NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

"Ψώνια στις Κυκλάδες": Ανανεώνοντας τα γευστικά μας σουβενίρ από τις Κυκλάδες

"Ψώνια στις Κυκλάδες": Ανανεώνοντας τα γευστικά μας σουβενίρ από τις Κυκλάδες

Διανύουμε ότι ακριβώς θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως αποκαλόκαιρο: την πρώτη δροσούλα, την προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον και μια καθημερινότητα που μας κρατά διαρκώς απασχολημένους.

Ενώ αρκετές, για τους περισσότερους, ημέρες μετά από τις διακοπές, η επιστροφή στο σπίτι και ιδιαίτερα στην κουζίνα οδηγεί σε μία διαπίστωση… Τα καλούδια που φέραμε από το νησί έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται. Τα τοπικά τυράκια και τα αλλαντικά, ο κρίταμος και οι ελιές, το κρασί και το τσίπουρο, τα μαντολάτα και οι χαλβαδόπιτες.

Πρόσφατα όμως ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε “Ψώνια στις Κυκλάδες” … στην Αθήνα. Στην γειτονιά που “ξεχειμωνιάζουν” οι Ναξιώτες, στο Γαλάτσι. Στο deli “Ψώνια στις Κυκλάδες”, o Αντώνης και η Ευαγγελία Μανδηλαρά, με καταγωγή όλως παραδόξως… από τη Νάξο, έχουν συγκεντρώσει τις αγαπημένες τους Κυκλαδίτικες γεύσεις, αρώματα και εικόνες κάτω από την ίδια στέγη.

Και κάπως έτσι οι καλοκαιρινές αναμνήσεις και εμπειρίες επανέρχονται στο τώρα και το τραπέζι μας ενώνεται νοερά με τις Κυκλάδες.

Τοπικά προϊόντα που μυρίζουν Αιγαίο

Προϊόντα_Ψώνια-στις-Κυκλάδες.png?mtime=20220908233847#asset:370483

Νάξος, Κρήτη, Σέρφος. Όλα τα μέλη της ομάδας του “Ψώνια στις Κυκλάδες” έχουν καταγωγή από νησιά και γνωρίζουν ιστορίες για τα τοπικά τους προϊόντα. Στη συνάντησή μας στο τραπέζι “με την Κυκλαδίτικη επέκταση” μας εξιστόρησαν τις παρακάτω:

Λούζα Μυκόνου

Η Λούζα Μυκόνου ή όπως το λέμε εμείς…το προσούτο των Κυκλάδων είναι ένα γευστικό τοπικό αλλαντικό. Η Λούζα προέρχεται από κόντρα φιλέτα χοίρου αλατισμένα με χοντρό και ψιλό θαλασσινό αλάτι, ο μυκονιάτικος αέρας αναλαμβάνει να τα στεγνώσει και με το πέρας της διαδικασίας αρωματίζονται με θρούμπι και πιπέρι. Η Λούζα Μυκόνου μας έρχεται από το κρεοπωλείο Μαδούπας στην Μύκονο.

Φάβα Σχοινούσας

Από την πανέμορφη Σχοινούσα, ένα πολύ μικρό νησί των Κυκλάδων μας έρχεται η φάβα. Η διαδικασία παραγωγής είναι αρκετά απαιτητική καθώς όλη η διαδικασία γίνεται χειρωνακτικά. Η φάβα προέρχεται από την ποικιλία «κατσούνι» όπου δίνει και την ακαταμάχητη γεύση αυτού του μοναδικού προϊόντος. Η φάβα μας παράγεται από τον Θοδωρή Νομικό και τα Οκτώ Αδέλφια στην Σχοινούσα.

Κίτρον Νάξου

Το λικέρ των Ναξίων! Ένα κομψό και αρωματικό ποτό που παράγεται στο νησί της Νάξου. Πίνεται κυρίως δροσερό σε μικρά ποτήρια μετά το κυρίως γεύμα. Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει τον Οκτώβριο όπου τα φύλλα κιτριάς έχουν το πλήρες άρωμά τους. Τα φύλλα καθαρίζονται και στην συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες για 12 ώρες και έτσι έχουμε το αυθεντικό απόσταγμα Κίτρου. Το Κίτρον Νάξου Προμπονά και άλλα ηδύποτα του ιδίου παραγωγού αξίζουν μία δοκιμή.

Τοματοπολτός από τοματάκι Σαντορίνης

Παράγεται από τις άνυδρες καλλιέργειες του νησιού της Σαντορίνης, με χαρακτηριστική μοναδική γεύση και κυκλαδίτικο άρωμα και έχει την υπογραφή του Γιάννη Νομικού και της Nomikos Estate – Santorini earth goods.

Κάπαρη Τήνου

Από την γη των Τηνίων η κυκλαδίτικη κάπαρη ταξιδεύει στην Αθήνα για να μας διδάξει την κυκλαδίτικη απλότητα. Ένα αναπόσπαστο προϊόν της μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας που ταξιδεύει σε βαζάκια από “Το ντουλάπι της γιαγιάς” της Λουίζας Αρμακόλα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr