NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Αυτό το ΣΚ κάνουμε περίπατο στο αθηναϊκό βιομηχανικό παρελθόν

Αυτό το ΣΚ κάνουμε περίπατο στο αθηναϊκό βιομηχανικό παρελθόν

Πολλές φορές κάνοντας περίπατο ή περνώντας απλά τυχαία από διάφορες περιοχές της Αθήνας κοντοστεκόμαστε για να αναρωτηθούμε… Τι είδους χρήση μπορεί να είχε ένα κτίριο στο παρελθόν; Πως έμοιαζε η ζωή στο ίδιο σημείο πολλά χρόνια πριν; Τι απασχολούσε, τι συζητούσαν ακόμη και τι φορούσαν ή έτρωγαν οι άνθρωποι, στον ίδιο δρόμο, αλλά σε μια άλλη εποχή;

Και μάλιστα αυτό το νοερό, αλλά γοητευτικότατο παιχνίδι φαντασίας, ιστορίας και πολιτισμού παίρνει άλλη διάσταση όταν βρισκόμαστε στους χώρους παλιών εργοστασίων που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την Αθήνα, αλλά και για τη χώρα μας εν γένει.

Ένας “ιστορικός” αλλά και πολιτιστικός περίπατος

Αυτό το Σαββατοκύριακο μια αόρατη χρονομηχανή μας μεταφέρει στο αθηναϊκό παρελθόν. Μας “περπατά” στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που ευθύνεται για το όνομα μια περιοχής της πόλης, το Γκάζι, στο εργοστάσιο μεταξιού που ουσιαστικά βάφτισε την περιοχή του Μεταξουργείου και στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας γνωστό και ως Πιλ-Πουλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που φιλοξενείται στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, το Πιλοποιείο Πουλόπουλου, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσα από μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.

Η αφορμή δεν είναι άλλη από τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 23-25 Σεπτεμβρίου με θέμα τη βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά.

Melina_George-Spanos.jpg?mtime=20220923161246#asset:373624


Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου θα αφήσει για λίγο το παλιό εργοστάσιο και θα «μεταφερθεί» στους δύο χώρους μέσα από φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, αλλά και τη φυσική παρουσία μουσειο-παιδαγωγών για να δώσει «τα φώτα του» γύρω από την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Οι "ταξιδευτές" θα λάβουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο αφήγησης, σε ένα εργαστήριο κατασκευής και σε έναν ιστορικό περίπατο, ανακαλύπτοντας με δημιουργικό τρόπο την ιστορία των τριών εργοστασίων που συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας και άλλαξαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Pinakothiki_VangelisPatsialos_web-2.jpg?mtime=20220923161312#asset:373625


Θα ανακαλύψουν ακόμη τη μετεξέλιξη των τριών χώρων σε ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανοιχτούς στο κοινό στην πόλη της Αθήνας.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στα: gasmuseum.gr, opanda.gr και cultureisathens.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr