NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Ξεκινά δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» - Αυξάνεται η επιδότηση

Ξεκινά δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» - Αυξάνεται η επιδότηση

​Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, την έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμα πρωτοβουλία που εντάσσεται στην απόφασή της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Πράσινη Μετάβαση της Πατρίδας μας, για την πραγματική και ουσιαστική προστασία του Περιβάλλοντος, και για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πιο θαρραλέα διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους της χώρας μας.

Μιλώ για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», που κύριο σκοπό έχει να αυξήσει, θα έλεγα καθοριστικά, τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούν οι πολίτες, μέσα από μια σειρά κινήτρων που θεσμοθετούμε.

Νομίζω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει επίσης ότι, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πατρίδας μας, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με κύριες αιτίες την παλαιότητα των περισσότερων οχημάτων και τον μικρό αριθμό κινητήρων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία «Κινούμαι Ηλεκτρικά» αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κυβέρνησή μας χορηγεί το «οικολογικό κίνητρο», δηλαδή μια επιδότηση για την αγορά ή την μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, 100%, με ταυτόχρονη προαιρετική αλλά και επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, ανοίγει αύριο, Πέμπτη, 28 Ιουλίου.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα τέσσερις στόχους:

  1. Την ανανέωση του στόλου οχημάτων ιδιωτικής κι επαγγελματικής χρήσης,
  2. Την ανάπτυξη «έξυπνων» υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,
  3. Τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ρύπων, και
  4. Τη μεγάλη εξοικονόμηση στις τσέπες των πολιτών που θα επιλέξουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυτοκινήτων, δικύκλων, και τρικύκλων στο νέο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη, κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% έως 40%.

Αναλυτικά:

  • Η αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτη επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως του ποσού των 8.000 ευρώ, σε σχέση με τα 6.000 ευρώ του προηγούμενου κύκλου.
  • Το ποσό των 8.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον, εάν μαζί με την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ο ιδιώτης αποσύρει το αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας που κατέχει. Εάν, μάλιστα, αποφασίσει να αγοράσει -προαιρετικά - και να εγκαταστήσει ένα «έξυπνο» οικιακό σημείο επαναφόρτισης του οχήματός του, παίρνει επιπλέον επιδότηση άλλα 500 ευρώ. Σύνολο 9.500 ευρώ.
  • Η αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου από ιδιώτη, επιδοτείται κατά 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, έως τού ποσού των 1.300 ευρώ.
  • Εάν ένας ιδιώτης αποφασίσει να αγοράσει ηλεκτρικό μικροαυτοκίνητο, ή ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, η επιδότηση ανέρχεται στο 40% με ανώτατα ποσά τις 3.000 και τα 800 ευρώ αντίστοιχα.
  • Για αγορές ή μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες ισχύουν τα ποσοστά επιδοτήσεων που ήδη ανέφερα, ενώ παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα που προχωρούν σε μισθώσεις ηλεκτρικών οχημάτων με leasing, να επιλέξουν αν θα αποκτήσουν την κυριότητα των αυτοκινήτων μετά το πέρας της μίσθωσης, ή όχι. Ειδικά για εταιρείες που έχουν έδρα σε νησί, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση έως 4.000 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, το «οικολογικό κίνητρο» αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος και 500 ευρώ για αγορά δίκυκλου. Η προσαύξηση των 1.000 και 500 ευρώ αντιστοίχως, ισχύει επίσης για τρίτεκνους και πολυτέκνους, καθώς και νέους έως 29 ετών για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η περιβαλλοντική αξία του προγράμματος είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.

Με αυτή την πρωτοβουλία μας, κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων μας, που θυμίζω ότι είναι η μείωση εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030, κατά 80% το 2040 και η κλιματική ουδετερότητα το 2050 σε σχέση με το 1990.

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι ακόμα μια απόδειξη της οικολογικής ευαισθησίας της κυβέρνησής μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες, όπως έγινε και με προηγούμενες πρωτοβουλίες μας, σαν το «Εξοικονομώ 2021», το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» κλπ.

Η Πράσινη Μετάβαση μάς αφορά όλους, αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε:

«Μετά από την επιτυχημένη εφαρμογή του πρώτου κύκλου του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά, σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του δεύτερου κύκλου ο οποίος θα διαρκέσει έως τις 31.12.2023.

Κατ’ αρχάς θέλω να σας πω πως σε αυτό τον πρώτο κύκλο, καταγράψαμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς δεχτήκαμε, συνολικά, 18.905 αιτήσεις σε χρονικό διάστημα μόλις 16 μηνών. Νομίζω πως αυτό το γεγονός αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το βαθμό στον οποίο οι Έλληνες αποδέχτηκαν το πρόγραμμα κι έβαλαν την ηλεκτροκίνηση στις προτεραιότητες και τελικά στην καθημερινότητά τους.

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την αξία της ηλεκτροκίνησης, αφού οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, είναι αυξημένες κατά 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το 2019, οπότε αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων δεν ξεπέρασαν τις 500 ολόκληρη τη χρονιά, ενώ μόνο στο πρώτο μισό του 2022 έχουν εκτιναχθεί στις 8.000. Η αλματώδης αυτή αύξηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα κίνητρα που η κυβέρνηση θέσπισε τόσο στην πρώτη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», όσο και στη δεύτερη, που παρουσιάζουμε σήμερα.

Για να ξεκινήσω με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, να σας πω μόνο πως σχεδιάσαμε το δεύτερο κύκλο, με οδηγό τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά τον πρώτο, εντοπίζοντας αδυναμίες και βελτιώνοντας σημαντικά τη δέσμη των κινήτρων που παρέχουμε στους καταναλωτές.

Ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ξεκινά με προϋπολογισμό 50 εκατ. € από πόρους των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, ενώ θα προστεθεί το 2023 και το ποσό που προέρχεται από τους ρύπους του 2022.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν ΑΦΜ, όπως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα (πλην ΝΠΔΔ), κάθε μορφής και κάθε μεγέθους που διαθέτουν έδρα ή/και υποκατάστημα εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για την αγορά ή και ενοικίαση αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων - το τονίζω -, την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων και μικροαυτοκινήτων καθώς και την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Επιπλέον επιδοτείται και η εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, η απόσυρση παλαιού οχήματος και η αγορά δεύτερης μπαταρίας στα δίκυκλα/τρίκυκλα και μικροαυτοκίνητα.

Οι δαπάνες του προγράμματος είναι επιλέξιμες εφόσον έχουν γίνει από την 1η Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή οποιοσδήποτε έχει αγοράσει ή παραγγείλει ηλεκτρικό όχημα από αυτή την ημερομηνία και μετά έχει την δυνατότητα να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

Καλύπτουμε με τον τρόπο αυτόν τις αγορές που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο του πρώτου κύκλου και το άνοιγμα του δεύτερου, για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν την αίτηση τους.

Περνάω στα κίνητρα του προγράμματος και ξεκινάω από τα φυσικά πρόσωπα.

1. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μία αίτηση για ένα μόνο όχημα.

Επιδοτείται:

  • Αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με ποσοστό 30% και έως 8.000€ επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (δηλαδή επί της καθαρής αξίας).
  • Αγορά ελαφρών δικύκλων και τρικύκλων , τα γνωστά μηχανάκια δυο ή τριών τροχών, με ποσοστό 30% και έως τα 1300€ επί της καθαρής αξίας.
  • Αγορά τρικύκλων μεταφοράς εμπορευμάτων ή και προσώπων και τετράτροχων οχημάτων (μικροαυτοκινήτων) με ποσοστό 40% και έως 3000€.
  • Αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου με ποσοστό 40% και έως 800 €.
  • Αγορά έξυπνου οικιακού σημείου φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η οποία επιδοτείται με 500€.

Για τον φορτιστή, δεν μπορεί να υποβληθεί ως μεμονωμένη αίτηση και η δυνατότητα παρέχεται σε όσους επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ενισχύουμε τα παραπάνω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές ανάγκες.

  • Άτομα με Αναπηρία : παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000€ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500€ για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου, τρικύκλου, ποδηλάτου.
  • Νέοι έως 29 ετών :παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 € για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή μικροαυτοκινήτου.
  • Γονείς τριών (3) τουλάχιστον εξαρτώμενων τέκνων : παρέχεται επιπλέον επιδότηση 500 € για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων, μικροαυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Για την αγορά αυτοκινήτου, παρέχεται επιδότηση 1.000 € για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από το 3ο και άνω, με ανώτατο ποσό τις 4.000 € .

Δηλ, για τα πρώτα 3 παιδιά θα λάβει 1000€, για το 4ο άλλα 1000€, για το 5ο άλλα 1000, για το 6ο άλλα 1000€ (έως τα 4000€).

Η απόσυρση παλαιού οχήματος είναι προαιρετική και επιδοτείται με επιπλέον 1.000 € όταν αποσύρεται αυτοκίνητο , ή με 400 € όταν αποσύρεται δίκυκλο ή τρίκυκλο. Δεν επιδοτείται η απόσυρση ποδηλάτου.

Εδώ να πούμε ότι στην ιστοσελίδα του προγράμματος υπάρχει λίστα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, μικροαυτοκίνητα, την οποία μπορεί να συμβουλεύεται ο ενδιαφερόμενος, καθώς επίσης υπάρχει και λίστα επιλέξιμων μοντέλων φορτιστών.

2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Η αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες οχημάτων, χωρίς περιορισμό στον αριθμό, μέχρι να συμπληρώσει το όριο του ευρωπαϊκού κανονισμού σώρευσης, γνωστού ως de minimis, το οποίο υποχρεούνται να τηρούν όλα τα νομικά πρόσωπα.

Και μπορεί μία επιχείρηση να κάνει και 2η αίτηση, με την προϋπόθεση ότι η πρώτη αίτηση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, έχει δηλαδή καταβληθεί και το συνολικό τίμημα της επιδότησης.

Επιδοτείται: Αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επιβατικού ή και επαγγελματικού ελαφρού αυτοκινήτου μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους (βαν) , (α) με ποσοστό 30% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (δηλαδή επί της καθαρής αξίας) και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000 € για έως είκοσι (20) αυτοκίνητα (β) με ποσοστό 20% επί της ΛΤΠΦ και μέγιστο ποσό επιδότησης τις 6.000 € από το εικοστό πρώτο (21ο) αυτοκίνητο και άνω. Για τα υπόλοιπα ισχύει ό,τι και για τα φυσικά πρόσωπα.

Και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν φυσικά την έξτρα επιδότηση των 1000€ για κάθε απόσυρση.

Επειδή μας ενδιαφέρει πολύ η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα νησιά, για να μειώσουμε τους ρύπους σε αυτά, για να μειώσουμε το θόρυβο/την ηχορύπανση, για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μετακινήσεων σε αυτά και κατ ’επέκταση να αναβαθμίσουμε και το τουριστικό προϊόν σε αυτά, παρέχουμε ξεχωριστά επιπλέον κίνητρα για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά. Μια επιχείρηση λοιπόν, εκτός από τις έως 8000€ που θα λάβει για ένα αυτοκίνητο θα επιδοτηθεί επιπλέον με 4.000€ για κάθε όχημα.

Η πλατφόρμα (kinoumeilektrika2.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε και ο Υπουργός, θα ανοίξει αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 για όλους.

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ΚΥΑ του προγράμματος, και τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα kinoumeilektrika2.gov.gr.

Το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση, θα εισέρχεται στην ιστοσελίδα και θα συνδέεται με τους κωδικούς taxisnet που διαθέτει.

Θα συμπληρώνει τα στοιχεία της αίτησης, θα επιλέγει τον τύπο και την κατηγορία οχήματος σύμφωνα με την προσφορά που θα επισυνάπτει στην αίτηση, θα αναρτά τα δικαιολογητικά και θα υποβάλλει την αίτηση.

Δεν υπάρχουν κριτήρια για την κατάταξη των αιτήσεων, μοναδικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων βάσει του οποίου θα αξιολογούνται και οι αιτήσεις.

Μετά το έλεγχο των δικαιολογητικών και της αίτησης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει μήνυμα για την πορεία της αίτησης του.

Για τις λεπτομέρειες της υποβολής έχουν αναρτηθεί σχετικές αναλυτικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, όπως επίσης και μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων προς διευκόλυνση των πολιτών. Επιπλέον έχει αναρτηθεί τεχνικό εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για την διευκόλυνση των πολιτών θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλεφωνικό κέντρο ενώ παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων μέσω του email: support.kinoumeilektrika2@prv.ypeka.gr

Το Helpdesk θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους για επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων καθ’ όλη την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Συνοψίζοντας, σχεδιάσαμε το δεύτερο κύκλο του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμος στον κάθε Έλληνα πολίτη.

Τον ενισχύσαμε με υψηλές επιδοτήσεις έτσι ώστε να αποβεί διπλά ωφέλιμος για τη χώρα, τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης, όπως εξήγησε νωρίτερα και ο κ. Υπουργός.

Δίνουμε πολύ περισσότερα κίνητρα και δυνατότητες για να μπορεί κανείς να αγοράσει πολύ πιο εύκολα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά και να γνωρίζει ότι θα μπορεί να το φορτίσει εύκολα και οικονομικά.

Με αυτές τις εμπροσθοβαρείς δράσεις μας θέλουμε να αφήσουμε το δικό μας ανεξίτηλο αποτύπωμα προόδου και υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών που θα συντείνουν στην επίτευξη των στόχων μας για μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή σε αυτή την πορεία.

Ήδη, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας, εκτός από την Ευρώπη, όπου είναι πολύ περισσότερη διαδεδομένη.

Θέλουμε η ηλεκτροκίνηση να μας οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα, και στο μετασχηματισμό των πόλεων μας σε πράσινες και βιώσιμες που θα είναι απαλλαγμένες από το θόρυβο και τις εκπομπές ρύπων και θα κάνουν ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων τους».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr