NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Κρασί για βιβλία και αντίστροφα

Κρασί για βιβλία και αντίστροφα

Μπορεί το κρασί με το βιβλίο, ίσως και λίγη απαλή μουσική να φαντάζουν ως ένας αξεπέραστος συνδυασμός για το τέλος της ημέρας. Για τους πραγματικούς οινόφιλους ωστόσο στην εξίσωση μπορεί να προστεθεί ακόμη ένα στοιχείο που θα κάνει το συγκεκριμένο “blend” ακόμα πιο ξεχωριστό ή καλύτερα… ταιριαστό.

Το ιδανικό “pairing” για τους οινόφιλους δεν μπορεί παρά να είναι τα βιβλία που αφορούν στο κρασί. Από τους νέους φίλους του κρασιού που ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους στον κόσμο του οίνου μέχρι τους αμετανόητους οινογνώστες που θέλουν συνεχώς να εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με φόντο ένα αμπέλι ή με ένα ποτήρι κρασιού στο χέρι, οι επιλογές βιβλίων είναι πολλές.

Για αυτό και δημιουργήσαμε μια μικρή λίστα με βιβλία που αγγίζουν το ζήτημα κρασί με έναν τρόπο διαφορετικό,ιδιαίτερο. Από το να μάθει κανείς να δοκιμάζει το κρασί, να κρατά εμπεριστατωμένα wine notes, να “διαβάζει” τις ετικέτες στις φιάλες, να αναγνωρίζει τις ελληνικές ποικιλίες, τους “τόπους” και τους όρους του ελληνικού κρασιού, τις ιστορίες των οινοπαραγωγών μέχρι το να συσχετίσει δομικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης και ανάλυσης ενός κρασιού με εκείνα ενός μνημείου και της αρχιτεκτονικής, τα παρακάτω βιβλία θα σας ταξιδέψουν στον μεθυστικό κόσμο του κρασιού.

The new old wine world of Greece

The-new-old-wine-world-of-Greece.jpg?mtime=20221027151715#asset:380538


Ο Εpicurus Gambardella, το αμάλγαμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Επίκουρου και του Jep Gambardella, από την ταινία “La grande bellezza”, μας μιλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου New Old Wine World με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Μας μιλά για το κρασί και την παράξενη “δομική” ομοιότητα του με τις αρχές της αρχιτεκτονικής καθώς και του αμπελιού με τον άνθρωπο. Και μας υπενθυμίζει ότι το κρασί παρά την εντυπωσιακή του πολυπλοκότητα μπορούμε να το βιώσουμε με κάθε έννοια απλότητας.

Πως να σκοτώσετε τον sommelier σας, Σωτηρία Στρατή, Εκδόσεις Ζήτη

“Πως να σκοτώσετε λοιπόν τον sommelier σας, ... εννοείται χωρίς να σας πιάσουνε”. Κάπως έτσι ξεκινά το βιβλίο της η Σωτηρία Στρατή. Από την διαδικασία της οινοποίησης και τα είδη των κρασιών, ο μικρός οδηγός τσέπης περνά στην αναγνώριση των στοιχείων που μπορεί να η κάθε ετικέτα, τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και συμβουλές για τις αρχές δημιουργίας μιας κάβας. Και κάπως έτσι ο sommelier μας καθίσταται περιττός.

Εξήντα χρόνια τρύγος…, Γιάννης Μπουτάρης (σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη), Εκδόσεις Πατάκη


skitso-mpoutaris-mpoukalia.jpg?mtime=20221027152610#asset:380553


Τι μπορεί να αποκαλύπτουν τα ημερολόγια τρύγου του Γιάννη Μπουτάρη… 60 χρόνια μετά; Η ιστορία “της ταραγμένης επίγειας διάβασης του ανάμεσα σε αμπελώνες και κελάρια”, όπως την περιγράφει ο ίδιος ή απλά της αλήθειας του καταγεγραμμένης με την βοήθεια της χρονογράφου Μαρίας Μαυρικάκη. Διαβάζεται ιδανικά με συνοδεία… κρασιού.

Α wineglass full of Greece, Simos Georgopoulos, Εκδόσεις Παπασωτηρίου

Το βιβλίο ξεκινά με την καταγραφή των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα και με μια νοερή αλλά αναλυτική περιπλάνηση στις αμπελουργικές περιοχές και την οινοπαραγωγική Ελλάδα. Οι ονομασίες προέλευσης, η αποθήκευση και το σερβίρισμα των ελληνικών κρασιών ακολουθούν αμέσως μετά. Στο μεγαλύτερο όμως μέρος του βιβλίου βρίσκουμε βασικές πληροφορίες καθώς και μικρές ιστορίες για 50 αξιόλογους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Σαν ένα ταξίδι με οινοτουριστικό ενδιαφέρον μέσα από περίπου 200 σελίδες.

Wine Journal, Moleskine

wine-journal-moleskine.jpg?mtime=20221027142805#asset:380501


Και επειδή η εξέλιξη της σχέσης μας με το κρασί χρειάζεται παρατήρηση και καταγραφή, το να κρατά κανείς το προσωπικό του οινογευστικό ημερολογίο ίσως να είναι κάτι παραπάνω από μια καλή ιδέα. Και η Moleskine έχει φροντίσει για αυτό. Το “ημερολόγιο κρασιού” χωρίζει τα κρασιά ανά είδος και σας προτρέπει να καταγράψετε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των κρασιών που δοκιμάζετε.

Τα κρασιά της Ελλάδας, Μαρία Νέτσικα, Εκδόσεις Ιανός

Maria_Netsika_Ta_krasia_tis_elladas_f.jpg?mtime=20221027151955#asset:380548


Ένα βιβλίο-οδηγός για οινικές αποκαλύψεις σε διάσημους αλλά και λιγότερο γνωστούς αμπελότοπους σε όλο τον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Οδηγώντας νοερά ανάμεσα στους αμπελώνες καταλήγουμε στα οινοποιεία. Συζητάμε με τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς, ανακαλύπτουμε τις νέες αγαπημένες μας ετικέτες και δοκιμάζουμε κρασιά που μας κάνουν να ονειρευόμαστε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr