NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η υψηλότερη κερδοφορία α’ εξαμήνου στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου

Η υψηλότερη κερδοφορία α’ εξαμήνου στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου

Στα 5,2- 5,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α για το α’ εξάμηνο 2022.

Ρεκόρ κερδοφορίας α’ εξαμήνου εμφανίζουν οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο σύμφωνα με εκτίμηση του αναλυτή της Beta AΧΕΠΕΥ κ. Μάνου Χατζηδάκη.

Οι ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών μέχρι στιγμής ανεβάζουν τα κέρδη 46 εισηγμένων (κυρίως από μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση) στα 5 δισ. ευρώ με υπερτριπλασιασμό (276%) σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021, ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 5,3 δισ. ευρώ μετά και τις ανακοινώσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα EBITDA έχουν ήδη ανέλθει στα 5,6 δισ. ευρώ με αύξηση 64% σε σχέση με το περυσινό α’ εξάμηνο.

Με δεδομένο ότι και το γ’ τρίμηνο ήταν θετικό για πολλούς κλάδους (τουρισμός, μεταφορές, πετρέλαιο, real estate, τεχνολογία, υποδομές, εστίαση, εμπόριο, τράπεζες, βιομηχανίες) η εικόνα στο 9μηνο για τις ελληνικές εισηγμένες στο Χ.Α θα είναι πολύ καλή και θα ανοίξει το δρόμο και για μία καλή χρήση 2022 παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η άνοδος του ενεργειακού κόστους (άρα και του λειτουργικού κόστους), τα ανύπαρκτα σχεδόν κέρδη από τις επενδύσεις και ενδεχομένως η μείωση της κατανάλωσης σε κάποιους κλάδους.

Τράπεζες - Διυλιστήρια - Ενέργεια- Real Estate- Υποδομές

Οι κλάδοι που έδωσαν ώθηση στην κερδοφορία των εισηγμένων είναι κυρίως οι τράπεζες που επέστρεψαν σε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, αλλά και συνολική κερδοφορία μετά από χρόνια, οι πετρελαϊκές που έχουν ιστορικό ρεκόρ στα κέρδη τους λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, οι επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τουρισμό και μεταφορές, όμιλοι που συντηρούν και επαυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους και βέβαια οι εταιρείες real estate και τεχνολογίας που καταγράφουν και αυτές ρεκόρ κερδοφορίας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σε πολλά είδη πέρασαν στις τιμές τους με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε τζίρους με τις ίδιες ποσότητες προϊόντων.

Ισχυρά αναχώματα στην κρίση για τις επιχειρήσεις

Επί της ουσίας, οι εισηγμένες έχουν δημιουργήσει ισχυρά buffers ρευστότητας με τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες του δύσκολου χειμώνα 2022. Να υπενθυμίσουμε ότι η κερδοφορία αυτή (των 5,2-5,3 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί σε επιχειρηματικούς ομίλους (και επιχειρήσεις) που έχουν κεφαλαιοποίηση που ανέρχεται περίπου στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ, οπότε κατ’ αναλογία μπορούμε να δούμε μία σημαντική αύξηση στο ελληνικό ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου και ενδεχομένως υπέρβαση των 200 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να δούμε ότι και η φοροδοτική ικανότητα των εισηγμένων έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να εισπράξει μετά το τέλος της χρήσης (δηλαδή μέσα στο 2023) τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα καλό ανάχωμα για την κρίση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr