NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Μπλε Κέδρος: Μπαίνει στο ΧΑ και επενδύει σε ξενοδοχεία και πρότυπα χωριά

Μπλε Κέδρος: Μπαίνει στο ΧΑ και επενδύει σε ξενοδοχεία και πρότυπα χωριά

Τα επόμενα βήματα της παρουσίασε η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ -«πίσω» από την οποία βρίσκονται τα αδέλφια Ευμορφίδη, γνωστά, στους περισσότερους, από τη δραστηριοποίηση τους μέσω του brand Coco-Mat- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την επικείμενη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πριν όμως αναλύσουμε το σήμερα και το αύριο, αξίζει μια ματιά στο πώς φτάσαμε ως εδώ.

Εν έτει 1989, ξεκινάει η η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Ευμορφίδη, με την Coco-Mat και τα γνωστά στρώματα. Παράλληλα, ξεκινάει και η δραστηριοποίηση τους στον χώρο του real estate. Άλλωστε, τα πρώτα χρήματα που κερδίζουν από την Coco-Mat επενδύονται για την αγορά ενός καταστήματος. Και κάπως έτσι θα προχωρήσουν και τα επόμενα χρόνια, αφού αποφασίζουν πως δεν θα νοικιάσουν ποτέ ούτε ένα κατάστημα. Η εταιρεία πάντα αγοράζει τα καταστήματα της, ακόμη και εκείνα για τη δραστηριοποίηση της στο εξωτερικό.

Φτάνοντας στο 2014, πραγματοποιείται απόσχιση του κτηματικού κλάδου και δημιουργείται η Μπλε Κέδρος, με την οικογένεια να επενδύει στο real estate της Αθήνας, εισφέροντας σε αυτήν την εταιρεία τα ακίνητα που από το 1989 είχαν καταφέρει να αγοράσουν, δημιουργώντας μια αμιγώς κτηματική εταιρεία. Και το κάνουν αυτό βλέποντας ότι ο κλάδος του real estate στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένος και ότι έκρυβε μεγάλες ευκαιρίες. Το 2016 αδειοδοτείται ως ΑΕΕΑΠ, αποτελώντας την πέμπτη κατά σειρά Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.

Οι ΑΕΕΑΠ διέπονται από ένα ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς, καθώς δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, φόρο μερισμάτων ή φόρο υπεραξίας, ούτε και φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζουν ακίνητα. Η μόνη φορολογία που έχουν είναι ένας φόρος της τάξεως του 0,05% στην αξία του ενεργητικού τους. Από την άλλη, έχουν την υποχρέωση να τοποθετήσουν το 25% των μετοχών τους στο χρηματιστήριο και να διανέμουν το 50% των κερδών τους στους μετόχους. Η Μπλε Κέρδος έχει δεσμευτεί ότι θα διανέμει το 65% των κερδών σε μερίσματα, για τα επόμενα 5 χρόνια.

Πέντε χρονιά μετά, και φτάνοντας στο σήμερα, η Μπλε Κέδρος οδεύει προς το χρηματιστήριο. Όταν το 2017 αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ, είχε στην κατοχή της 23 ακίνητα συνολικής αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ, με έσοδα από ενοίκια που έφταναν τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, διαθέτει 34 ακίνητα, αξίας 101 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζει ετησιοποιημένα έσοδα ύψους 6,1 εκατομμυρίων ευρώ, κέρδη μετά από φόρους, για την προηγούμενη χρονιά, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και απόδοση μισθωμένων ακινήτων της τάξεως του 7,4%.

Αναλυτικότερα, το εμβαδόν των κτιρίων της είναι 36.000 τετραγωνικά μέτρα και το εμβαδόν των οικοπέδων της φτάνει τα 97 στρέμματα. Διαθέτει 10 ακίνητα που λειτουργούν ως καταστήματα με ενοικιαστή την Coco-Mat, δύο γραφεία, δύο βιομηχανικά κτίρια, δύο οικιστικά, 100 στρέμματα οικοπέδων προς ανάπτυξη και έξι ακίνητα που είναι ξενοδοχεία. Τα τελευταία αποτελούν το 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου της, αποφέροντας, όμως, το 67% των εσόδων.

Το πιο ακριβό και μεγαλύτερο asset της είναι το Coco-Mat Athens BC ενώ, μεταξύ αυτών, εντοπίζεται και ένα μεγάλο ακίνητο 7.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή τη Κηφισιάς, που αποτελεί ένα υπερσύγχρονο πλυντήριο λευκών ειδών, το μεγαλύτερο της νοτίου Ευρώπης - μεταξύ άλλων, πάνω από τις μισές κλίνες της Σαντορίνης πλένουν τα λευκά τους είδη εκεί, ενώ το ίδιο γίνεται και για όλα τα ξενοδοχεία που φέρουν το brand Coco-Mat. Όλη αυτή η ανάπτυξη έγινε χωρίς δάνεια, με τα κέρδη να επενδύονται σε καινούργια ακίνητα.

Φτάνοντας στο επενδυτικό πλάνο, εδώ εντοπίζονται δύο σημαντικά projects που θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα και στα οποία θα διοχετευτεί η άντληση κεφαλαίων. Στην οδό Φαλήρου 22, λίγο πιο κάτω από το Coco-Mat Athens BC, θα χτιστεί ένα ξενοδοχείο 117 δωματίων και 4 αστέρων, με μπαρ, εστιατόριο, σαλόνι, χώρο συσκέψεων και συνολική επιφάνεια 4.400 τ.μ. Εκεί σήμερα εντοπίζεται ένα γκαράζ, με διατηρητέες όψεις - οι οποίες θα παραμείνουν, όπως και ο περιμετρικός σκελετός του κτιρίου μαζί με τα δύο υπόγεια. Αποτελεί ενδεχομένως το μεγαλύτερο οικόπεδο που υπάρχει νότια της Ακρόπολης, ενώ αναμένεται πως δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις αρχαιολογικού τύπου.

mple-kerdos-new-2.jpeg?mtime=20220531212123#asset:351659

Το δεύτερο εντοπίζεται στη Μονεμβασιά, από όπου είναι και η καταγωγή της οικογένειας. Πρόκειται για ένα project μικτής χρήσης, όπου θα δημιουργηθούν 59 σπίτια και ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 33 σουιτών. Οι κατοικίες θα έχουν δομημένη επιφάνεια, συνολικά, 10.000 τ,μ. ενώ το ξενοδοχείο θα είναι της τάξης των 1.700 τ.μ. Τα σπίτια θα αναπτυχθούν ως ένα πρότυπο χωριό με 14 γειτονιές, το οποίο η εταιρεία φιλοδοξεί να είναι εντελώς ουδέτερο ενεργειακά. Αυτό το project δεν είναι αδειδοδοτημένο, αλλά αναμένεται πως προς τα τέλη του καλοκαιριού - αρχές φθινοπώρου θα έχει έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

mple-kerdos-new-3.jpeg?mtime=20220531212227#asset:351660

Πλέον, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ γίνεται μια δημόσια εταιρεία, με τη διαπραγμάτευση της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου να ξεκινά στις 14 Ιουνίου. Στις 6, 7 και 8 Ιουνίου θα είναι η δημόσια προσφορά και στις 9 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει είναι περίπου 17 εκατομμύρια, τα οποία, μαζί με την κερδοφορία, θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του επενδυτικού πλάνου. Αυτό φτάνει τα 10 εκατομμύρια, με 4 εκατομμύρια το 2022 και 7 εκατομμύρια το 2023. Και όλα αυτά, χωρίς δανεισμό, εφόσον δεν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr