NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Γ. Ρέτσος: Ο τουρισμός ανακάμπτει, αλλά η γεωπολιτική αστάθεια έχει σημαντικές επιπτώσεις

Γ. Ρέτσος: Ο τουρισμός ανακάμπτει, αλλά η γεωπολιτική αστάθεια έχει σημαντικές επιπτώσεις

O Τουρισμός, δήλωσε ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δείχνει να ανακάμπτει όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ανοδική φαίνεται και η πορεία των κρατήσεων για όλη την τουριστική περίοδο. Το γκρίζο σημείο είναι η τεράστια γεωπολιτική αστάθεια. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, με επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, όσο και στα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν και σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους.

Άλλο σημαντικό θέμα που θίγει ο Γιάννης Ρέτσος είναι και η έλλειψη ικανού αριθμού εργαζομένων για να καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής δραστηριότητας. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι για να μπορέσει ο Τουρισμός να συνεχίσει να υπεραποδίδει και να στηρίζει τη χώρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, απαιτείται συστηματική εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ και πραγματοποίηση όλων των δράσεων που έχει προγραμματίσει σε όλες τις πόλεις και περιφέρειες της Χώρας. Απαραίτητη είναι η ουσιαστική συνεργασία όλων, τονίζει ο Γ. Ρέτσος. Συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, περιφερειών και δήμων. Μόνον έτσι θα είναι εφικτή η διατήρηση του Τουρισμού σε υψηλά επίπεδα και η αύξηση του αποτυπώματος του Τουρισμού στην οικονομία και την κοινωνία.

Η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σήμερα

Όπως δήλωσε ο κ. Ρέτσος, ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης μέχρι σήμερα, καθώς και η πορεία των κρατήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν. Όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημειώνει, ότι το 2020, είχαμε μία μείωση των τουριστικών εισπράξεων κατά 75% και το 2021 κατά 45%, σε σχέση με το 2019. Το 2022 κεφαλαιοποιείται η πάρα πολύ επιτυχημένη λειτουργία των επιχειρήσεων με τους εργαζομένους τους τις 2 χρονιές της πανδημίας.

Περιβάλλον και επιπτώσεις

Σχετικά με το περιβάλλον, ο κ. Ρέτσος ανέφερε την τεράστια γεωπολιτική αστάθεια που υπάρχει σήμερα. Όσον αφορά μάλιστα στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Ρέτσος τονίζει ότι με τη συνεχιζόμενη εισβολή έχουν οξυνθεί τα προβλήματα τα οποία ήδη προϋπήρχαν, όπως είναι ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση και στο εισόδημα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, αλλά προφανώς και στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Θετική η πορεία του Τουρισμού όχι όμως και των Επιχειρήσεων

Μπορεί η γενική εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό να είναι καλή, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος. Υπάρχει μία τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, αναφέρεται μάλιστα και στη μεγάλη αύξηση των αναλώσιμων καθώς και στην επιβάρυνση του δανειακού κόστους, μετά την επίδραση του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, μετενέργεια της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Εν κατακλείδι, σημειώνει ο κ. Ρέτσος, είναι μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά η φετινή, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό στοιχείο, ότι ο τουρισμός υπεραποδίδει και βοηθάει αυτή τη στιγμή τη Χώρα να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που έχει μπροστά της.

Μεγάλο το πρόβλημα με τις ελλείψεις των εργαζομένων που παρατηρούνται και στον τουριστικό τομέα

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος, είναι τεράστιο και σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Σημειώνει μάλιστα ότι όσοι θεωρούν ότι είναι ένα πρόβλημα της φετινής χρονιάς, κάνουν μεγάλο λάθος. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ο τομέας των υπηρεσιών θα αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Ένα μέρος του στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό, έχει σχέση και με πολιτικές για την απασχόληση. Εμείς, ως ΣΕΤΕ, τονίζει ο κ. Ρέτσος, πιστεύουμε ότι χρειάζονται πολιτικές με τη συνεργασία κεντρικής διοίκησης και ιδιωτικού τομέα, κατ’ αρχήν για την επιμήκυνση της περιόδου, έτσι ώστε ο τουρισμός να πάψει να είναι μια εποχική δραστηριότητα 4 ή 5 μηνών για έναν εργαζόμενο. Από την άλλη, χρειάζεται να υπάρξουν και πολιτικές άλλου τύπου από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μετάβασης από την επιδοματική πολιτική που ισχύει σήμερα, στη χάραξη πολιτικών επιδότησης της εργασίας. Χρειάζονται συνέργειες, συνεργασίες, αλλαγή νοοτροπιών και προπάντων να κοιτάξουμε μπροστά και να μην αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως μία στιγμιαία δυσκολία, που με μία πολιτική αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει απλή διαχείριση.

Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό με ορίζοντα το 2030, επόμενες προγραμματισμένες δράσεις

Η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης», τονίζει ο κ. Ρέτσος, είναι το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφησή του, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα Σχέδιο για την υλοποίηση του οποίου θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργαστούμε όλοι, ιδιωτικός τομέας, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση περιφερειών και δήμων, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον τουρισμό μας σε κορυφαίο επίπεδο, όπως είναι σήμερα και αν θέλουμε επίσης να αυξήσουμε και το αποτύπωμά του στην οικονομία και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των παρουσιάσεων σε κεντρικό επίπεδο, όπως αναφέρει, έχουμε ξεκινήσει μία σειρά επαφών και στην Περιφέρεια για την παρουσίαση των Σχεδίων. Ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο και Κέρκυρα για την παρουσίαση των Σχεδίων για τις Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ενημερώσεις και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr