NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο Ασφαλιστικής Αγοράς: Τα σπασμένα φτερά χωράνε σε κούτες συσκευασίας

Περισκόπιο Ασφαλιστικής Αγοράς: Τα σπασμένα φτερά χωράνε σε κούτες συσκευασίας

«Των ημαρτημένων άνθρωποι μεμνέαται μάλλον ή των εύ πεποιημένων» είπε ο αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Δημοσθένης. Οι άνθρωποι θυμούνται περισσότερο τα λάθη παρά τις σωστές ενέργειες για αυτό και οδηγούνται σε λάθος συμπεράσματα, αλλά στην ιστορία των φυσικών καταστροφών και της ασφάλειας των σπιτιών και των επιχειρήσεων μας δεν έχουμε ένα σωστό.

Ένα χρόνο πριν φλέγονταν όλη η Ελλάδα, οι φωτιές δεν έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας, οι στάχτες και το νέφος την κάλυψε, όμως. Το κόστος των ζημιών από την πυρκαγιές στην Ελλάδα μόνο για το 2021 ήταν τεράστιο, δεν ανακοινώθηκε επακριβώς. Ψίχουλα έδωσαν οι ασφαλιστικές γιατί επιχειρήσεις και σπίτια ήταν στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστα. Οπότε ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον ως είπεν ο Αριστοτέλης. Λίγους μήνες αργότερα ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία μέτρα για την προστασία έναντι της κλιματικής αλλαγής και την ασφάλιση κτιρίων. Ο λόγος για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος αποκαλούμενες περιοχές υψηλής τρωτότητας.

Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχέδιου διαπομπεύτηκε και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία επί των ημερών της Υδρας για ανακατασκευή και ρεκτιφιέ. Όχι μόνο οι αρχές της ασφάλισης δεν εφαρμόζονταν, αλλά αν και εφαρμόζονταν το κόστος της ασφάλισης κτιρίων θα εκτοξεύονταν στα ύψη.

Ιούλιος 2022, οι φωτιές αποτελειώνουν τα δάση της Ελλάδας και τις κατοικημένες περιοχές. Ουδείς λόγος για την προστασία του πολίτη και την διαχείριση κρίσης. Λόγος μόνο για αποζημιώσεις από το κράτος που φτάνουν δεν φτάνουν στο 20% των ζημιών, όπως έχει πει ο Ιωάννης Βοτσαρίδης στην Interlife. Περί ασφάλισης περιουσίας ουδείς λόγος. Λέτε να το ακούσουμε λίγο πριν τις εκλογές;

Στην πολιτική παρουσιάζεις σήμερα τι θα κάνεις αύριο, και όταν έρθει το αύριο εξηγείς γιατί δεν το έκανες και γιατί θα το κάνεις μεθαύριο. Ας το θυμάται αυτό η ασφαλιστική αγορά για να πάψει στις συγκεντρώσεις που κάνει να δέχεται τις ίδιες αγορεύσεις. Όσο για το νομοσχέδιο περί ασφάλισης κτιρίων στην πολιτική η βλακεία είναι προτέρημα.

Αέρας υπεροχής με μεγάλο κόστος

Ότι σπείρεις θα θερίσεις γράφαμε πριν δύο χρόνια στο Περισκόπιο της ασφαλιστικής αγοράς μπαίνοντας στο μήνα Ιούλιο που είναι ο θεριστής μήνας. Η Ευρώπη έσπειρε και διχόνοια, χώρισε τους επιχειρηματίες στα δύο με τις κυρώσεις κατά τηςΡωσίαςς για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι ασφαλιστικές ανακοίνωναν η μία μετά την άλλη για παύση εργασιών ασφάλισης. Το Κρεμλίνο προέβη σε αντίποινα με κατασχέσεις νοικιασμένων αεροσκαφών. Ελα όμως που οι επιχειρήσεις δεν αρκούνται σε ευχολόγια και ξεκινούν μηνύσεις κατά των ασφαλιστικών, ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ασφαλιστικές σταμάτησαν να ασφαλίζουν, η εφοδιαστική αλυσίδα σήκωσε χειρόφρενο, το εμπόριο σταμάτησε. Η Κομισιόν έσπειρε, οι επιχειρήσεις θερίζουν, αυτό έγινε. Σήμερα, επώνυμοι οικονομολόγοι βγάζουν σειρά αναλύσεων για τα λάθη των αποφάσεων της Ευρώπης που γυρνάνε μπούμερανγκ.

Στα των ημετέρων

Προσαρμόσου ή εξαφανίσου, ανέκαθεν αυτός ήταν ο νόμος της φύσης κατά τον Δαρβίνο και αυτό σπεύδει με καθυστέρηση να κάνει η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Ήταν ορισμένοι δεινόσαυροι αλλά κινδύνευσαν προς εξαφάνιση σήμερα επειδή αρνήθηκαν να προσαρμοστούν. Πάνε τώρα να φτιάξουν τις εσωτερικές τους σχέσεις για να προσαρμοστούν στις εξωτερικές σχέσεις, βλέπε την Interamerican η οποία δεν μπορεί πλέον να βαστήξει τα βάρη των εταιρειών της και πάει να τις ενοποιήσει. Φέρεται με την απόκτηση της μεικτής άδειας από την Ορίζων Ασφαλιστική να γλυτώνει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να βγει σε τρεις τέσσερις μήνες.

Κάθε ένας άνδρας είναι δημιούργημα της στολής του είπε ο Ναπολέων Βοναπάρτης έτσι και η Ορίζων. Στην Ορίζων μένει το δημιούργημα της, δεν αλλάζει τίποτα για την οικογένεια ΑΧΗ.

Και ας μην ξεχνάμε με όλα αυτά τα ωραία που μας παρουσιάζουν για τις νέες μορφές ασφαλιστικών εταιρειών και ευέλικτης εργασίας, ότι η εργασία αποτελείται πάντα από δύο μέρη. Πρώτα υπάρχουν κάποιοι που αλλάζουν την ύλη σε σχέση με κάτι που υπήρχε και δεύτερον, αφού έχει γίνει η αλλαγή, λες στους ανθρώπους να το κάνουν αυτό, δηλαδή το ίδιο. Και ας μην πέσουμε στο λάθος και πιστέψουμε ότι αυτό ισχύει μόνο για τα κατώτατα στελέχη.

Για να χωρέσουν όλοι στην αγορά κάποιοι πρέπει να σπάσουν και να προσαρμοστούν διαφορετικά, διαφορετικά θα εξαφανιστούν όπως οι δεινόσαυροι.

Καλό καλοκαίρι!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr