NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

​Ν. Κορέα: Προεδρική χάρη στον de facto ηγέτη της Samsung «για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση»​

​Ν. Κορέα: Προεδρική χάρη στον de facto ηγέτη της Samsung «για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση»​

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol απένειμε χάρη στον αντιπρόεδρο της Samsung Electronics Jay Y. Lee την Παρασκευή, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να λέει ότι ο επιχειρηματίας ήταν απαραίτητος για να βοηθήσει στην υπέρβαση μιας «εθνικής οικονομικής κρίσης».

Η χάρη είναι, σε μεγάλο βαθμό συμβολική, με τον Lee να έχει ήδη αποφυλακιστεί μετά από 18 μήνες φυλάκιση για δωροδοκία σε ένα σκάνδαλο που οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες και ανέτρεψε την τότε Πρόεδρο Park Geun-hye το 2017.

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι η χάρη θα πρέπει να σημαίνει ότι ο Lee θα είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρηματικές δραστηριότητες με λιγότερους νομικούς περιορισμούς και θα μπορούσε, επίσης, να προαναγγέλλει ορισμένες μεγάλες επενδύσεις από τη Samsung, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone και τσιπ μνήμης στον κόσμο.

«Με τις επείγουσες ανάγκες να ξεπεραστεί η εθνική οικονομική κρίση, επιλέξαμε προσεκτικά οικονομικούς ηγέτες που ηγούνται της εθνικής μηχανής ανάπτυξης μέσω ενεργών επενδύσεων στην τεχνολογία και δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα λάβουν χάρη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Han Dong Hoon σε ενημέρωση.

Η Νότια Κορέα που εξαρτάται από την τεχνολογία και τις εξαγωγές, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την αποδυνάμωση της ζήτησης, το κακό κλίμα και την επιβράδυνση των δαπανών

Ο Lee, κληρονόμος της ιδρυτικής οικογένειας της Samsung, χαιρέτισε την απόφαση και υποσχέθηκε να εργαστεί σκληρά για την εθνική οικονομία «με συνεχείς επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Επίσης, δόθηκε χάρη σε άλλους τρεις επιχειρηματίες, ανάμεσά τους στον πρόεδρο του ομίλου Lotte, τον Shin Dong-bin, ο οποίος καταδικάστηκε να εκτίσει δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή για υπόθεση δωροδοκίας το 2018, που επίσης σχετίζεται με την Park.

Σε ανακοίνωσή της, η Lotte είπε ότι ο Shin θα βοηθήσει επίσης στην «ξεπέρασμα της περίπλοκης παγκόσμιας κρίσης».

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν εδώ και καιρό αποφάσεις για μεγάλα έργα και επενδύσεις μετά την αποκατάσταση του Lee, με πηγές της εταιρείας να λένε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο από τον Lee.

«Αυτό καταργεί τον περιορισμό απασχόλησης στον οποίο ήταν τεχνικά ο Lee», δήλωσε η Park Ju-gun, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Leaders Index.

«Και έργα που επιδιώκονταν από τη Samsung, όπως μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές ή επενδύσεις, θα μπορούσαν να συνδέονται με τη χάρη».

Ακόμη και πριν λάβει την προεδρική χάρη, ο Lee είχε επιστρέψει στο προσκήνιο, εμφανιζόμενος τον Μάιο με τον Πρόεδρο Yoon και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, όταν επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις παραγωγής chip της Samsung στο Pyeongtaek.

Επισκέφθηκε επίσης την Ευρώπη τον Ιούνιο για να συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ASML Holding NV, Peter Wennink, συζητώντας την υιοθέτηση βασικού εξοπλισμού τσιπ υψηλής ποιότητας.

Κορυφαία στελέχη της Samsung νωρίτερα φέτος άφησαν υπαινιγμούς για μία πιθανή επερχόμενη εξαγορά. Η Samsung Electronics δεν έχει συνάψει συμφωνία υψηλού προφίλ από τότε που ολοκλήρωσε την αγορά της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών ήχου Harman για 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Αν και μακροοικονομικοί παράγοντες όπως η ύφεση της ζήτησης μπορεί να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις, η Samsung φαίνεται να έχει αντοχές.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Samsung Electronics αυξήθηκαν ελαφρώς στα 125 τρισ. γουόν (95,13 δισ. δολ.) στα τέλη Ιουνίου, από 111 τρισε. πέρυσι.

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι ο Lee θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει πιο ελεύθερα στη διαχείριση, τα νομικά του προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται λόγω μιας συνεχιζόμενης δίκης όπου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να επιστρέψει στη φυλακή εάν κριθεί ένοχος για κατηγορίες απάτης και χειραγώγησης μετοχών.

Οι μετοχές της Samsung Electronics έκλεισαν με άνοδο 0,5% έναντι 0,2% της KOSPI αναφοράς (.KS11). Οι μετοχές της Lotte Corp (004990.KS) υποχώρησαν 0,6%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr