NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Στον πυρήνα της εφοδιαστικής αλυσίδας οι ασφαλιστικές. Ο ρόλος τους στην οικονομία του υδρογόνου

Στον πυρήνα της εφοδιαστικής αλυσίδας οι ασφαλιστικές. Ο ρόλος τους στην οικονομία του υδρογόνου

Απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου σημαίνει αλλαγή διαχείρισης μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας. Το νέο μοντέλο δεν έχει δοκιμαστεί, εγκυμονεί κινδύνους νέους και άγνωστους. Στην βάση της λειτουργίας της η εφοδιαστική αλυσίδα απαιτεί σωστή διαχείριση των κινδύνων και νέο μοντέλο εργασίας. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι ασφαλιστικές θα δουν τα ταμεία να γεμίζουν. Ένα άλλος καλός λόγος για τις ασφαλιστικές είναι ο πληθωρισμός και το δημογραφικό

Ρεκόρ χρημάτων συσσωρεύτηκε σε κάθε νοικοκυριό το 2021. Αυτά τα χρήματα πήγαν σε ασφάλειες και σε ό,τι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό σπιτιού. Μάρτυρας αυτών οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη και ο μεγάλος προμηθευτής καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, η Bosch η οποία πούλησε και στην Ελλάδα και παγκοσμίως εκατομμύρια παραπάνω ηλεκτρικές μικρές και μεγάλες συσκευές για τον εξοπλισμό σπιτιού.

Μιλάμε για το 2021. Μόνο την ασφάλιση εγγυήσεων τέτοιων συσκευών, αν δούμε, που για τον κάθε ιδιώτη, για κάθε συσκευή, μπορεί να στοιχίζει από 30-50 ευρώ κατά μέσο όρο, καταλαβαίνουμε γιατί εκτοξεύτηκαν οι ασφαλίσεις Περιουσίας. Και αν βάλουμε και τις ασφαλίσεις υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, που στοιχίζουν κατά μέσο όρο 300-400 ευρώ το χρόνο, βλέπουμε γιατί υπήρξε αύξηση στην ασφάλιση Ατυχημάτων και στην Υγεία.

Το 2021, γράφει σε ανάλυση της η Allianz Trade, πρώην Euler Hermes, ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον ασφαλιστικό κλάδο. Ο κόσμος ένιωσε τον κίνδυνο και τα λεφτά που μάζεψε, να το πούμε απλά, τα έδωσε σε ασφάλειες και σε είδη πρώτης ανάγκης σπιτιού.

Οι ασφαλιστές παγκοσμίως εισέπραξαν σχεδόν 4,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα, 5,1% περισσότερα από πέρυσι (Ζωή: +4,4%, Περιουσία & Ατυχήματα +6,3%).

Προσοχή σε αυτό. Το 2021 τα 2/3 της παραγωγής των ασφαλίστρων στον κόσμο προήλθαν από την Δυτική Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης. Στις χώρες αυτές ο φόβος ήταν έντονος, οι συζητήσεις περί πανδημίας, ανεργίας, καταστροφής και θανάτων άφθονες. Ο Covid1-9 για αυτούς τους κλάδους και την οικονομία προσέφερε μία ανάπτυξη απρόσμενη για τα μέχρι τότε δεδομένα.

Το τέλος του 2021 διέφερε παρασάγγας από όλη την περασμένη δεκαετία που η παγκόσμια αύξηση ασφαλίστρων ήταν πολύ χαμηλότερη (+3,6% ετησίως κατά μέσο όρο) και οδηγήθηκε από την Ασία, η οποία αντιπροσώπευε το 40% όλων των ασφαλίστρων, περισσότερα από τα μισά από αυτά είχαν γραφτεί στην Κίνα.

Το 2022 αναμενόταν να είναι άλλη μια χρονιά καλή για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο πόλεμος, όμως μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και με την Ευρώπη να βάζει κυρώσεις διέψευσε τις ελπίδες. Τα έσοδα από τα ασφάλιστρα δεν θα αυξηθούν όπως υπολογίζονταν, καθώς ο πόλεμος επιδρά σοβαρά στην οικονομική δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.

Συνολικά, το παγκόσμιο εισόδημα από ασφάλιστρα εκτιμάται να αυξηθεί κατά +4,8% το 2022, με τα ασφάλιστρα Ζωής και τον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων να αναπτύσσονται κατά +4,9% και +4,6% αντίστοιχα). Σε αυτό το ποσοστό πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως βρίσκεται στο 6,2% φέτος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στο παγκόσμιο τοπίο κινδύνων. Καθώς μεταφέρονται οι βάσεις και τόποι εργασίας, ο ρόλος των αναδυόμενων αγορών είναι πιθανό να συρρικνωθεί: Η εποχή της αναδυόμενης παγκόσμιας μεσαίας τάξης ως μοχλού ανάπτυξης μάλλον φαίνεται να μας τελείωσε.

Από την άλλη πλευρά, η αναδιάρθρωση της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού προσφέρει νέες ευκαιρίες, καθώς η βάση της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι παρά η εφαρμογή των αρχών διαχείρισης κινδύνου. Έτσι, βάσει των αρχών διαχείρισης κινδύνων, η εφοδιαστική αλυσίδα αλλάζει και μεταβαίνει από την λογική του προϊόντος σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο προσανατολισμένο σε υπηρεσίες.

Βραχυπρόθεσμα οι ασφάλειες μπορεί να δουν μία επιβράδυνση ανάπτυξης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα ταμεία τους πάλι θα γεμίσουν με χρήμα, καθώς οι νέοι κίνδυνοι καλλιεργούν το έδαφος για τη διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων από τη δημογραφική αλλαγή.

Η αύξηση της ζήτησης για την κάλυψη αυτών των κινδύνων θα οδηγήσει, σύμφωνα με την Allianz, σε ετήσια ανάπτυξη +4,8% τα επόμενα 10 χρόνια (κλάδος Ζωής: +4,9%, Περιουσία & Ατυχήματα +4,6%). Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση του εισοδήματος από ασφάλιστρα 67% ή 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2032, εκ των οποίων λίγο λιγότερο από 1,8 τρισ. ευρώ θα προκύψουν από τον κλάδο Ζωής (+69%) και λίγο πάνω από 1 τρισ. ευρώ από το κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων (+63% ).

Στον κλάδο της ζωής, την ανάπτυξη θα οδηγήσουν οι αλλαγές στο δημογραφικό τόσο στις προηγμένες χώρες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες. Η γήρανση του πληθυσμού, οι αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία σε συνδυασμό με το δημόσιο χρέος, που έχει ξεκινήσει για πολλές χώρες να ξεπερνά κάθε όριο, και τα προβλήματα που απορρέουν για τα συστήματα κοινωνικής οδηγούν νομοτελειακά στην ιδιωτική ασφάλιση. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί καθώς ο κόσμος φοβάται πλέον του ιούς, αλλά και το τέλος των μηδενικών επιτοκίων που έφερε ο πληθωρισμός. Το τέλος αυτό είναι και η αρχή του ήμισυ του παντός για τις ασφαλιστικές, καθώς ανοίγει και πάλι η εποχή των συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων.

Στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων, η κλιματική αλλαγή είναι το κύριο θέμα από δύο απόψεις. Πρώτον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τις απαιτήσεις και τα ασφάλιστρα. Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες διαχείρισης των κινδύνων του κλίματος θα εντείνουν τους σχεδιασμούς αλλαγής μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της ενέργειας. Η απεξάρτηση από τα προϊόντα άνθρακα και η μετάβαση στο υδρογόνο απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες κάλυψης κινδύνων. Το νέο αυτό μοντέλο θα μετασχηματίσει την οικονομία δίνοντας μία μέτρια ώθηση μεταξύ άλλων στις οικονομίες της Ευρώπης και μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης για την Κίνα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr