NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Athens Science Festival: Ατενίζοντας τους «Κόσμους του Αύριο»

Athens Science Festival: Ατενίζοντας τους «Κόσμους του Αύριο»

Που μπορεί να φτάσει η επιστήμη και τεχνολογία του αύριο; Αν κάποιος ήθελε να ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης και της φαντασίας, σίγουρα η ερώτηση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Και πρίν σας προκαταβάλουμε ή κετευθύνουμε τη σκέψη σας με οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, εσάς ποιά είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό;

Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές φορές στην πραγματικότητα η επιστήμη ξεπερνά τα όρια της φαντασίας και οι πιο σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας συνεχώς καταφέρνουν να ιντριγκάρουν και να επεκτείνουν τα όρια της σκέψης και της αντίληψής μας.

Από το παιχνίδι ποδοσφαίρου με ένα ρομπότ ως ένα νοητό ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα και από την υπολογιστική όραση ως την συνδρομή της τεχνολογίας στο πεδίο της τέχνης και της δορυφορικής τεχνολογίας στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το αύριο κρύβει νέες προοπτικές αλλά και οπτικές…

Foresight: Κοιτάζοντας μπροστά… τους Κόσμους του Αύριο

Tο Athens Science Festival επιστρέφει από 21 έως 23 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν την επιστήμη μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι σε ένα φεστιβαλικό τριήμερο στην καρδιά της πόλης αφιερωμένο στην επιστήμη.

Με έμπνευση το Foresight, τη στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, το φεστιβάλ μας ανοίγει την πόρτα για να αντικρίσουμε τους «Κόσμους του Αύριο».


Έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η αειφόρος ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο της “ματιάς του μέλλοντος” ενώ μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να γνωρίσουν την υπολογιστική όραση, να προγραμματίσουν και να οδηγήσουν το δικό τους Minibot, να ταξιδέψουν νοητά στο ηλιακό μας σύστημα και να ανακαλύψουν τον ρόλο που συντελεί η δορυφορική τεχνολογία στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

70 διαδραστικά δρώμενα, 25 εργαστήρια για παιδιά, 15 workshops για ενήλικες, 20 ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, διαγωνισμούς και stand-up science, κορυφαίοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο δίνουν το «παρών» στο φετινό φεστιβάλ.

«Πλοία με “καπετάνιο” την τεχνητή νοημοσύνη»

Μάλιστα ανάμεσα highlights του Festival βρίσκεται και η ομιλία του δρ. Sanjay Sharma, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών, Πληροφορικής και Μαθηματικών (SECAM) στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, θα βρεθεί στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία και τα σημαντικότερα βήματα προς την επίτευξη θαλάσσιας αυτονομίας.

Η ομιλία του με τίτλο «Πλοία με “καπετάνιο” την τεχνητή νοημοσύνη» θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 19.00. Μαζί του θα συζητήσουν ο Κώστας Καρπούζης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Μάνος Αγάογλου (Lloyd's Register).

Το Athens Science Festival 2022 συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη. Αλλά κυρίως, έχει καταφέρει να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 – Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Τοποθεσία

Τεχνόπολις, Αθήνα

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr