NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

NASA: Φωτογραφίες του μακρινού γαλαξία Cartwheel από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

NASA: Φωτογραφίες του μακρινού γαλαξία Cartwheel από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Νέες φωτογραφίες του γαλαξία Cartwheel,​ ο οποίος απέχει 500 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Πρόκειται για φωτογραφίες με πρωτοφανή ευκρίνεια χάρη στο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το ισχυρό υπέρυθρο βλέμμα του Webb παρήγαγε αυτή τη λεπτομερή εικόνα του Cartwheel και δυο μικρότερων γαλαξιών με φόντο πολλούς άλλους γαλαξίες. Αυτή η εικόνα παρείχε μια νέα άποψη για το πως ο γαλαξίας Cartwheel έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών.

Ο γαλαξίας Cartwheel, που βρίσκεται πάνω από 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά στον αστερισμό του Sculptor, είναι ένα σπάνιο θέαμα. Η εμφάνιση του, όπως αυτή του τροχού ενός βαγονιού, είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου γεγονότος – μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου γαλαξία που δεν είναι ορατός σε αυτή την εικόνα. Οι συγκρούσεις διαγαλαξιακών διαστάσεων προκαλούν έναν καταρράκτη διαφορετικών, μικρότερων γεγονότων μεταξύ των εμπλεκόμενων γαλαξιών. Το Cartwheel δεν προκαλεί εξαίρεση.

Η σύγκρουση επηρέασε περισσότερο το σχήμα και τη δομή του γαλαξία. Ο γαλαξίας Cartwheel διαθέτει δυο δαχτυλίδια – έναν φωτεινό εσωτερικό δακτύλιο και έναν περιβάλλοντα, πολύχρωμο δακτύλιο. Αυτοί οι δύο δακτύλιοι επεκτείνονται προς τα έξω από το κέντρο της σύγκρουσης, σαν κυματισμοί σε μια λίμνη μετά τη ρίψη μιας πέτρας σε αυτή. Εξαιτίας αυτών των διακριτικών χαρακτηριστικών, οι αστρονόμοι τον αποκαλούν «δακτυλιοειδή γαλαξία», μια δομή λιγότερο κοινή από τους σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο Γαλαξίας μας.

nasa_webb_Cartwheel_2.jpg?mtime=20220803151747#asset:365234


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr