NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Συμφωνία CDI Pfizer με startup Medoid AI, έλεγχος της υγείας με αυτοματοποιημένες πληροφορίες

Συμφωνία CDI Pfizer με startup Medoid AI, έλεγχος της υγείας με αυτοματοποιημένες πληροφορίες

Νέα συμφωνία, μετά από διαγωνισμό, υπέγραψε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) στη Θεσσαλονίκη με τη startup Medoid AI. H συμφωνία στόχο έχει την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Το έργο έχει στόχο τη βελτίωση της υγείας μέσα από αυτοματοποιημένες πληροφορίες.

Η Pfizer (CDI), η οποία χρησιμοποιεί μοντέλο πενταπλής έλικας συνεργάζεται με ομάδες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής, μεταξύ άλλων όπως η κβαντική πληροφορική και υπερυπολογιστική που επιτρέπει τον συγκερασμό πολλών γνωστικών αντικειμένων, στόχο έχει τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την εξάλειψη του ιατρικού λάθους.

Σύναψη συνεργασιών με πανεπιστήμια και startups με στόχο την ανοικτή καινοτομία

Με απώτερο στόχο τη γεφύρωση της αγοράς και της έρευνας για την ανάπτυξη και τον συνδυασμό τεχνολογιών μηχανικής μάθησης, επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και ανάπτυξης δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με στόχο την υλοποίηση ενός ευφυούς «πράκτορα», ο οποίος θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας με μορφή αυτοματοποιημένων ερωταπαντήσεων σε πληροφορία, η Pfizer CDI υλοποιεί δύο μεγάλα έργα στο τομέα της υγείας έχοντας συνάψει συνεργασίες με ομάδες από τα πανεπιστήμια και startups :

Το πρώτο υιοθετώντας τις αρχές της κβαντικής μηχανικής, η οποία επιτρέπει τον συγκερασμό πολλών γνωστικών αντικειμένων με την ανάπτυξη κβαντικών αλγορίθμων, απαντώντας σε θέματα υγείας από το φάρμακο μέχρι και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το δεύτερο έργο εστιάζει στην εικόνα της υγείας ενός ατόμου μέσω της ανάπτυξης νέων μεθόδων για τη διάγνωση, όπως με βάση τη φωνή και άλλων ήχων. Αυτή η μέθοδος θα εφαρμόζεται με συνεχή παρακολούθηση από τα smart phones «με παθητικό, αλλά μη παρεμβατικό τρόπο». Σύμφωνα με τη Pfizer, το μοντέλο αυτό παρακολούθησης επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση από τον ιατρό, χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη ακρίβεια.

Η στρατηγική της συνοψίζεται σε τρεις άξονες: στον άξονα της πρόληψης, της διάγνωσης και των θεραπειών για ασθενείς, εφαρμόζοντας ψηφιακή τεχνολογία που συνδέει του ασθενείς με τους γιατρούς. Ο δεύτερος στη γρήγορη διανομή των φαρμάκων. Ο τρίτος στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν την εξεύρεση νέων θεραπειών στο μέλλον.

PFIZER-CDI_2.jpg?mtime=20220929125852#asset:374703

«Η τεχνολογία δημιουργεί ευκαιρίες και παρενέργειες»

Ωστόσο, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κοινότητα «η τεχνολογία δεν είναι πάντα ρόδινη. Δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά προκαλεί και παρενέργειες. Οι ιατροί για παράδειγμα αποκτούν μηχανιστική σκέψη, οι προσεγγίσεις συνδυάζονται με την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και ΙοΤ».

Μία θέση στο CDI δημιουργεί 2,3 άμεσες θέσεις εργασίας στην οικονομία

Το CDI συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του τομέα των startups στην Ελλάδα με επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στις εγκαταστάσεις του CDI, o Nico Gariboldi, Sr Director, Επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, για κάθε μια θέση εργασίας στο CDI στη Θεσσαλονίκη δημιουργούνται 2,3 θέσεις εργασίας στην οικονομία.

Μέχρι το 2030 εκτιμάται να έχουν δημιουργηθεί περί τις 3.600 θέσεις εργασίας ανοίγοντας 8.100 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας κατά 486 εκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η Pfizer στο χαρτοφυλάκιο της έχει 1,4 δισεκατομμύρια ασθενείς υπολογισμένους σε φάρμακα και εμβόλια ή άλλως έναν στους 6 κατοίκους του κόσμου. Αύξησε τα ερευνητικά της κονδύλια το 2021 στα 10,5 δισεκατομμύρια από 8,9 δισεκατομμύρια το 2020 επιτυγχάνοντας πωλήσεις σε 125 χώρες.

PFIZER-CDI_esot1.jpg?mtime=20220929125909#asset:374705

30 νέες προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2022

Σήμερα το CDI λειτουργεί με 420 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 30 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκ του συνόλου των σημερινών προσληφθέντων το 15% των εργαζομένων προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ κτλ. με πολλούς από αυτούς να είναι Έλληνες επαναπατριζόμενοι. Στην πλειοψηφία τους (87%) προέρχονται από τις επιστήμες των μαθηματικών, μηχανικής και τεχνολογίας.

Το CDI μέχρι σήμερα έχει αναλύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες πριν υπογράψει την πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ).

PFIZER-CDI_esot2.jpg?mtime=20220929125919#asset:374706
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr