NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Ταξιδεύουμε στη Φολέγανδρο με τον chef Ανδρέα Καραπάνο

Ταξιδεύουμε στη Φολέγανδρο με τον chef Ανδρέα Καραπάνο

H αγάπη για τη ζωή δίπλα στη θάλασσα, ο κρίταμος και ο μάραθος, τα πετρόψαρα και ο «αστακός» της ελληνικής θάλασσας, τα ματσάτα και η κόκκινη σάλτσα, το σουρωτό και η καρπουζένια. Μια Φολεγανδρινή εκδοχή της γαστρονομικής «ευτυχίας» από τον Ανδρέα Καραπάνο.

Ο Ανδρέας Καραπάνος σήμερα είναι Chef de Cuisine στο Park Hyatt Milano. Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει βρεθεί σε παγκόσμια αναγνωρισμένες κουζίνες στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο, ενώ έχει υπάρξει μάγειρας στα L’atelier De Joël Robuchon και Alain Ducasse au Plaza Athénée.

Από τη μία η πορεία του έχει σφραγιστεί από τις συνεργασίες του με τις βραβευμένες ξενοδοχειακές μονάδες Mandarin Oriental, Shangri-la και Dorchester Collection. Και από την άλλη, από τη μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα, τη θαλάσσια ζωή, την αλιεία, τη ζωή δίπλα στη θάλασσα και τη μαγειρική των θαλασσινών.

Μιας και βρίσκεται λοιπόν αυτές τις μέρες στη Φολέγανδρο απολαμβάνοντας όλα τα παραπάνω, του ζητήσαμε να μας μεταφέρει τις εικόνες, τις μυρωδιές και τις στιγμές από το μικρό, γοητευτικό νησί των Κυκλάδων. Να μας ταξιδέψει στη Φολέγανδρο και σε μια καθημερινότητα, δίπλα στη θάλασσα, μέσα από όλες τις εκφάνσεις της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού.

Η Φολέγανδρος από την τοπική γαστρονομία ως το πιάτο

folegandros.jpg?mtime=20220727204912#asset:364081

Η Φολέγανδρος, ως παρθένα γη του Αιγαίου, είναι μωβ από το αγριοθύμαρο, κυπαρισσί από τον κρίταμο και ξανθιά από τα άνθη του μάραθου. Ενώ φημίζεται πως εδώ βρίσκει κανείς εύκολα κολοχτύπες, τον «αστακό» της ελληνικής θάλασσας και πετρόψαρα, λόγω του βραχώδους βυθού και της πέτρινης μορφολογίας του νησιού.

Είναι το μέρος όπου μπορεί να συναντήσει κανείς ματσάτα. Τις πιο φρέσκες χειροποίητες μακαρούνες της Ελλάδας. Ανοιγμένα και κομμένα στο χέρι φτάνουν στο πιάτο σου με κόκκινη σάλτσα και συνοδεύουν κυρίως το ντόπιο κοκκινιστό κατσικάκι ή τον κόκορα.

matsata-folegandros.jpg?mtime=20220727204937#asset:364082


Στραπατσαδα με σουρωτό, χωριάτικη με κάπαρη και σουρωτό, καλτσουνάκια με σουρωτό και μέλι και τυρόπιτα με γλυκά κρεμμύδια και σουρωτό… Οι Φολεγανδρινοί τιμούν το ντόπιο τυρί με κάθε ευκαιρία δίνοντας το δικό τους στίγμα στις ελληνικές παρασκευές. Το λεγόμενο ως σουρωτό είναι το μαλακό λευκό τυρί από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα με πικάντικη επίγευση και έντονη οξύτητα.

Και για επιδόρπιο… τα tips του Ανδρέα Καραπάνου για τη Φολέγανδρο

folegandros-2.jpg?mtime=20220727210121#asset:364083


Η Φολέγανδρος φημίζεται για την καρπουζένια της, επιδόρπιο, συνήθως, κέρασμα μετά το γεύμα στις ταβέρνες. Σερβίρεται με μέλι και κανέλα και ενίοτε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Ενώ μια εκπληκτική εκδοχή της πορτοκαλόπιτας με στρώσεις φύλλου και χειροποίητο σπιτικό μαλακό παστέλι με μέλι και σουσάμι είναι εκείνη που τον συγκίνησε ακόμη περισσότερο.

Φεύγοντας από το νησί νοσταλγεί τις ψαροταβέρνες και τους γλεντζέδες ψήστες των ψαριών και προτείνει τους γαστρονομικούς προορισμούς και τα πιάτα που αγάπησε:

Άνω Μεριά:

- Ειρήνη Καφέπαντοπωλειον: παραδοσιακή τοπική κουζίνα.

- Συνάντηση: για τα παραδοσιακά πιάτα με ματσάτα.

Αγκάλη:

- ο Ψαρομήλιγκας: οικογενειακή ταβέρνα.

- Ταβέρνα Αγκάλη: για φρέσκο ψάρι.

- Βlue sand: για πρωινό.

Χώρα:

- Ζέφυρος: για φρέσκο ψάρι.

Τέλος, εάν έφτιαχνε τη Φολέγανδρο του Ιουλίου μέσα σε ένα πιάτο αυτό θα ήταν μια κακαβιά με γλυκάνισο, θυμάρι, σκορπίνα και κολοκυθάκια. Και, κλείνοντας, μας θυμίζει ότι, εφόσον οι διακοπές είναι η παρέα… η επιλογή της παρέας είναι στην ουσία το πιο σημαντικό συστατικό για να ταξιδέψεις μέσα από τις γεύσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr