NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ανησυχία στην αγορά των smartphones, αλλάζουν οι στρατηγικές, έρχονται προσφορές

Ανησυχία στην αγορά των smartphones, αλλάζουν οι στρατηγικές, έρχονται προσφορές

Μείωση εννέα ποσοστιαίων μονάδων, σε ετήσια βάση και όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, παρουσίασαν οι παγκόσμιες αποστολές (shipments) smartphones σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Canalys, με την ίδια να αναφέρει πως η ζήτηση άρχισε να μειώνεται λόγω των αντίξοων οικονομικών «ανέμων» και της αβεβαιότητας.

Η Samsung κατέλαβε την πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, με μερίδιο αγοράς 21%, καθώς ενίσχυσε τη διάθεση συσκευών της low-end σειράς A, ενώ η Apple έφτασε δεύτερη, με μερίδιο αγοράς 17%, καθώς το iPhone 13 συνέχισε να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση. Η Xiaomi, η Oppo και η Vivo συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κινεζική αγορά, σημειώνοντας διψήφια πτώση και λαμβάνοντας μερίδια αγοράς 14%, 10% και 9% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της εικόνας που παρουσίαζε η αγορά των smartphone. «Οι αντίθετοι οικονομικοί άνεμοι, η υποτονική ζήτηση και η συσσώρευση αποθεμάτων είχαν ως αποτέλεσμα οι vendors να επαναξιολογήσουν τις στρατηγικές σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο τους για το υπόλοιπο του 2022. Η υπερπροσφορά στη μεσαία κατηγορία είναι ένα εκτεθειμένο τμήμα για τους προμηθευτές, καθώς οι καταναλωτές, έχοντας περιορισμένο προϋπολογισμό, μετακινούν τις αγορές τους σε lower-end συσκευές».

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές τονίζουν πως η πτώση της ζήτησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ολόκληρη την αλυσίδα που σχετίζεται με τα smartphone. Ενώ οι προμήθειες εξαρτημάτων και οι πιέσεις στα κόστη περιορίζονται, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγή, όπως οι αυστηρότεροι νόμοι για τις εισαγωγές και οι τελωνειακές διαδικασίες ορισμένων αναδυόμενων αγορών που καθυστερούν τις αποστολές. «Βραχυπρόθεσμα, οι vendors θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν τις πωλήσεις μέσω προσφορών ενόψει νέων launches κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ώστε να μετριάσουν την πίεση.

Ωστόσο, τονίζεται πως «σε αντίθεση με την πέρυσι περιορισμένη ζήτηση, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών έχει επηρεαστεί φέτος από την εκτίναξη του πληθωρισμού. Η βαθιά συνεργασία με τα κανάλια για την παρακολούθηση της κατάστασης του αποθέματος και της προσφοράς θα είναι ζωτικής σημασίας για τους προμηθευτές, ώστε να εντοπιστούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, διατηρώντας παράλληλα υγιείς συνεργασίες μακροπρόθεσμα».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι αποστολές (shipments) δεν αφορούν σε πωλήσεις. Οι αποστολές αναφέρονται στα smartphone (και στις εκάστοτε συσκευές που αναλύονται) που στέλνουν οι κατασκευαστές όπως η Apple και η Samsung σε παρόχους και λιανοπωλητές, προς πώληση. Επί της ουσίας, είναι σαν κάποιος να σκέφτεται τους κατασκευαστές σαν χονδρέμπορους: δεν θα πωληθούν όλα τα εμπορεύματά τους που θα φτάσουν στους πωλητές.

Μειωμένα budget για προσλήψεις

Άλλωστε, πριν από μερικές ημέρες και μέσω δημοσιεύματος του Bloomberg, έγινε γνωστό πως η Apple σχεδιάζει να επιβραδύνει τα budget για προσλήψεις και έξοδα από το επόμενο έτος και σε ορισμένες μονάδες της, για να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική ύφεση. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την εταιρεία στη λίστα μεγάλων αμερικανικών κολοσσών, όπως η Meta και η Tesla, που έχουν υιοθετήσει στρατηγικές επιβράδυνσης στους αριθμούς των νέων προσλήψεων.

Το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν όλες τις ομάδες της εταιρείας και ότι η Apple σχεδιάζει ένα επιθετικό πρόγραμμα κυκλοφορίας νέων προϊόντων για το 2023, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα headset μικτής πραγματικότητας, στην πρώτη είσοδο της εταιρείας σε νέα προιοντική κατηγορία από το 2015.

Οι φόβοι, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Οι πιέσεις στις τιμές έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δαπάνες για είδη όπως τα smartphones.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr