NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

#tolemoniart: To Lettering και η “ιδιοκτήτρια σμολ μπίζνες”

#tolemoniart: To Lettering και η “ιδιοκτήτρια σμολ μπίζνες”

Πως είναι αντί να γράφεις, να ζωγραφίζεις γράμματα και μάλιστα με άφθονο χρώμα; Πως μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ζωγραφικής με ελληνικά γράμματα και μπόλικες αναφορές στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; Και πως το “ιδιοκτήτρια σμολ μπίζνες” μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο σλόγκαν τυπωμένο σε αυτοκόλλητα, κούπες και T-shirts;

Τα συζητήσαμε όλα με την Άρτεμις Μπέσσα, ιδιοκτήτρια της “σμολ μπίζνες” tolemoniart με βάση τη Λάρισα.

Ελληνικοί ψηφιακοί “χαρακτήρες” με έντονο ταπεραμέντο

H Άρτεμις που σήμερα ζει με τον άντρα και τους δυό της γιούς στη Λάρισα σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής & Πολυμέσων και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση. Το 2008 όμως, ξεκίνησε ένα μεταπτυχιακό στις Γραφικές Τέχνες & τα Πολυμέσα και η επαγγελματική της ζωή άλλαξε.

Κάπου στα τέλη του 2018 και ανάμεσα σε σύζυγο, παιδιά, δουλειά, σπίτι και λοιπές υποχρεώσεις, χαζεύοντας στο ινσταγκραμ για να χαλαρώσει πριν κοιμηθεί έπεσε πάνω σε ένα post με ζωγραφισμένα αγγλικά γράμματα γεμάτα χρώμα, σχήματα, σχέδια και διάφορα άλλα “μπιχλιμπίδια" που αμέσως της τράβηξαν την προσοχή. Κάπως έτσι ανακάλυψε όρους όπως είναι το Modern Calligraphy και το Lettering!

ToLemoniArt4.jpg?mtime=20221021141204#asset:379459


Οι αναφορές στους αντίστοιχους αυτούς όρους στα ελληνικά ήταν ελάχιστες, οπότε αποφάσισε να το ψάξει μόνη της και να εξασκηθεί, αρχικά στο αγγλικό αλφάβητο: “Αγόρασα μολύβια, πενάκια και ειδικά brush pens και έπειτα από ατελείωτες ώρες εξάσκησης, πρακτικής και πείσμα, άρχισα να δημιουργώ τα δικά μου ελληνικά γράμματα. Το Lettering έγινε ο εθισμός, η ψυχοθεραπεία μου και η ηρεμία μου”.

Η μοντέρνα καλλιγραφία είναι ουσιαστικά μια εξελιγμένη μορφή της παραδοσιακής καλλιγραφίας, ωστόσο δεν έχει τόσο αυστηρούς κανόνες όσο η παραδοσιακή. Γίνεται κυρίως με brush pens ή μολύβια, ενώ εύκολα μπορεί να γράψει κάποιος καλλιγραφικά και ψηφιακά, με τη βοήθεια μιας γραφίδας.

ToLemoniArt1.jpg?mtime=20221021141252#asset:379460


Η Άρτεμις μας εξηγεί επίσης: “Το Lettering είναι μια σχετικά νέα μορφή τέχνης, στην οποία αντί να γράφουμε γράμματα, τα ζωγραφίζουμε. Το ιδιαίτερο με το lettering είναι πως τα γράμματα και οι φράσεις που δημιουργούνται λειτουργούν ως μια εικονογράφηση. Τα γράμματα, δημιουργούνται με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, έχουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες, διακοσμητικά στοιχεία και έντονες σκιές".

"Συνήθως σε ένα illustration με lettering συνδυάζονται περισσότερες από μια γραμματοσειρές. Και φυσικά, κάθε lettering artwork είναι μοναδικό, με αρμονικό συνδυασμό, ενώ τα γράμματα που δημιουργούνται σε αυτό δεν θυμίζουν κάποια συμβατική γραμματοσειρά. Για μένα η υλοποίηση ενός καλού lettering artwork προϋποθέτει, πέρα από βασικές γνώσεις γραφιστικής και layout, καλή γνώση της τυπογραφίας, αλλά και πολλή φαντασία και χρώμα”.

Lettering artwork: Ιδιοκτήτρια σμολ μπίζνες

Η ελευθερία που της δίνει αυτή η μορφή τέχνης, η μοντέρνα καλλιγραφία, έγινε τρόπος ζωής και βιοπορισμού. Ξεκίνησε στα τέλη του 2019 να τυπώνει μαζί με τον άντρα της στο εργαστήρι της στην Λάρισα, τα σχέδια της πάνω σε κούπες και κάπως έτσι δημιούργησε σιγά σιγά το TolemoniArt. Πλεόν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο eshop μου με πολλά προϊόντα και σχέδια της, αλλά μπορεί επίσης να της παραγγείλει κανείς ένα custom σχέδιο.

ToLemoniArt3.jpg?mtime=20221021141319#asset:379461


Σημαντικό κομμάτι στη διαδρομή της, έπαιξαν τα σόσιαλ μίντια και συγκεκριμένα το Instagram. Εκεί έχει χτίσει μια μικρή όμορφη κοινότητα, από καλλιτέχνες αλλά και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, μιας και το πιο γνωστό της artwork είναι το “ιδιοκτήτρια σμολ μπιζνες”. Το συγκεκριμένο σχέδιο προέκυψε πολύ αυθόρμητα. Χαζεύοντας στα σόσιαλ, έβλεπε παντού το hashtag #smallbusinessowner, κυρίως σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αντίστοιχους με τον δικό της. Ταυτίστηκε με γυναίκες, μητέρες ή και όχι, οι οποίες είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν το όνειρό τους, δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση και παλεύουν καθημερινά να την κρατήσουν ζωντανή.

Τέλος ελπίζει να καταφέρει να συνεχίσει να επεκτείνει τη δική της σμολ μπίζνες, να έχει την υποστήριξη και την αγάπη του κόσμου που την ακολουθεί, μα πάνω από όλα να γεμίζει το feed τους με χρώμα, θετικές σκέψεις, μηνύματα αγάπης και αυτοεκτίμησης και φυσικά, με άπειρο lettering.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr