NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Μία σημαντική επένδυση τεχνολογίας από τη Google Cloud International

Μία σημαντική επένδυση τεχνολογίας από τη Google Cloud International

Mία επένδυση που θα εμπλουτίσει το ελληνικό ΑΕΠ με 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και θα δημιουργήσει πάνω από 19.000 θέσεις εργασίας είναι η δημιουργία χώρου αποθήκευσης δεδομένων (Data Center) και οι υπηρεσίες cloud, μέσα από τη δημιουργία της πρώτης cloud region στην Ελλάδα που θα παρέχει στους πελάτες της η Google.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για την επένδυση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region (περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους) στην Ελλάδα και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, επένδυση η οποία υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 και θα δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα περίπου 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας.

«Οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων», τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο, το οποίο είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία, αρκεί όμως να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο. Δεν έχω κρύψει, από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου είναι το σχέδιό μας "Ελλάδα 2.0". Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι και η Google, αλλά και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια επένδυση, η οποία «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη διεύρυνση της συνεργασίας, ώστε να αυξήσουμε δραστικά και να επιταχύνουμε την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουμε να ενισχύσουμε απευθείας την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χώρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι εταιρείες και οργανισμοί εδώ, στην Ελλάδα, μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την επένδυση. Και ότι οι πολίτες της Ελλάδας είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από την αξία που θα αποφέρει αυτή η Cloud Region», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.

«Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, γεγονός που προκύπτει και από τη σαφή δέσμευση ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα, για να αναλάβουμε μία νέα δέσμευση με στόχο τη στήριξη και την επιτάχυνση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε κατά την εκδήλωση η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Google Cloud Region: Η ταυτότητα της επένδυσης

Η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region στη χώρα μας και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αφενός διότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη δυτική, βόρεια ή νότια Ευρώπη, και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας θα μπορούν να εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται στο Cloud, στο πλαίσιο της εν εξελίξει «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η επένδυση της Google στην Ελλάδα συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Θα επιτρέψει, παράλληλα, την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που διαθέτει η χώρα και την αντιστροφή του brain drain.

Η πρόεδρος της Google cloud International

«Ανακοινώνουμε επίσημα ένα ορόσημο στην ολοένα και εντεινόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Google», ανέφερε η Πρόεδρος της Google Cloud International, Ander Fox-Martin στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση της επένδυσης, προσθέτοντας πως ο νέος χώρος cloud από το Google Cloud είναι δομημένος πάνω στην καλύτερη τεχνολογία που υπάρχει. Θα παρέχει μια πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ως θεμέλιο για την ανάπτυξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και όλους τους κλάδους».

«Η πλατφόρμα θα επιτρέψει σε όλους τους ελληνικούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα data τους, να ξεκλειδώσουν την αξία στα data τους, να στηρίξουν αποφάσεις που θα στηρίζονται στα data. Και αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της πλατφόρμας, η οποία θα δίνει πρόσβαση στις πιο εξελιγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης», ανέφερε η Ander Fox-Martin.

Όπως σημειώθηκε, η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν ομαδικό χώρο εργασίας, με εργαλεία που θα ενώνουν τους ανθρώπους και θα τους βοηθούν να είναι πιο παραγωγικοί. Ενώ την ίδια ώρα θα διασφαλίζει, παράλληλα, ότι τα δεδομένα, οι χρήστες και τα συστήματα θα είναι ασφαλή απέναντι σε κυβερνο-απειλές. Και σε όρους βιωσιμότητας, θα είναι ένα «καθαρό» cloud. Η κα. Ander Fox-Martin αναφέρθηκε στις συνέργειες που δημιουργεί η Google στον χώρο του τουρισμού, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν τις υπεραξίες.

Το επενδυτικό σχέδιο

Το επενδυτικό σχέδιο και τα προγράμματα που παρουσίασαν η κυρία Fox-Martin και η επικεφαλής της Google ΝΑ Ευρώπης, κα. Πέγκυ Αντωνάκου, στηρίζονται συνολικά σε πέντε πυλώνες. Σε αυτούς είναι:

  • η δημιουργία του Cloud Region, που θα ενισχύσει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας προσδίδοντας της παράλληλα και περιφερειακό ρόλο στον ψηφιακό χάρτη,
  • η δημιουργία δύο Κέντρων Αριστείας σε συνεργασία με τη Deloitte σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα αφιερωμένα στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου θα αναπτύσσονται λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή,
  • η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC),
  • η υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού Ομίλου, Google.org, θα προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ,
  • η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο κοινό μέσα απ’ τη ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού.

 Έρευνα Google - Αύξηση παραγωγικότητας στην ελληνική οικονομία (2.09 MB)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr