NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Βασιλιάς με ή χωρίς βασίλειο;

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Βασιλιάς με ή χωρίς βασίλειο;

«Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας ηγεμόνας είναι αυτή που δίνουν οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν», είπε ο Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος. Αργότερα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης, είπε «οι άνθρωποι που πρέπει να φοβάσαι δεν είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί σου, αλλά αυτοί που διαφωνούν μαζί σου και φοβούνται να σου το πουν».

ΕΣΑΠΕ – GAMA HELLAS

Η «Ηγεσία» και το «Management» ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ΕΣΑΠΕ (πρώην ΠΣΣΑΣ) με την GAMA HELLAS και την υποστήριξη της GAMA GLOBAL. Έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ηγεσία σημαίνει Πρόοδος, Ανάπτυξη, Προοπτική για κάθε αγορά, για κάθε τομέα.

Ας δούμε τι λέει στο epixeiro.gr o Σταύρος Σταυρόπουλος Γενικός Διευθυντής στην Life Solutions για τις ασφάλειες, για τον ρόλο του Συντονιστή στην ηγεσία του κλάδου. «Η ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας μας, δημιουργήθηκε από τα φυσικά δίκτυα, τα οποία αναπτύσσονται από τον Συντονιστή και ο οποίος θα βρει τους κατάλληλους υποψήφιους, που θα εκπαιδεύσει, θα παρακινήσει, θα στηρίξει και θα παρακολουθήσει την εξέλιξή τους για συνεχή βελτίωση, τόσο του επαγγελματισμού όσο και της παραγωγικότητας. Ο συντονιστής επομένως, είναι απαραίτητο να έχει ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες για να ανταποκριθεί με επιτυχία, στον πολυσχιδή ρόλο του. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας, έδωσε διεξόδους στην πρόσκτηση Νέας Παραγωγής, παρεκκλίνοντας από την προηγούμενη κατεύθυνση. Αποτέλεσμα, την επιβράδυνση της ανάπτυξης των φυσικών δικτύων που είναι η καρδιά της ασφαλιστικής αγοράς, με μήτρα τον Συντονιστή και την καθίζηση των ασφαλίστρων στο 2% για πάρα πολλά χρόνια. Όλοι οι είμαστε συνυπεύθυνοι, την συνταγή όμως την γνωρίζουμε και με συνεργασία μπορεί να αλλάξει. Το θέμα είναι να αυξηθεί το 2% και η τεχνολογία μπορεί να είναι σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την αύξηση. Παράλληλα θα μεγαλώσει και το δικό της μερίδιο, αυτό που της αναλογεί».

Το μυστικό της επιτυχίας η ειλικρίνεια

Το μυστικό της επιτυχίας ενός ηγέτη, ωστόσο θα πρέπει να πούμε εδώ είναι η ειλικρίνεια και η σκάλα της επιτυχίας του πρέπει να στηριχτεί σε σταθερό έδαφος προτού να ξεκινήσει να ανεβαίνει. Στα περί ημών με άλλα λόγια, χρειάζεται στρατολόγηση ανθρώπων να ξέρουν τι θέλουν γιατί αν δεν το αγαπούν δεν θα επιτύχουν, οι ηγέτες να έχουν επιτύχει όχι από αυτό που έχουν κατορθώσει αλλά από την αντίσταση που συνάντησαν και την δύναμη και αντοχή που έδειξαν απέναντι στις αντιξοότητες, και οι ασφαλιστικές να διατηρούν σχέσεις ανεξάρτητες κα εμπιστοσύνης.

Τι άλλο βασικό; αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, «η Πολιτεία να υποστηρίξει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης».

Τα χαρακτηριστικά του manager / διευθυντή / ηγέτη

Ας δούμε στο σημείο αυτό και τι διαφορά του «Ηγέτη» με τον «Manager». Ο μάνατζερ ρωτάει πώς και πότε. Ο ηγέτης ρωτάει τι και γιατί. Ο διευθυντής βάζει ξεκάθαρους στόχους, Οργανώνει και την τελευταία λεπτομέρεια, Ενθαρρύνει διακριτικά, Ελέγχει δυναμικά, Αναπτύσσει τους σωστούς ανθρώπους. Και σαν διευθυντής /manager διευθυντής, το σημαντικότερο δεν είναι τι συμβαίνει γύρω σου όταν είσαι παρών, αλλά τι συμβαίνει όταν δεν είσαι παρών.

Ο Συντονιστής λοιπόν είναι ηγέτης ή μάνατζερ ή και διευθυντής; Καλείται να εκπαιδεύσει, να φέρει νέους στο επάγγελμα, να γνωρίζει και να εκπαιδεύει για τα νέα προϊόντα της αγοράς, να ξέρει το πώς και το πότε, το τι και το γιατί, άρα και τα δύο. Και τι μας λένε όλα αυτά, ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οι άνθρωποι της, είναι μία σκάλα που την στερεώνουν καλά στο έδαφος και ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται ο κλάδος ηγέτες και managers. Η ανταλλαγή ιδεών στο χώρο αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, είπε ο Νίκος Δελένδας της Eurolife FFH.

Και, αφού μπεις για να στελεχώσεις τον κλάδο, η εκπαίδευση τι ρόλο έχει; Allianz, Eurolife, CNP Ζωής, ΝΝ (πρώην MetLife ) αποδέχονται ότι η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω γιατί η παρακίνηση δεν διαρκεί, ούτε είναι πανάκεια, χρειάζεται δουλειά, γνώση, μεταλαμπάδευση ιδεών και ειλικρίνεια.

Ολέθρια η αποσιώπηση της αλήθειας

Εμπόδια, λάθη, προστριβές, παρερμηνείες, ολιγωρίες κακοί χειρισμοί θα υπάρξουν όμως ένα ηγέτης είχε πει ο Οβίδιος «πρέπει να είναι αργός στις τιμωρίες και γρήγορος στις ανταμοιβές». Η αποσιώπηση της αλήθειας που άλλοι υποστηρίζουν για να μπορούν να κυβερνάνε ανθρώπους είναι αποτυχία θα έλεγα.

Δάφνες και νίκες

Ο Συντονιστής ακόμα και όταν επιτύχει είναι λάθος να επαναπαύεται. Πρέπει διαρκώς να μεριμνά να αφυπνίζεται. Είναι ολέθριο να επαναπαύεται κανείς πάνω στις δάφνες του. Είναι σαν να κοιμάσαι πάνω στο χιόνι. Σε παίρνει ο ύπνος και πεθαίνεις έλεγε ο Werner Heisenberg, 1901-1976, Γερμανός φυσικός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr