NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Γιάννης Μόραλης: Χώρος Ιδιωτικός [Έκθεση]

Γιάννης Μόραλης: Χώρος Ιδιωτικός [Έκθεση]

Καμβάδες, πινέλα, σωληνάρια με μπογιές, παλέτες, χρωματικά δοκίμια και σημειωματάρια με προσχέδια. Αλλά και βιβλιοθήκες με πολυάριθμα βιβλία τέχνης και κάθε λογής διακοσμητικά...

Πίσω από την φαινομενική αναρχία των πραγμάτων στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη υπήρχε μια καλά δομημένη αίσθηση της τάξης. Ακόμα και τα έπιπλα ήταν σχεδιασμένα από τον ίδιο ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της εργασίας του.

Ένα ατελιέ, είναι όπως τονίζει η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τον Γιάννη Μόραλη, ένας χώρος ιδιωτικός. Ένα μικρό άβατο που μέσα του πάλλεται η καρδιά της δημιουργίας, η προσωπικότητα του κάθε καλλιτέχνη.

moralis-3.jpeg?mtime=20221027135033#asset:380474

Το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη βρισκόταν στο 9 της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι τους χειμερινούς μήνες ενώ από τη Μεγάλη Εβδομάδα έως τις αρχές φθινοπώρου μεταφερόταν στο επιβλητικό σπίτι-ατελιέ στην Αίγινα που σχεδιάστηκε από τον φίλο του και αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Το ατελιέ του Γιάννη Μόραλη επανασυγκροτείται και επανασυστήνεται μέσα από την τρέχουσα έκθεση. Ενώ η μετάβαση από τον ιδιωτικό χώρο στον δημόσιο χώρο ξεγυμνώνει την τάξη, την σειρά των πραγμάτων, τον “τόπο” της δημιουργίας. Καθαρίζει τη ματιά για να συναντήσει την αφηγηματική παραστατικότητα.

Το ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό και οι συνεργασίες

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης –Χώρος Ιδιωτικός» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου 2023. Στις τρεις ενότητες που τη συναποτελούν, αναδεικνύει πολλές πτυχές της δημιουργίας του, του ιδιωτικού του χώρου και της πολύπλευρης καλλιτεχνικής του προσωπικότητάς.

moralis-4.jpeg?mtime=20221027135105#asset:380475


Στην πρώτη ενότητα συναντάμε τον νεαρό ζωγράφο και ένα εν πολλοίς ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό πρωτολείων, σχεδιασμάτων και σημειώσεων. Στη δεύτερη ενότητα βρισκόμαστε μέσα στο εργαστήριο της οδού Δεινοκράτους 9.

Τέλος ανακαλύπτουμε τις σχέσεις του καλλιτέχνη με φίλους και συνεργάτες καθώς και γνωστές και άγνωστες συνεργασίες, με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης.

moralis.jpeg?mtime=20221027135134#asset:380476


Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2022 –8 Ιανουαρίου 2023

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Αθήνα)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr