NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Πιερρακάκης: Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές υπηρεσίες είναι λίγη μπροστά σε αυτή που θα έρθει

Πιερρακάκης: Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές υπηρεσίες είναι λίγη μπροστά σε αυτή που θα έρθει

Τα καλύτερα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας είναι μπροστά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σήμερα, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Green Deal 2022 του ΤΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από το βήμα του συνεδρίου του ΤΕΕ, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικός, αποτυπώνεται ως έργο μέχρι τώρα στα 567 εκατ. ευρώ και στις 1400 υπηρεσίες του gov.gr, συντελείται γρήγορα και αυτό είναι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μόνο η αρχή.

Κατά τον Υπουργό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει πλέον στα κεφάλαια που προσφέρει το green (πράσινο) και το digital (ψηφιακό), με το ΤΕΕ να είναι σημαντικός αρωγός σε αυτά τα έργα, ενώ αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για το ‘’δίλημμα’’ που αντιμετώπισαν στο υπουργείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν οι ‘’έξυπνες’’ πόλεις.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων Θεόδωρο Λιβάνιο ως τον ‘’αρχιτέκτονα’’ του προγράμματος ‘’Ψηφιακές πόλεις’’, δήλωσε ότι για αυτό το έργο, έχουν ληφθεί συνολικά 320 εκατ. ευρώ, και από Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν επιμέρους έργα και στους 432 δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη «οι κεντρικές πλατφόρμες αφορούν άλλες χώρες όπως πχ η Εσθονία ή η Κύπρος, εδώ εμείς θέλαμε να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση την καινοτομία των δημάρχων, θέλαμε να ανθίσει κάθε καλή ιδέα. Από την άλλη πλευρά, δεν θέλαμε να είναι εντελώς ελεύθερο το σύστημα, καθώς πρέπει να υπάρχουν κοινές κατευθύνσεις και στρατηγικές, όπως και ένα αρχικό όραμα».

Όπως ανέφερε, οι προτάσεις αυτές που διαμορφώνουν τα έργα στις έξυπνες πόλεις, είναι τόσο πράσινες όσο και ψηφιακές, αφορούν συστήματα μέτρησης, αποτύπωσης κλπ. ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και ένα πρόγραμμα Wifi για να καλυφθούν όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σχεδιάζονται και άλλα σχετικά προγράμματα.

Επίσης, για τον κ. Πιερρακάκη, ένα σημαντικό ζήτημα για τις έξυπνες πόλεις είναι και οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) και, όπως ανέφερε, είναι ανάγκη πλέον για κάθε ΔΕΥΑ να υπάρξει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.

Ο Υπουργός, σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως το «Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας»: «Το 2019 τα χρήματα ήταν λιγότερα από τις ανάγκες, στη συνέχεια ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές υπηρεσίες έχει αναγνωριστεί και είναι τεράστια, είναι όμως λίγη μπροστά σε αυτή που θα έρθει. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, στην κλίμακά της, έχει καινοτομήσει, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, δηλαδή την περιττή γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι το 2025-2026 θα έχουμε στα χέρια μας μια άλλη χώρα, αρκεί όλα αυτά να συνεχιστούν προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια φόρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε: «Θέλουμε περισσότερο τη λογική των μηχανικών στη χώρα που λέει ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουμε κοιτώντας τα ανάποδα και να πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται, αρκεί να τα ορίσεις καλά και να έχεις τις κατάλληλες ομάδες για να τα λύσεις».

Θεματική συζήτηση με τίτλο: «Η Ψηφιοποίηση Καταλύτης για Βιώσιμες Πόλεις»

Σε θεματική συζήτηση με τίτλο: «Η Ψηφιοποίηση Καταλύτης για Βιώσιμες Πόλεις», έγινε λόγος για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων μέσω των τεχνολογικών παρεμβάσεων. Οι έξυπνες πόλεις μέσα από το βλέμμα της αγοράς τεχνολογίας και η συνεισφορά της, στην επίτευξη του στόχου. Πως θα γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων.

Κωνσταντίνος Μασσέλος: «Καθοριστική η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών για την πράσινη μετάβαση της χώρας».

Τον καθοριστικό ρόλο της ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την πράσινη μετάβαση τόνισε ο Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της ΕΕΤΤ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κ. Μασσέλος σημείωσε ότι η «με την πρωτοφανή αστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, ο πληθυσμός των μεγαλουπόλεων αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε δισεκατομμύρια έως το 2030. Οι μητροπόλεις καταναλώνουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ καταλαμβάνουν μόλις το 2% της επιφάνειας του πλανήτη.»

Ο Κ. Μασσέλος τόνισε ότι οι βιώσιμες πόλεις είναι γεγονός και αποτελούν τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές αλλά και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της αστικοποίησης.

«Οι έξυπνες πόλεις 4.0 βασίζονται στα μεγάλα δεδομένα ( big data)» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ «για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλες τις λειτουργίες τους, για παράδειγμα με αισθητήρες που μετρούν την κατανάλωση ενέργειας, φανάρια με φωτοβολταϊκά στοιχεία, ψηφιακή παρακολούθηση οχημάτων, έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης νερού και ενέργειας, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και ποδηλάτων είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.»

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Κ Μασσέλος τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί συναινέσεις και στήριξη από τους πολίτες. Κανένας φορέας ή πάροχος δεν σε θέση να φέρει σε πέρας μόνος του τη μετάβαση. Είναι ένα κολοσσιαίο έργο. Τα δίκτυα κινητών τηλεφώνων πρέπει να περάσουν στην εποχή του 5G με μικρές χαμηλής ισχύος κεραίες που θα είναι ενσωματωμένες στον αστικό ιστό. Οι σταθερές τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να περάσουν στην κάλυψη του συνόλου της επικράτειας με δίκτυα οπτικών ινών. Οι οπτικές ίνες λειτουργούν θετικά και για την κατανάλωση ενέργειας και για το κλίμα, καθώς μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των εταιρειών. Τα δίκτυα οπτικών ινών είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ότι τα δίκτυα χαλκού» τόνισε ο Κ Μασσέλος και απαρίθμησε τις προτεραιότητες της ΕΕΤΤ:

  • κλείσιμο του δικτύου του χαλκού
  • ανάπτυξη οπτικών ινών σε κτίρια και όχι σε δρόμους
  • χαμηλές τιμές και προσβάσιμες υπηρεσίες στα δίκτυα οπτικών ινών.

«Η ανάδειξη του δικτύου οπτικών ινών πρέπει να αναδειχθεί σε μετρήσιμο μέγεθος στο δημόσιο διάλογο, η Ελλάδα έχει από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην πράσινη ατζέντα και τα δίκτυα οπτικών ινών είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της εθνικής στρατηγικής » σημείωσε ο Κ. Μασσέλος, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι «δεν είμαστε κοντά στην ευρεία εξάπλωση των δικτύων οπτικών ινών, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και με πολιτικές που ενθαρρύνουν και τις επενδύσεις και τη ζήτηση ώστε να πετύχουμε το στόχο έως το 2030 να έχουμε κάλυψη 100% με οπτικές ίνες.»

Θοδωρής Καρυπίδης: «Οι αστικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις είναι καταλύτης για μια βιώσιμη πόλη»

Μετά τον κόμβο gov.gr το οποίο είναι κατεξοχήν πράσινο, πρέπει να ακολουθήσει το gov για το δημόσιο χώρο, ανέφερε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Θοδωρής Καριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, LEVER – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα στο δημόσιο χώρο που διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως η αντιμετώπιση των ρύπων, το φαινόμενο των θερμικών νησίδων, η διαχείριση των σκουπιδιών κτλ. Ο κ. Καρυπίδης εξήγησε ότι κορυφαίο ζήτημα μέσα από ένα δημόσιο Gov, είναι να δημιουργηθούν βιώσιμες πόλεις μέσω της τεχνολογίας. Τόνισε, ότι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες σ' αυτήν την περίπτωση είναι διαφορετικές, καθώς ο δημόσιος χώρος, δεν είναι στατικός, αλλά συνεχώς μεταβάλλεται. Ο κ Καρυπίδης εξήγησε, ότι κεντρικό ρόλο για την επίτευξη της βιωσιμότητας των δήμων μέσα από κρίσιμες παρεμβάσεις της τεχνολογίας, κρίσιμο ρόλο θα παίζουν και τα σχέδια ΣΒΑΚ (Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). Εφερε ως παράδειγμα το δήμο Καλλιθέας, στον οποίο η LEVER – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ έχει αναλάβει τις σχετικές παρεμβάσεις. Εξήγησε, ότι πρωταρχικά οι παρεμβάσεις και οι τεχνολογικές λύσεις για την επίτευξη βιωσιμότητας ξεκινάν αρχικά από εκεί όπου υπάρχουν αστικές συγκεντρώσεις, για να δούμε χαρακτηριστικά όπως είπε, που μπουν γι παράδειγμα οι έξυπνοι κάδοι, αν αντέχουν τα πεζοδρόμια αυτή την παρέμβαση. Τέλος , υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι οι αστικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις είναι καταλύτης για μια βιώσιμη πόλη. Ανέφερε ακόμη, ότι ως χώρα, είμαστε πολύ κοντά να δημιουργήσουμε έξυπνες πόλεις, αφενός γιατί επιδεικνύεται και από τους δήμους μεγάλη ωριμότητα, αφετέρου, γιατί υπάρχει πλέον και η χρηματοδότηση.

Αριστόδημος Θωμόπουλος: «αναγκαιότητα η απλούστευση των διαδικασιών για την εξυπνοποίηση των δήμων»

Την ανάγκη της διοικητικής απλούστευσης των διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχονται από δήμους και περιφέρειες αναφέρθηκε ο Αριστόδημος Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος της Partner, DBC DIADIKASIA

«Στο δικό μου το μυαλό αλλαγή δεν είναι μόνο η τεχνολογία, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί ένας δήμος, το backoffice» σημείωσε ο Α Θωμόπουλος. «Πρέπει να ορίσουμε ως smart και τον τρόπο λειτουργίας ενός δήμου, για να μην ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία και το διοικητικό φόρτο. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μία συνεργασία και να σχεδιάσουμε ένα πρότυπο λειτουργίας και οργάνωσης ενός δήμου. Το πρώτο που κάναμε ήταν να μετρήσουμε τις διαδικασίες που παρέχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες προς τρίτους. Για πρώτη φορά, φτιάξαμε ένα κεντρικό μητρώο αυτών των διαδικασιών, ένα τεράστιο επίτευγμα, που περιλαμβάνει 1400 διαδικασίες καταγεγραμμένες σε ένα κεντρικό αποθεματικό. Τώρα έχουμε μία πολύ αναλυτική εικόνα για τις υπηρεσίες που παρέχονται, σε τι χρόνο παρέχονται και με τι ανθρωπο-προσπάθεια. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε αυτές τις διαδικασίες να τις ψηφιοποιήσουμε. Όμως, αυτό που κάναμε ήταν να φτιάξουμε μία πρότυπη μεθοδολογία για την απλούστευση της λειτουργίας των φορέων με διεθνή στάνταρ και εκπληκτικά αποτελέσματα, αφού μειώνει την ανθρωποπροσπάθεια κατά 65%. Από τις 1400 διαδικασίες (700 για τους δήμους και 700 για τις περιφέρειες, περιορίσαμε πολλές από αυτές. »

Διονύσης Μαντάς: «το πρότυπο των smart cities κινητοποιεί το σύστημα καινοτομίας κάθε περιοχής»

Ο Διονύσης Μαντάς, ICT Sales – Head of Smart Cities, OTE GroupG, υπογράμμισε στην παρέμβασή του, ότι για να υπάρξουν βιώσιμες πόλεις, θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξη, ρεαλιστικές προοπτικές κι όραμα. Ανέφερε ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις είναι πολλά, όπως η διαχείριση του νερού, των σκουπιδιών, η ενέργεια, αλλά και η γραφειοκρατία στους δήμους. Τόνισε ακόμη, ότι το πρότυπο των smart cities εμπλέκει και κινητοποιεί το σύστημα καινοτομίας κάθε περιοχής. Από τις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά κέντρα και τις θερμοκοιτίδες, ενώ δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για νέους και καταρτισμένους ανθρώπους, ώστε να παραμείνουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους.

Ο ΟΤΕ παρακολουθεί όπως τόνισε ο κ. Μαντάς και συμμετέχει στις τεχνολογικές εξελίξεις, φροντίζοντας όπως είπε «πρώτα για το δικό μας ψηφιακό μετασχηματισμό». Όπως είπε, ο ΟΤΕ εξακολουθεί να είναι ο νούμερο 1 τηλεπικοινωνιακός πάροχος, ενώ ανέφερε, ότι απόκτησε και τον τίτλο του νούμερο 1 system intergrator της Ελλάδος. Εξήγησε, ότι ο όμιλος επένδυσε σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες σε στελεχικό δυναμικό και υποδομές ώστε να αναλαμβάνει να υλοποιούμε και να καταστεί λειτουργικά, έργα υψίστης σημασίας για τους πελάτες του. Τέλος, υπογράμμισε , ότι στο κομμάτι των smart cities, o OTE έχει ένα σημαντικό portofolio λύσεων και προτάσεων.

Αλέξανδρος Μπρέγιαννης: «Αναγκαίος ο οδικός χάρτης για την καταγραφή προβλημάτων που καλείται να λύσει η τεχνολογία στους δήμους»

Τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν για να επιτευχθεί η μετάβαση στις έξυπνες πόλεις περιέγραψε ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Executive Director της NOVA – WIND.

«Στο επίκεντρο των έξυπνων πόλεων είναι οι πολίτες και οι ανάγκες τους» τόνισε. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων:

  1. πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο/ οδικός χάρτης που θα καταγράφει τα προβλήματα και τις ανάγκες και στη συνέχεια θα καλείται η τεχνολογία να τα αντιμετωπίσει
  2. οι ίδιοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν συστήσει μία ομάδα/ δομή που θα λειτουργεί ως επιτροπή συντονισμού για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των προτζεκτ
  3. πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις συμβάσεις και τους κανόνες, γιατί τα έργα αυτά είναι πρωτόγνωρα και να κάνουμε υπερβάσεις, για παράδειγμα ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να χρειαστεί να “βάλει το χέρι στην τσέπη.”

Βρισκόμαστε σε μία ευτυχή συγκυρία κατά την οποία οι πολίτες είναι ώριμοι και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, οι αρχές έχουν μεγάλη ωριμότητα και έχουν τις έξυπνες πόλεις ψηλά στην ατζέντα τους και υπάρχουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια» κατέληξε.

Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr