NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Gazprom μεταθέτει για τις 3 Σεπτέμβρη την αγωνία για τον Nord Stream1

Η Gazprom μεταθέτει για τις 3 Σεπτέμβρη την αγωνία για τον Nord Stream1

Η επαναλειτουργία του αγωγού, μετατίθεται για τις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά συγχρόνως «καλή είδηση», είναι ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα γεμίζουν.

Για τέσσερις και όχι για τρεις ημέρες, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά διακόπτει, η Gazprom τη λειτουργία του Nord stream 1, από τον οποίο η Ευρώπη λαμβάνει πλέον μόλις το 20% της χωρητικότητας του σε φυσικό αέριο. Η επαναλειτουργία του αγωγού, μετατίθεται για τις 3 Σεπτεμβρίου.«Καλή είδηση», είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι τα αποθέματα γεμίζουν. Η πληρότητα των δεξαμενών αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει το 80% και μάλιστα δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο. Στα 280 ευρώ η μεγαβατώρα κυμαίνονται οι τιμές φυσικού αερίου, στις διεθνείς αγορές, καταγράφοντας αύξηση 6%.

Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη βιομηχανία, προειδοποιεί ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, περιγράφοντας την κατάσταση ως δραματική.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι 420 % υψηλότερη σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι.

Πλήρης είναι από σήμερα για τη Γερμανία η διακοπή παροχής από την Gazprom την οποία το Βερολίνο κατηγορεί για πρόφαση επισκευών συντήρησης, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο τέχνασμα είχε χρησιμοποιήσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σχετικά με τουρμπίνα του Nord Stream 1, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Προοίμιο του πλαφόν είναι η απόφαση που ανακοινώθηκε σύμφωνα με την οποία «η Γερμανία δεν θα αγοράζει πλεόν φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή», με προσδοκία ότι έτσι θα μειωθούν ή θα αποσυνδεθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κίνηση του Βερολίνου συγχρονίζεται με την Κομισιόν που επεξεργάζεται μηχανισμό έκτακτης παρέμβασης με δύσκολη εξίσωση το πώς θα αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από τον προσδιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της οποίας καθορίζεται από την τιμή της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η εξοικονόμηση του καλοκαιριού, ανέβασε τα αποθέματα φυσικού αερίου με τις δεξαμενές να γεμίζουν γρηγορότερα προς τον στόχο του 95% ως το Νοέμβριο, ώστε «να βγει ο χειμώνας».

Παράλληλα η Gazprom ειδοποίησε την Τρίτη την γαλλική πολυεθνική εταιρεία Engie ότι η προμήθεια σε αέριο θα παύσει οριστικά από 1/9/22, με την δικαιολογία ότι δεν πληρώθηκε εγκαίρως για τις ποσότητες που ήδη έχουν παραδοθεί.

Η πρωθυπουργός Ε. Μπορν διαβεβαίωσε ότι η Engie (το γαλλικό κράτος είναι μέτοχος με 24%) έχει βρει νέες πηγές εφοδιασμού χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες. Προειδοποίησε όμως ότι ίσως το χειμώνα υπάρξουν διακοπές ρεύματος για τις επιχειρήσεις, ενώ οι Γάλλοι πρέπει να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση τους δήλωσε στο ιδιωτικό κανάλι TMC.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Ελιζέ όπου μετέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των «Financial Times» αποκαλύπτει πως μια απρόσμενη χείρα βοηθείας προς την Ευρώπη ήρθε από την πλευρά της Κίνας, που μεταπούλησε σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το πλεόνασμα της.

Με κατεπείγον σχέδιο παρέμβασης στην αγορά ενέργειας από την Κομισιόν και με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, η Ευρώπη επιχειρεί να απαντήσει στην φρενήρη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

πηγή: ertnews.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr