NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πέντε νέοι υπερυπολογιστές νέας γενιάς στην Ευρώπη, ένας και στην Ελλάδα

Πέντε νέοι υπερυπολογιστές νέας γενιάς στην Ευρώπη, ένας και στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Φωτογραφία αρχείου

Σήμερα, η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (εφεξής: κοινή επιχείρηση EuroHPC) ανακοίνωσε πέντε νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, κατόπιν ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Ανάμεσά τους, και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία.

Η ικανότητα εξακλίμακας (υπερυπολογιστές με δυνατότητα να εκτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 1018 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο) αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο για την ΕΕ και δίνει σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή επιστημονική αριστεία. Η ικανότητα εξακλίμακας θα ωφελήσει συμπληρωματικές τεχνολογίες, όπως η κβαντική υπολογιστική, τα ψηφιακά δίδυμα και τα μαζικά δεδομένα. Θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από τη Γερμανία και από την κοινή επιχείρηση EuroHPC.

Τέσσερις ακόμη εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν υπολογιστές, οι οποίοι θα διαθέτουν ικανότητες πετακλίμακας ή προεξακλίμακας: το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην Ελλάδα, η κυβερνητική υπηρεσία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών στην Ουγγαρία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (στο Galway) και το Ακαδημαϊκό Κέντρο Υπολογιστών στην Πολωνία. Τα μηχανήματα αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων επιστημονικών και βιομηχανικών εφαρμογών στην εξατομικευμένη ιατρική, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη μοντελοποίηση του σχεδιασμού αιολικών πάρκων και τη βιομοριακή έρευνα.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Οι πέντε αυτοί νέοι υπερυπολογιστές θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μοντέλα υψηλής ακρίβειας, ώστε να αντιμετωπίσουμε κοινωνικές προκλήσεις και να δώσουμε ώθηση στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής, της κοσμολογίας, της μηχανικής, της επιστήμης των υλικών και άλλων γνωστικών αντικειμένων.»

Οι νέοι τόποι φιλοξενίας θα είναι συνδεδεμένοι και διαθέσιμοι για την εξυπηρέτηση ενός ευρέος φάσματος Ευρωπαίων χρηστών από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ και τις συμμετέχουσες χώρες. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, στην οποία η κοινή επιχείρηση EuroHPC εγκαινίασε ακόμη έναν υπερυπολογιστή, τον LUMI, με έδρα το Kajaani της Φινλανδίας. Ο LUMI είναι ο ταχύτερος και ενεργειακά αποδοτικότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι και ο τρίτος ταχύτερος παγκοσμίως. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ και στον ιστότοπο της κοινής επιχείρησης EuroHPC.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr