NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το cybersecurity στο επίκεντρο των επενδυτικών επιλογών

Το cybersecurity στο επίκεντρο των επενδυτικών επιλογών

Η ψηφιακή ασφάλεια είναι κυρίαρχη απαίτηση των καιρών. Πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις του κλάδου αυτού, αναπτύσσονται θεαματικά προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Η πανδημία του COVID-19 και η πρόσφατη ευρωπαϊκή κρίση, έχουν οδηγήσει πολλούς οργανισμούς στο να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Με την μαζική στροφή προς την τηλεργασία και την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση από τις διαδικτυακές τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες, ο τομέας της κυβερνοασφάλειας γίνεται σημαντική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο, καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο γίνονται πιο σοβαρές και εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά.

Παράλληλα, τα βήματα προς το metaverse, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο τομέας του cybersecurity είναι πολλά υποσχόμενος και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτατα. Ήδη, σημαντικοί οργανισμοί όπως το NATO και διεθνούς βεληνεκούς think tanks, μιλάνε για μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Πλέον πέρα από τις παραδοσιακές στρατιωτικές δυνάμεις, μπαίνουν στο κάδρο και οι στρατοί των hackers κάθε χώρας, οι οποίοι μπορεί να καταφέρουν στον αντίπαλο σημαντικά πλήγματα, παραβιάζοντας ψηφιακές υποδομές και προκαλώντας black out σε τηλεπικοινωνίες, μη επανδρωμένα στρατιωτικά οχήματα, σταθμούς παραγωγής ενέργειας κ.ο.κ. Γεγονότα που παλιότερα αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι πιο πραγματικά από ποτέ. Αν σκεφτούμε ότι ο εγκληματίας του μέλλοντος δεν θα χρησιμοποιεί πλέον όπλα, αλλά θα μπορεί να “χακάρει” τον αυτόματο πιλότο του ηλεκτρονικού αυτοκινήτου μας ώστε να μας ρίξει σε ένα γκρεμό, η κυβερνοασφάλεια καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Για κάθε έκφανση των ψηφιακών λειτουργιών οποιασδήποτε επιχείρησης ή ακόμα και του κράτους, είναι απαραίτητη η διασφάλιση λειτουργιών και η προστασία των δεδομένων που βρίσκονται είτε σε φυσικά data centres είτε στο cloud. Τα μεγέθη της αγοράς μεγεθύνονται συνεχώς. Οι συνολικές δαπάνες γύρω από θέματα κυβερνοασφάλειας άγγιξαν τα 146,30 δις δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξάνονται με μέσο μικτό ετήσιο ρυθμό (CAGR) της τάξης του 9,68%, αγγίζοντας δαπάνες κοντά στα 211,70 δις δολάρια μέχρι το 2026. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Freedom24, οι επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του cybersecurity διαφαίνονται αρκετά ελκυστικές και πολλά υποσχόμενες.

Οι προοπτικές της Fortinet ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κλάδου

Η Fortinet (NASDAQ: FTNT) είναι μια αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία που αναπτύσσει εφαρμογές και παρέχει υπηρεσίες cybersecurity σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο. Οι λύσεις της Fortinet παρέχουν στους πελάτες της ολοκληρωμένη προστασία από κακόβουλες ενέργειες και κακόβουλο λογισμικό, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία ακόμη και από επιθέσεις ransomware που τείνουν να εξελιχθούν σε σύγχρονη μάστιγα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αυξημένες απαιτήσεις για δικτύωση και οι βασικές λειτουργίες τους απαιτούν έκθεση πολύτιμων δεδομένων στον κυβερνοχώρο .

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Fortinet είναι πολύ σταθερά, και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, οι βασικοί οικονομικοί της δείκτες έχουν βελτιωθεί. Τα λειτουργικά της έσοδα, παρουσιάζουν θεαματική αύξηση, απόδειξη ότι η εταιρεία υλοποιεί επιτυχημένα την επιχειρηματική της στρατηγική. Οι αναλυτές της Freedom24 πιστεύουν ότι οι μετοχές της Fortinet μπορεί να έμοιαζαν παροδικά ακριβές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά μακροπρόθεσμα φαίνεται να αποτελούν μία αξιόλογη επένδυση.

Tenable Holdings Inc: ένας ανερχόμενος πάροχος λογισμικού ασφάλειας

Η Tenable Holdings Inc. (NASDAQ: TENB) είναι μια αμερικάνικη εταιρεία που αναπτύσσει και παρέχει λογισμικό σχετικό με το Cyber Exposure, μια από τις νεότερες κατηγορίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι λύσεις της εταιρείας δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών ζητημάτων ασφάλειας όπως οι εσφαλμένες ρυθμίσεις, οι εσωτερικές παραβιάσεις συμμόρφωσης με τα κανονιστικά πλαίσια (compliance) και άλλα θέματα ασφαλείας που ταλανίζουν μια μηχανογραφική υποδομή. Επίσης, η εταιρεία παρέχει στοιχεία για την αξιολόγηση, την ανάλυση και τη σύγκριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Τα έσοδα και τα μικτά κέρδη αυξάνονται ετησίως, ενώ τα λειτουργικά έσοδα και τα καθαρά κέρδη μένουν σταθερά, γεγονός που μαρτυρά ότι μεγάλα ποσά διοχετεύονται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων λύσεων τεχνολογίας. Έτσι, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια, σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη των διεθνών τάσεων στον κλάδο.

Η Salesforce βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Εκτός από την ώθηση στην αγορά κυβερνοασφάλειας, οι νέες εργασιακές πρακτικές που επιβλήθηκαν από την πανδημία, έδωσαν φτερά και σε μια σειρά από κατασκευαστές που σχεδιάζουν και υλοποιούν λύσεις του λεγόμενου digital transformation των επιχειρήσεων.

Προεξάρχουσα μεταξύ αυτών, η Salesforce (NASDAQ: CRM), μια πλατφόρμα cloud που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς στο cloud όλων των επιχειρηματικών διαδικασιών και λειτουργειών που άπτονται των πωλήσεων και της εξυπηρέτησης πελατών. Πολλοί διεθνής κολοσσοί ανήκουν στο πελατολόγιο της Salesforce και χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για τις επιχειρηματικές τους ανάγκες. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Adidas, Canon, Toyota, Western Union, Cisco κ.α. Αντίστοιχα, σταθερές στρατηγικές συνεργασίες με την Salesforce έχουν οι Apple, Microsoft, Google, Amazon κ.α.

Από το 2019, τα έσοδα και τα μικτά κέρδη της Salesforce αυξάνονται σταθερά, καθώς η εταιρεία αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα, παρέχοντας περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες κάθε χρόνο.

Ο τελευταίος και σημαντικός δείκτης είναι αυτός των καθαρών κερδών, που το 2020 εκτινάχθηκαν κατά 3100% (!) σε ετήσια βάση. Στο γεγονός αυτό συνέβαλλε και η επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό. Το τελευταίο θα μπορούσε να είναι αποθαρρυντικό για έναν επενδυτή καθώς αποτελεί μεμονωμένο λογιστικό γεγονός, αλλά όπως προαναφέρθηκε, τα λειτουργικά κέρδη καταγράφουν ανάπτυξη. Οπότε, οι δυνητικοί επενδυτές είναι σκόπιμο να αρχίσουν να βλέπουν με καλό μάτι τις μετοχές της εταιρείας.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας -με τα σημερινά δεδομένα- θα κυριαρχήσει και θα συνεχίσει να επιδεικνύει ανοδικές τάσεις, για πολύ καιρό ακόμη. Οπότε, οι ενδιαφερόμενοι αξίζει να εξετάσουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης σε μετοχές εταιρειών κυβερνοασφάλειας.

Έχοντας υπόψη κάποιους βασικούς παράγοντες για κάθε εταιρεία, οι αναλυτές της Freedom24 προτείνουν επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν κάνει ισχυρές κινήσεις και έχουν οικοδομήσει σημαντικές θέσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τον περασμένο χρόνο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr