NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κύπρος
ανάγνωση

Καρούσος, Υπ. Μεταφορών Κύπρου: Προτεραιότητα η ανάπτυξη εναλλακτικών βιώσιμων μέσων διακίνησης

Καρούσος, Υπ. Μεταφορών Κύπρου: Προτεραιότητα η ανάπτυξη εναλλακτικών βιώσιμων μέσων διακίνησης

Στην σημαντικότητα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα αναφέρθηκε ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει προτείνει και εγκρίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο, το Γενικό Πλαίσιο προώθησης ποδηλάτου με 17 Δράσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν το Σχέδιο Προώθησης αγοράς ποδηλάτου και την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και ποδηλατολωρίδων». Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος έκανε αναφορά στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σχεδίου, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, αφού περίπου 1% του πληθυσμού είχε δείξει το ενδιαφέρoν του στις πρώτες μόνο ώρες έναρξης λειτουργείας της πύλης αιτήσεων.

Παράλληλα, έχει θεσμοθετηθεί πλέον σε όλους τους σχεδιασμούς των νέων δρόμων που κατασκευάζονται να περιλαμβάνονται ποδηλατοδρόμοι, ενώ σήμερα στην Κύπρο, υπάρχει ήδη δίκτυο πέραν των 186 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων και προτείνεται η άμεση κατασκευή άλλων 55 χιλιομέτρων.

Συμπληρωματικά, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι πέραν των σχεδίων που αφορούν τα ποδήλατα, με τις υπογραφές των νέων συμβάσεων λεωφορείων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, όπου αυξήθηκαν τα δρομολόγια, τα χιλιόμετρα και επεκτάθηκαν τα ωράρια, ενισχύεται η χρήσης αυτών. Ταυτοχρόνως, όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, με την αλλαγή του μοντέλου των συμβάσεων οι εταιρείες προτρέπονται να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εφόσον έχουν μεγαλύτερο κέρδος με τη αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών τους, αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο της δημόσιες επιβατικές μεταφορές της Κύπρου.

Προωθώντας την αυξημένη χρήση εναλλακτικών βιώσιμων μέσων διακίνησης, το Υπουργείο Μεταφορών έχει προωθήσει παγκυπρίως τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, γνωστά ως ΣΒΑΚ που αποτελούν την στρατηγική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας, αλλά και πολυτροπικότητας των αστικών μεταφορών.

Συγκεκριμένα, το ΣΒΑΚ της Επαρχίας Λεμεσού το οποίο εγκρίθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή και αναμένεται να αρχίσει η υλοποίησή του με ορίζοντα το 2030, περιλαμβάνει έξι δήμους (Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδιών, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Ύψωνα) και 11 κοινότητες (Πάνω Πολεμίδια, Παλώδεια, Μουτταγιάκα, Άγιος Τύχωνας, Παρεκλησιά, Μονή, Πύργος, Τσερκέζοι, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη) που από κοινού συνθέτουν την «ευρύτερη» αστική περιοχή της Λεμεσού. Αυτή η περιοχή μελέτης καλύπτει μια συνολική έκταση 222,5 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό περίπου 205.000 κατοίκους.

Το Υπουργείο συντονίζει σε εθνικό επίπεδο την εκστρατεία για την οποία ο Δήμος Λεμεσού βραβεύτηκε σήμερα, ενώ στο πλαίσιο υποστήριξης και ενθάρρυνσης των τοπικών αρχών για τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το Υπουργείο έχει καθιερώσει το θεσμό των τοπικών βραβείων. Το βραβείο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο αντιστοιχεί και σε χρηματικό έπαθλο αξίας 2000 ευρώ δίνεται κάθε χρόνο στο δήμο της Κύπρου που θα διοργανώσει τις περισσότερες δράσεις/εκδηλώσεις με γνώμονα την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Για το 2021, το βραβείο απονέμεται στο Δήμο Λεμεσού, καθώς διοργάνωσε τις περισσότερες δράσεις σχετικές με το περσινό θέμα της εκστρατείας «ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»: Δράσεις όπως τη συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Active Citizens” του British Council, τη διοργάνωση ποδηλατικής διαδρομής στο γραμμικό πάρκο σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο Λεμεσού, τη διοργάνωση ενημερωτικής δράσης για τη χρήση ποδηλάτου για μαθητές δημοτικού, τη δωρεάν μετακίνηση με ποδήλατα στους δημότες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε συνεργασία με την εταιρεία Nextbike αλλά και το κλείσιμο της οδού Ανεξαρτησίας για μια ημέρα.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση βραβεύθηκε ο Δήμος Λεμεσού καθώς διοργάνωσε τις περισσότερες δράσεις σχετικές με το περσινό θέμα της εκστρατείας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η εν λόγω εκστρατεία προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας (περπάτημα και ποδηλασία), των δημόσιων μεταφορών και άλλων «καθαρών», «έξυπνων» και αποτελεσματικών λύσεων στις μεταφορές. Μέσω της εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε, οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την εβδομάδα για να δοκιμάσουν καινοτόμα μέτρα σχεδιασμού, να προωθήσουν νέες υποδομές και τεχνολογίες και να προβάλουν τις μόνιμες δράσεις/έργα του Δήμου στους πολίτες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr