NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πέντε κινεζικές κρατικές εταιρείες αποχωρούν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Πέντε κινεζικές κρατικές εταιρείες αποχωρούν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
12_08_2022 | 16:42
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Πέντε κινεζικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της China Life Insurance και του πετρελαϊκού κολοσσού Sinopec ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα διαγραφούν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν μέσω αυξημένων διπλωματικών και οικονομικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Aluminium Corporation of China (Chalco), η PetroChina και η Sinopec Shanghai Petrochemical Co, ανέφεραν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι θα υποβάλουν αίτηση για διαγραφή των μετοχών τους από τα αμερικανικό αποθετήριο αξιών αργότερα αυτόν τον μήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Οι πέντε εταιρείες οι οποίες προστέθηκαν στη λίστα Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCAA) τον Μάιο, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα πρότυπα ελέγχου των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, θα διατηρήσουν τις καταχωρίσεις τους στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κινεζικές εταιρείες θα αποσυρθούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εάν δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες ελέγχου των ΗΠΑ.

«Αυτές οι εταιρείες συμμορφώθηκαν αυστηρά με τους κανόνες και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις της κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ από την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ και έκαναν την επιλογή διαγραφής για δικούς τους επιχειρηματικούς λόγους», ανέφερε σε δήλωση η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας (China Securities Regulatory Commission, CSRC).

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba Group Holdings, J.D Com Inc και Baidu Inc BIDU.O είναι μεταξύ σχεδόν 270 στη λίστα και απειλούνται να διαγραφούν.

Η Alibaba δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μετατρέψει τη δευτερεύουσα καταχώρισή της στο Χονγκ Κονγκ σε διπλή κύρια εισαγωγή, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να διευκολύνει τον δρόμο για τον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου να αλλάξει τόπους κύριας εισαγωγής στο μέλλον.

Στην αρχή της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, οι μετοχές της China Life Insurance και του πετρελαϊκού κολοσσού Sinopecπου είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ υποχώρησαν 5,7% περίπου 4,3% αντίστοιχα. Η Aluminium Corporation of China σημείωσε πτώση 1,7%, ενώ η PetroChina σημείωσε πτώση 4,3%. Η Sinopec Shanghai Petrochemical σημείωσε πτώση 4,1%.

«Η Κίνα στέλνει ένα μήνυμα ότι η υπομονή της εξαντλείται στις συνομιλίες ελέγχου», δήλωσε ο Kai Zhan, ανώτερος σύμβουλος στην κινεζική δικηγορική εταιρεία Yuanda, η οποία ειδικεύεται σε τομείς, όπως οι κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ και η συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί εδώ και καιρό πλήρη πρόσβαση στα βιβλία κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, αλλά το Πεκίνο απαγορεύει την ξένη επιθεώρηση εγγράφων ελέγχου, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι ο όγκος των μετοχών τους στις ΗΠΑ ήταν μικρός σε σύγκριση με εκείνους στους άλλους σημαντικούς τόπους εισαγωγής τους.

Η PetroChina είπε ότι δεν είχε ποτέ αντλήσει μετέπειτα κεφάλαια από την εισαγωγή της στις ΗΠΑ και οι βάσεις της στο Χονγκ Κονγκ και στη Σαγκάη «μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων της εταιρείας» καθώς και να παρέχουν «καλύτερη προστασία των συμφερόντων των επενδυτών».

Η China Life και η Chalco δήλωσαν ότι θα υποβάλουν αίτηση διαγραφής στις 22 Αυγούστου, με την έναρξη ισχύος 10 ημέρες αργότερα. Η Sinopec και η PetroChina δήλωσαν ότι οι αιτήσεις τους θα υποβληθούν στις 29 Αυγούστου.

Η China Telecom, η China Mobile και η China Unicom διαγράφηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσουν τις επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Αυτή η απόφαση έμεινε αμετάβλητη από την κυβέρνηση Μπάιντεν εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr