NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων φοβούνται οι τράπεζες λόγω υψηλών επιτοκίων

Νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων φοβούνται οι τράπεζες λόγω υψηλών επιτοκίων

Έκτακτες συσκέψεις είχαν τα επιτελεία χορηγήσεων των τραπεζών χθες και σήμερα με δύο βασικά θέματα. Το πρώτο ήταν η αναπροσαρμογή των επιτοκίων χορηγήσεων από τον Οκτώβριο με στόχο να ακολουθήσουν την ανοδική κίνηση της ΕΚΤ και το δεύτερο βασικό θέμα είναι να διαμορφώσουν τις νέες πολιτικές δανείων με τέτοιες δικλείδες ασφαλείας που θα εμποδίζουν την δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων».

Τα μηνύματα που φτάνουν από τους επαγγελματίες που έχουν πάρει επαγγελματικά δάνεια κυμαινομένων επιτοκίων είναι ότι η μείωση της ζήτησης έχει περιορίσει τους τζίρους και η εικόνα για το επόμενο διάστημα 2022 θα είναι αρνητική. Η αύξηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων θα επηρεάσει περαιτέρω τα έσοδα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε κάμψη της ζήτησης (μείωση κατανάλωσης) θα οδηγήσει στη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι οδηγίες προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους είναι ότι στην περίπτωση που οι επιχειρηματίες καθυστερούν δόσεις δανείων πάνω από 3 μήνες να προχωρούν σε φάσεις διαπραγματεύσεων και να προσπαθούν να κλείνουν τις καθυστερήσεις, έστω και με μειώσεις δόσεων εάν τα δάνεια (επαγγελματικά) δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Ο βασικός στόχος των μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα είναι να μην παρουσιάσουν αύξηση στα NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) μέσα στο επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην χαλάσει το αφήγημα του ελέγχου των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων και της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων. Προς το παρόν τα εφεδρικά εποπτικά κεφάλαια (buffers) που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες την προηγούμενη 5ετία βοηθούν να αντισταθμιστεί η οποιαδήποτε παρέκκλιση στους δείκτες. Πάντως, όλοι οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι θα υπάρξει, λόγω κρίσης επιτοκίων, μία αναζωπύρωση στον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά αυτή θα είναι ελεγχόμενη.

Επίσης, η νέα άνοδος των επιτοκίων θα βοηθήσει να αυξηθεί το μεικτό περιθώριο επιτοκιακού κέρδους των ελληνικών τραπεζών (από τα υψηλότερα στην Ευρώπη) και έτσι να καλύψει τυχόν αύξηση επισφαλειών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr