NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Κομισιόν: Νέοι κανόνες στατιστικής καταγραφής γεωργικών εισροών και εκροών

Κομισιόν: Νέοι κανόνες στατιστικής καταγραφής γεωργικών εισροών και εκροών

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που προήλθε από τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με νέους κανόνες για τα στατιστικά δεδομένα στον τομέα της γεωργίας.

Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 555 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 23 αποχές την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου για το σχέδιο κανονισμού για τις στατιστικές σχετικά με τις εισροές και τις εκροές γεωργικών προϊόντων (SAIO). Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην έκθεση του εισηγητή Πέτρου Κόκκαλη (Αριστερά, Ελλάδα), ενοποιούν τη συλλογή γεωργικών δεδομένων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Τα συλλεγόμενα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.

Οι στατιστικές σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων θα καλύπτουν τις δραστικές ουσίες σε όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στις αγορές των κρατών μελών, καθώς και στις καλλιεργητικές εκτάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται τα εν λόγω προϊόντα. Τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις οποίες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα θα συλλεχθούν το 2026 και θα διαμοιραστούν το 2028. Στη συνέχεια, η συλλογή τους θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Εκτός από τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τα κράτη μέλη θα συλλέγουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη ζωική και φυτική παραγωγή, τις γεωργικές τιμές και τις θρεπτικές ουσίες, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο κανονισμού πρέπει να εγκριθεί επίσημα από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2025.

Στις δηλώσεις που συνοδεύουν το νομοθετικό κείμενο, η Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεσμεύτηκαν για την ταχεία έκδοση εκτελεστικού κανονισμού, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. Η ψηφιοποίηση αποτελεί προϋπόθεση για μια απαίτηση που ορίζεται στον κανονισμό SAIO: κάλυψη τουλάχιστον του 95% της χρήσης φυτοφαρμάκων σε γεωργική δραστηριότητα από επαγγελματίες χρήστες.

Σχετικές πληροφορίες

Το κείμενο αντικαθιστά ορισμένες νομικές πράξεις βάσει των οποίων συλλέγονται οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να καταστούν τα συλλεγόμενα δεδομένα εναρμονισμένα, συγκρίσιμα και συνεκτικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr