: Τα γραμματόσημα… φέρουν το μήνυμα

Μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μετά την επιστροφή στην Ελλάδα του επονομαζόμενου «θραύσματος Fagan», του τμήματος της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, κυκλοφορεί μια σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το «θραύσμα Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας έδωσε τη συγκατάθεσή της για την «αποδέσμευση» του «θραύσματος Fagan» και την επιστροφή του στην Αθήνα, έχοντας λάβει το «πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία του Ιταλικού Κράτους.

Η Σικελία άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καταθέτοντας την καθοριστική συμβολή της στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε διεθνές επίπεδο. Το αρχαιολογικό εύρημα, κατέληξε στις αρχές του 19ου αιώνα στα χέρια του Άγγλου προξένου Ρόμπερτ Fagan και μετά τον θάνατό του κληροδοτήθηκε στη σύζυγό του. Εκείνη το πούλησε, μεταξύ του 1818 και 1820, στο Βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Από τον περασμένο Ιανουάριο όμως, το θραύσμα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και έχει επανασυνδεθεί με την αρχική ζωφόρο από την οποία είχε αφαιρεθεί.

«Reunite Parthenon»: Τα μικρά σε μέγεθος γραμματόσημα ταξιδεύουν το μεγάλης σημασίας αίτημα σε ολόκληρο τον κόσμο

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δημιούργησαν μία αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων στην υπηρεσία της εθνικής πολιτιστικής διπλωματίας. Η φιλοδοξία είναι να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, συμβόλου της Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκαν τέσσερα γραμματόσημα που απεικονίζουν επιλεγμένα τμήματα από τα διαμελισμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα τα ΕΛΤΑ σχεδίασαν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό, δίγλωσσο microsite με όλες τις πληροφορίες για τα φιλοτελικά αυτά προϊόντα: parthenonstamps.gr

Στην επίσημη παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων που σχεδίασαν τα ΕΛΤΑ με θέμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λινά Μενδώνη, αναφέρθηκε εκτενώς στη μοναδικότητα της χρονικής συγκυρίας:

«Αρχίζει πλέον και δημιουργείται ένα κύμα δυνατό, το οποίο πιέζει πλέον τη βρετανικη πλευρά ότι αυτά τα Γλυπτά, τα δημιουργήματα του Φειδία, πρέπει να γυρίσουν στον γενέθλιο τόπο τους, πρέπει να βρουν τη θέση τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτελεί το απείκασμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, υπέρτατες αξίες της οποίας είναι η Ειρήνη και η Δημιουργία. Το δημιούργημα του Φειδία εκπέμπει την ασυγκράτητη δύναμη, τελειότητα και ομορφιά. Αυτή τη μοναδική σύνθεση της Δημιουργίας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, δικαιούται να δει στην ολότητά της η ανθρωπότητα. Η διεθνής κοινότητα δικαιούται και απαιτεί να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα, στο σύνολό του, επανενωμένο εδώ, στην Ακρόπολη. Αυτό ακριβώς είναι η ουσία του εθνικού αιτήματος. Αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο θα φτάσει μέσα από αυτή τη σειρά των γραμματοσήμων σε ολόκληρο τον πλανήτη».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr