NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Η τεχνολογική αγορά αλλάζει, έρχεται ο κοινός φορτιστής

TechReporter: Η τεχνολογική αγορά αλλάζει, έρχεται ο κοινός φορτιστής
Φωτογραφία: Maurizio Pesce

​Ο κοινός φορτιστής ήταν το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την παγκόσμια τεχνολογική αγορά την περασμένη εβδομάδα. Ο TechReporter σας μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το τεχνολογικό «μέτωπο».

Μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά, τις ταμπλέτες και τις κάμερες στην ΕΕ, όπως συμφώνησαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Η προσωρινή συμφωνία επί της τροποποιημένης οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό προβλέπει τη θέσπιση μιας ενιαίας μεθόδου φόρτισης για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές. Ο νόμος αυτός, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να καταστήσει τα προϊόντα στην ΕΕ πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών».

Μεταξύ άλλων παρουσιάσεων και ανακοινώσεων, η Apple γνωστοποίησε πως ετοιμάζει ένα σημαντικό update για το Apple Pay, υπό την ονομασία Apple Pay Later, το οποίο θα επιτρέψει στους χρήστες να μοιράζουν το κόστος μιας αγοράς σε τέσσερις ίσες δόσεις, σε διάστημα έξι εβδομάδων, χωρίς τόκους. Το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν σηματοδοτεί τη μετάβαση της εταιρείας από το Cupertino στον τεράστιο και αναπτυσσόμενο τομέα του buy now, pay later. Οι πληρωμές των δόσεων θα μπορούν να πραγματοποιούνται, να παρακολουθούνται και να διαχειρίζονται μέσω της εφαρμογής Apple Wallet στο iOS.

Στην Ελλάδα, προκηρύχθηκε η δράση «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου «Elevate Greece» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (Β Κύκλος)». Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των νεοφυών/καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης/RIS3 του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece». Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 34 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία έναρξης των ηλεκτρονικών υποβολών είναι η 22α Ιουνίου 2022, στη 13:00.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της Μεταφοράς Τεχνολογίας ξεκίνησε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Με την επωνυμία «ΣΠΕΙΡΑ», το νέο αυτό σχέδιο δράσης προβλέπει την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και της εμπειρίας του ΕΚΕΤΑ προς όφελος του ιδίου και τεσσάρων ακόμη οργανισμών που βρίσκονται στη φάση συγκρότησης των διαδικασιών μεταφοράς τεχνολογίας. ΕΚΕΤΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΔΙΠΑΕ, ΠΑΜΑΚ και ΠΔΜ υπέγραψαν τη συμφωνία πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού έργου τους και την ανάπτυξη καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Στο ενδεχόμενο επένδυσης σε κάποια ελληνική startup αλλά και στην πιθανότητα δημιουργίας ενός hub με developers, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Κάπρας, CEO της Bosch Ελλάδας. Ο ίδιος προχώρησε στον διαχωρισμό μεταξύ «old economy» και «new economy», σημειώνοντας πως στη δεύτερη κατηγορία «θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πράγματα» που να αφορούν και στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bosch Ελλάδας, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αυτή τη στιγμή ή κάποιος συγκεκριμένος στόχος, με το προαναφερθέν «new economy» να αποτελεί έναν τομέα που «παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα».

Η Microsoft λέει ότι περικόπτει «σημαντικά» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο κολοσσός του λογισμικού έκοψε τις «νέες» πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου και τώρα το Bloomberg αναφέρει ότι η εταιρεία απολύει 400 υπαλλήλους στη χώρα. «Ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις οικονομικές προοπτικές και του αντίκτυπου στην δραστηριότητα μας στη Ρωσία, λάβαμε την απόφαση να περιορίσουμε σημαντικά τις δραστηριότητές μας εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Τέλος, σε συμφωνία εξαγοράς με την εταιρεία MultiHosting, προχώρησε η Enartia (Papaki, Top.Host) μέλος της team.blue, του ευρωπαϊκού παρόχου ψηφιακών λύσεων. Η MultiHosting έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και μετρά 19 έτη πορείας στον κλάδο των domains και του hosting. Τους προσεχείς μήνες, οι πελάτες της MultiHosting θα ξεκινήσουν σταδιακά να εντάσσονται στην οικογένεια του Papaki και της Top.Host.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr