NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Πρέβεζα: Στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, σημείο συνάντησης Βενετσιάνων, Οθωμανών, Ελλήνων

Πρέβεζα: Στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, σημείο συνάντησης Βενετσιάνων, Οθωμανών, Ελλήνων

Στο σημείο που ο Αμβρακικός κόλπος συναντά το Ιόνιο πέλαγος, στο διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, σε ένα σύστημα λιμνοθαλασσών που προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR απαντάται η πόλη της Πρέβεζας, κατά την επικρατέστερη άποψη οφείλει το όνομα της στη σλαβική λέξη prěvozъ που σημαίνει πέρασμα ή στην αλβανική prevëzë -za, που σημαίνει διάβαση, μεταφορά.

Η Πρέβεζα, 350 περίπου χιλιόμετρα οδικώς από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου και στο μέσον περίπου της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Ελλάδας. Είναι κτισμένη στη βόρεια πλευρά του πορθμού της Πρέβεζας, ο οποίος συνδέει τον Αμβρακικό κόλπο με το Ιόνιο πέλαγος. Απέναντί της και σε απόσταση μόλις 600 μέτρων βρίσκεται το επίπεδο και αμμώδες ακρωτήριο του Ακτίου, γνωστό από τη φημισμένη ομώνυμη ναυμαχία του 31 π.Χ..

Τρία κάστρα από τους Οθωμανούς και Βενετσιάνους

Περίοπτη θέση στην πόλη κατέχουν τρία κάστρα της που «περιγράφουν» την ιστορική πορεία του τόπου. Το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, (Ιτς Καλέ) το οποίο πέρασε από τρεις κατασκευαστικές φάσεις, την Οθωμανική, την Βενετσιάνική και την Επί Αλή Πασά. Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, (Γενί Καλέ), χτίσθηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα. Και το κάστρο του Παντοκράτορα που χτίστηκε τον 19αι από τον πάνω στο σχέδιο του Γάλλου μηχανικού Yadocourt με σκοπό να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της ναυσιπλοΐας. Το Ευρωπαϊκό όνομα του κάστρου ήταν «Ενετικό» ή «Βενετσιάνικο». Το τούρκικο όνομα του ήταν «ουτς καλέ» που σήμαινε άκρη, σύνορο.

preveza_1.jpeg?mtime=20220705003929#asset:359120


To ωροσκοπείον της Πρέβεζας

Σήμα κατατεθέν της Πρέβεζας το ο βενετσιάνικος πύργος του ρολογιού της Πρέβεζας ή το ρολόϊ της Πρέβεζας –άλλως ωροσκοπείον που χτίστηκε το 1792 Η πρώτη καμπάνα του ρολογιού είναι έργο των Canciani της Βενετίας και αφαιρέθηκε από τον Αλή πασά, περί το 1808, για να τοποθετηθεί στον πύργο της κεντρικής εισόδου του κάστρου των Ιωαννίνων. Η καμπάνα σώζεται σήμερα στον πύργο του ρολογιού της κεντρικής πλατείας.

Αρχαία Νικόπολις – μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία ελληνική πόλη

Πολύ κοντά στην Πρέβεζα συναντάται η αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη, πόλη που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους τον Οκταβιανό το 30 π.Χ. στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος 9.000 στρεμμάτων αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

preveza_2.jpeg?mtime=20220705003947#asset:359121


Μαρτυρίες του Στράβωνα

Σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα η Νικόπολη είχε εκτεταμένη επικράτεια , τα όρια της, όμως δεν ήταν δυνατό να καθοριστούν επακριβώς, γιατί λείπουν φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες. Εικάζεται μόνο ότι ο ζωτικός της χώρος θα εκτεινόταν κυκλικά γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο. Στο χώρο αυτό στεγάζεται του μουσείο της Νικόπολης, το Νυμφαίο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, το θέατρο. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται ακόμη 6 βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα, το Ρωμαϊκό Ωδείο: στα δυτικά της σειράς των παλαιοχριστιανικών τειχών.

preveza_3.jpg?mtime=20220705003959#asset:359122


Ο παλμός της Πρέβεζας

Η γραφική πόλη της Πρέβεζας διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας ενώ οι παραλίες της εκτείνονται σε μήκος 60 χιλιομέτρων. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Δάση από πεύκα που φτάνουν μέχρι στις φιλόξενες παραλίες, συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Μερικές από αυτές είναι ο Βράχος, η Λούτσα, η Αμμουδιά, ο Βάλτος, το Σαρακήνικο, το Μονολίθι, ο Μύτικας, η Κυανή Ακτή, το Κρυονέρι, τα Αρτολίθια, η Καστροσυκιά, το Κανάλι, η Λυγιά κ.ά. Η πόλη της Πρέβεζας και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ποδηλασία καθώς είναι επίπεδη. Ήδη χαρτογραφούνται τρεις ποδηλατικές διαδρομές όπου ξετυλίγουν την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της πόλης.

Δεν είναι όμως αρκετά αυτά για να «ζει» η πόλη. Τον ρυθμό της τον δίνουν οι 31.000 κάτοικοι της Δήμου, από 3 Δημοτικές κοινότητες και 23 τοπικές κοινότητες.

Η Πρέβεζα εντάχθηκε στο Ελληνικό Κράτος στις 21 Οκτωβρίου 1912.

preveza_4.jpg?mtime=20220705004012#asset:359123

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr