NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα ανάμεσα σε αντικείμενα design από Έλληνες καλλιτέχνες. Ένα ποτήρι με δροσερό γευστικό cafe δίπλα σε προθήκες με λαχταριστό βασκικό cheesecake και προτομές αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Ένα ιδανικό γεύμα που κλείνει με ένα θαυμαστικό αρμενοβίλ σε ένα παραμυθένιο αίθριο. Η θέα ενός ανακαινισμένου κτιρίου που αλλάζει την όψη της παραλίας και ένα brunch, χωρίς παπούτσια και με τα πόδια χωμένα στην άμμο καθ' όλη την διάρκεια του.

Οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, συνήθως, δεν βρίσκονται εκεί για πρώτη φορά, αλλά αντιθέτως την έχουν απολαύσει πολλαπλά, ξανά και ξανά. Σαν μια γλυκιά συνήθεια, όσο το να γεύεσαι τρίγωνα Πανοράματος ή μπουγάτσα με κρέμα όταν μπορείς να τα βρεις στην αυθεντική τους μορφή. Η πόλη ως ζωντανός οργανισμός μετασχηματίζεται και μας συμπαρασύρει, κάθε φορά, σε νέες εμπειρίες.

Βόλτα στο Κέντρο

Και όπως όλα συνήθως ξεκινούν, με μια βόλτα χωρίς συγκεκριμένο σκοπό πέρα από την περιπλάνηση, αισθανόμαστε πραγματικοί flaneurs στην πόλη που έχει την δική της αίσθηση και την δική της αισθητική.

Βήμα σχετικά αργό από την αριστερή μεριά της Αριστοτέλους που έχει “την σκιά¨ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ένα γρήγορο σνακ στο μαγαζί που θέλεις να αργείς να επιλέξεις από τις βιτρίνες του, το Plaisir, ένας γρήγορος καφές με θέα στο Electra Palace, απλά για να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε και πάλι στην Θεσσαλονίκη και είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε τα νέα στέκια της πόλης. Αλλά και ορισμένα νέα (μόνο) για εμάς, αυτά που μέχρι σήμερα είχαμε παραλείψει να επισκεφθούμε.

Αν και συνηθίζουμε ωστόσο να αναζητάμε -και να γράφουμε για- το τάδε ή το δείνα στέκι, καμιά φορά στις πόλεις μετασχηματίζονται ολόκληρες οδοί, με αποτέλεσμα να αποπνέουν ένα “αέρα” διαφορετικό. Και αν η οδός Πρόξενου Κορομηλά πριν 30 χρόνια είχε μια άγρια όψη, συνδεδεμένη, κυρίως, με τη νύχτα και μάλιστα με την σκληρή της μορφή (κόκκινα φανάρια και νυχτομάγαζα) πλέον διακρίνεται για μια “ευρωπαϊκή διαύγεια” θυμίζοντας έντονα Βερολίνο. Καθώς η βοή του κέντρου μοιάζει να σταματά στην Μητροπόλεως, η οδός αυτή είναι γεμάτη με γαστρονομικές προτάσεις, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, με ενδιαφέρουσες μπουτίκ και στυλάτα cafe.

Από τα μπισκότα που μοιάζουν με κάρβουνα ως το σύγχρονο αρμενοβίλ

grigio.jpg?mtime=20220625014427#asset:357030

Μεταξύ άλλων στην βόλτα σας στον ίδιο δρόμο θα συναντήσετε το Home Tales Concept Store με επιλεγμένα αντικείμενα διακόσμησης σπιτιού, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να καθίσετε για ένα καφεδάκι στον ίδιο όμορφο χώρο. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε την μπουτίκ Grigio για να χαζέψετε την πίσω αυλή με τις καρεκλίτσες, τις τοιχογραφίες δίπλα στις οποίες κρέμονται τα ρούχα και να αναλογιστείτε αν θυμίζει, σε σημεία, το Corso Como του Μιλάνου. Και το 2nd FLooR ένα ιδιαίτερο γωνιακό κατάστημα με αντικείμενα design για το σπίτι ή το γραφείο, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τη δουλειά πολλών Ελλήνων δημιουργών.

Στρίβοντας στη Χρυσοστόμου Σμύρνης θα βρείτε το cafe Tom Dixon που το τρέχει επίσης η ομάδα του 2nd floor. Ο καφές είναι εύγεστος, δυνατός και πίνεται ανάμεσα στα φωτιστικά, τα έπιπλα και τα αντικείμενα διακόσμησης του γνωστού Άγγλου βιομηχανικού σχεδιαστή. Ανάμεσα στις προθήκες με τις προτομές αρχαίων Ελλήνων, τα δοχεία εκχύλισης καφέ και με βασκικό cheesecake.

tom-dixon.jpg?mtime=20220625014703#asset:357031


Μάλιστα μια λεπτομέρεια που μας έκλεψε την προσοχή ήταν τα μαύρα μπισκότα Tom Dixon που μοιάζουν οπτικά με κάρβουνο, ένα από τα βασικά συστατικά έμπνευσης του σχεδιαστή. Το χρώμα τους οφείλεται ωστόσο στον ενεργό άνθρακα με το οποίο είναι καλυμμένα, αλλά η γεύση τους είναι απολαυστικότατη, όπως και όλα τα γλυκά που προέρχονται από το ζαχαροπλαστείο «Sugarela».

Και φτάνουμε στο εστιατόριο-ξενοδοχείο που πραγματικά τον τελευταίο καιρό άλλαξε την εικόνα της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για το ιστορικό διατηρητέο ακίνητο επί της Λεωφόρου Νίκης που μετατράπηκε στο σημερινό Olympos Naoussa με την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ από την Grivalia Hospitality και την TOR Hotel Group.

olympos-naoussa-tessaloniki.png?mtime=20220625015119#asset:357032


Το νέο boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων πήρε το όνομά του από το θρυλικό εστιατόριο Όλυμπος – Νάουσα, το οποίο επιστρέφει Στο ισόγειο του νέου κτιρίου 28 χρόνια μετά, αναβιώνοντας την αίγλη μίας άλλης εποχής. Υπεύθυνος για τη γαστρονομική «καινοτομία» του θρυλικού εστιατορίου που επιστρέφει είναι ο Θεσσαλονικιός executive chef Δημήτρης Τασιούλας, γνωστός από την δημιουργική του πορεία στο εστιατόριό του Σέμπρικο που κέρδισε την προσοχή των New York Times.

Η εσωτερική καταπράσινη αυλή με το τρεχούμενο νερό προσφέρει κάνει τις στιγμές του γεύματος (μην παραλείψετε το αρμενοβίλ για το κλείσιμό του) ακόμα πιο απολαυστικές, ενώ επίσης στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου θα βρείτε και το cocktail bar Tiger Loop. Ένας χώρος με θέα στον Θερμαϊκό όπου μπορείτε να διαλέξετε το ποτό σας από μια μεγάλη κόκκινη βεντάλια.

Στην ανατολική μεριά της πόλης

Φεύγοντας από το κέντρο κατευθυνόμαστε προς την ανατολική Θεσσαλονίκη, στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και στο λεγόμενο και ως «grocerant» (βλ: παντοπωλείο και εστιατόριο) Ergon Agora. Σε μια έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, δημιουργήθηκε μια ανοιχτή αγορά, ένα εστιατόριο, ένας μεγάλος οργανωμένος κήπος και μια ολοκληρωμένη πλαζ με το δικό της beach bar. Η κατηφορική κλίση σε κατευθύνει ασυνείδητα προς την άμμο και τη θάλασσα. Και η μόνη δική μας συμβουλή μην της αντισταθείτε. Απολαύστε το brunch ή το ποτό σας ιδανικά χωρίς παπούτσια και τα πόδια χωμένα στην άμμο.

ergon-agora.jpg?mtime=20220625015231#asset:357033


Τέλος αν φτάσετε ως το Ergon Agora σημαίνει ότι σας μένουν λίγα περισσότερα από είκοσι λεπτά για να φτάσετε από εκεί ως το Κτήμα Γεροβασιλείου, τη γενέτειρα της μαλαγουζιάς και το Μουσείο Οίνου με τα πάνω από 2.500 ανοιχτήρια. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, η επίσκεψη εκεί είναι κάτι παραπάνω από προτεινόμενη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr