NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Σχέδια ανάκαμψης: Συνετή χρήση κονδυλίων και δημοκρατική εποπτεία ζητά το ΕΚ

Σχέδια ανάκαμψης: Συνετή χρήση κονδυλίων και δημοκρατική εποπτεία ζητά το ΕΚ
27_06_2022 | 12:46
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν δεόντως τα 700 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στα πλαίσια των σχεδίων ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ συστάθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης COVID-19 προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παρά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021 (μετά από απότομη πτώση το 2020), ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος των τιµών της ενέργειας και των τροφίµων επέφεραν νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Εκτός από μέσο βραχυπρόθεσμης κεφαλαιακής αρωγής, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ύψους 723,8 δισ. ευρώ, αποτελεί μακρόπνοο σχέδιο χρηματοδότησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βελτίωση της υγείας και της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας και η στήριξη νέων ανθρώπων.

Σε έκθεση για την μέχρι στιγμής εφαρμογή του μηχανισμού, τα μέλη των επιτροπών οικονομικών υποθέσεων και προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου ζητούν τη δέουσα αξιοποίηση των κονδυλίων για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων οφελών για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, μείωσης της εξάρτησής της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίησης των ενεργειακών της πηγών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr