NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Κεδίκογλου: Με ενοχλεί να υποβαθμίζεται η αξία του ελληνικού μελιού με νόθες πρακτικές

Κεδίκογλου: Με ενοχλεί να υποβαθμίζεται η αξία του ελληνικού μελιού με νόθες πρακτικές

Τον καθορισμό πρωτοκόλλου που θα ορίζει τους μηχανισμούς λειτουργίας των φορέων πιστοποίησης βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων, έθεσε ως προτεραιότητα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη συνάντηση που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και παραγωγούς βιολογικής μελισσοκομίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ κ. Δημήτρης Δημητριάδης, η Υπεύθυνη τμήματος πιστοποίησης ζωικής παραγωγής ΔΗΩ κα. Ηλιάνα Καμαριάρη, ο πρόεδρος του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας κ. Κυριάκος Βήρος, ο γραμματέας και το μέλος του Σωματείου κ.κ. Γιώργος Αθανασιάδης και Αλέξης Κοσμάς αντίστοιχα.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ.Μάριου Τζιτζινάκη, του Προϊσταμένου στο Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών κ. Αντώνη Περδικάρη, του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων κ. Βασιλείου Μιχαλόπουλου και της Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα. Μαρίας Σπέντζου.

Κατά τη σύσκεψη, αντηλλάγησαν απόψεις για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τον κλάδο, με κυριότερα τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων που διέπουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη θέσπιση επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων στο κερί, που θα πιστοποιεί τη βιολογική προέλευση του μελιού. Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα των υπολειμμάτων, τονίστηκε η ανάγκη καθορισμού των ορίων, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η βιολογική αξία του μελιού και αφετέρου η καταπολέμηση αθέμιτου ανταγωνισμού με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών στις οποίες έχει παρατηρηθεί η θέσπιση ορίων σε υψηλότερα επίπεδα. Σχετικά με τους φορείς πιστοποίησης, οι εκπρόσωποι του Σωματείου έθεσαν ζήτημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών και αξίωσαν οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται όπως ορίζεται από τον κανονισμό.

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση να βρούμε τις σωστές λύσεις», εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου στην αρχική του εισήγηση και υπενθύμισε ότι δίνει προτεραιότητα στη βιολογική μελισσοκομία, και ευρύτερα στον τομέα της μελισσοκομίας. «Προσπαθώ να πετύχω το μεγάλο στόχο μου που είναι το σήμα του ελληνικού μελιού, πόσω μάλλον το σήμα του βιολογικού», επισήμανε και ξεκαθάρισε λέγοντας ότι, «Με ενοχλεί να υποβαθμίζεται η αξία του ελληνικού μελιού και δη του βιολογικού, με διάφορες νόθες πρακτικές».

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν για συνεχή επικοινωνία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr