NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

"Η ελιά στη Λέσβο": Μια διαδραστική έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

"Η ελιά στη Λέσβο": Μια διαδραστική έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Από τα πετρώματα στα πρώτα ίχνη βλάστησης. Από τη βλάστηση ως την ελιά. Από τις αναβαθμίδες, γνωστές σε πολλούς ως ξεροληθιές ως την σύγχρονη επιστήμη. Από τα αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος για την παραγωγή της ελιάς και του λαδιού ως την επεξήγηση της ιστορίας τους με την βοήθεια της διαδραστικότητας και των VR glasses.

Η Αθήνα υποδέχεται ένα πρότζεκτ εικόνων, εκθεμάτων, οπτικοακουστικού υλικού και ψηφιακών εφαρμογών και εικονικής πραγματικότητας με αφορμή μία νέα προσπάθεια προβολής της Λέσβου καθώς και του πολιτισμού της ελιάς.

Μια έκθεση που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Εργαστήριο Εικόνας Ήχου & Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Aegean Solutions στο Ίδρυμα Ευγενίδου και θα διαρκέσει έως και τις 29 Ιανουαρίου 2023.

Ο πολιτισμός της ελιάς

Η ιστορία της ελιάς αλλά και η σχέση της με το τοπίο. Η αναγνώριση της σημασίας των λιθόκτιστων αναβαθμίδων και της συγκράτησης της μεγαλύτερης ποσότητας του βρόχινου νερού μέσα από ένα ζωντανό πείραμα για τα παιδιά, τα οποία μπορούν να παρατηρήσουν την διαδρομή του νερού με την απουσία και την παρουσία των αναβαθμίδων μέσα από μια ειδική κατασκευή με plexiglass που τους καθιστά “διάφανα” τα προτερήματα της τεχνικής με την οποία οι πρόγονοι μας καλλιεργούσαν τα χωράφια τους για πολλούς αιώνες.

Η-Ελιά-στη-Λέσβο-Ίδρυμα-Ευγενίδου-4.jpg?mtime=20221027212013#asset:380620


Η γεωμορφολογία, η τοπική παράδοση και η διαχρονική εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου που εφαρμόστηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου στο ελαιόφυτο νησί της Λέσβου.

Αλλά και η υψηλή περιβαλλοντική και οικονομική σημασία που κάνουν την ελιά και το λάδι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στοιχεία της ταυτότητας του νησιού. Και τέλος η πολιτιστική κληρονομιά, οι αξίες, η ομορφιά, οι συμβολισμοί. Μια πραγματικά πολύπλευρη προσέγγιση της “ελιάς” αποτελεί την πρώτη ενότητα της έκθεσης.

Η τεχνολογία της ελιάς

Η-Ελιά-στη-Λέσβο-Ίδρυμα-Ευγενίδου-2.jpg?mtime=20221027212047#asset:380621


Και αν το λευκό περιστέρι που φέρνει ένα κλαδί κλαδιάς συμβολίζει μια νέα εποχή, στην δεύτερη ενότητα της έκθεσης η νέα εποχή ενσωματώνεται με την τεχνολογία των ψηφιακών εφαρμογών, της επαυξημένης πραγματικότητας και των VR glasses.

Με την βοήθεια αυτών των νέων ψηφιακών εργαλείων ερχόμαστε σε επαφή ή καλύτερα ζούμε, κινούμαστε μέσα, αγγίζουμε με την βοήθεια χειριστηρίων και κουμπιών την διαχρονική εξέλιξη των μηχανισμών και της τεχνολογίας για την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

elia-stilesvo-3.jpg?mtime=20221027212109#asset:380622


Γυρίζουμε τον πέτρινο μύλο, ασκούμε πίεση για την σύνθλιψη των καρπών, κινούμαστε "με έναν τρόπο" κυριολεκτικά μέσα σε λιθόκτιστα ελαιοτριβεία περασμένων εποχών. Βγάζοντας πια τα γυαλιά η σχέση μας με την ελιά είναι λιγότερο ρευστή, πιο μεστή, έχει πάρει μια άλλη “γεύση”.

Η Έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας» θα παρουσιαστεί από 17 Οκτωβρίου 2022 έως 29 Ιανουαρίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr