NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Εθνική Πινακοθήκη: Ατενίζει την Αθήνα από το σημείο εκκίνησης

Εθνική Πινακοθήκη: Ατενίζει την Αθήνα από το σημείο εκκίνησης

Εδώ και λίγο καιρό την αναγνωρίζουμε ως το πιο πρόσφατο αθηναϊκό τοπόσημο. Με τον φωτεινό της πίνακα στην πρόσωψη να αλλάζει κατα καιρούς κάνει την Κηφισίας τόσο στην άνοδο όσο και στη κάθοδο αλλά και πολλά από τα κατηφορικά στενάκια του Κολωνακίου που ξεκινούν από τους πρόποδες του Λυκαβηττού να μοιάζουν με “αίθριους” διαδρόμους που οδηγούν στην αρχή μιας ιδιόμορφης, σύγχρονης, αστικής και σε κάθε περίπτωση φωτεινής έκθεσης.

Η Εθνική Πινακοθήκη έχει βρει τον τόπο της σε ένα σημείο της Αθήνας που φαίνεται να της ταιριάζει απόλυτα. Αποπνέει το ίδιο αίσθημα με εκείνο που νιώθει κανείς όταν ένας πίνακας, ένα έργο τέχνης βρίσκει την “θέση” του πάνω σε έναν τοίχο ή μέσα σε έναν χώρο. Με το ίδιο βήμα προς τα πίσω και το ίδιο χαμόγελο επιβεβαίωσης κοιτάζουμε σήμερα το νέο κτίριο που στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη.

Ένα κτίριο που μοιάζει με ένα νέο σημείο εκκίνησης. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που θυμούνται τις δεκάδες “προσωρινές ή μη μετακομίσεις” της Εθνικής Πινακοθήκης που επαναλαμβάνονταν επί δεκαετίες σε διαφόρων λογιών κτηριακές υποδομές. Το παρακάτω νέο βίντεο όμως αφηγείται την ιστορία και αναβιώνει τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία του οργανισμού με τρόπο μεστό:

Σύμφωνα με τη Συραγώ Τσιάρα, που έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης εδώ και τέσσερις μήνες, ο οργανισμός έχει ήδη κατακτήσει καίριους στόχους. Είναι δημοφιλής, διαθέτει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής. Είναι έτοιμος να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας, τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και την πόλη.

Το άμεσο περιβάλλον, η γειτονιά, η πόλη, η χώρα, ο κόσμος αποτελούν σήμερα έναν τόπο, “αίθριο”, ανοιχτό για συνομιλία με τα μέσα που μας προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Με τα δικά της λόγια “Στη σημερινή εποχή, η ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επικοινωνία με την κοινότητα τόσο σε αναλογικό όσο και σε ψηφιακό περιβάλλον, και η προώθηση της κριτικής σκέψης, σε συνδυασμό με τον διαμοιρασμό της γνώσης και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ανατροφοδοτούν και διευρύνουν τον ρόλο της Εθνικής Πινακοθήκης”.

Οι Περιοδικές Εκθέσεις

Η έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» θα παραταθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2023.

Κάθε έκθεση στο εξής θα πλαισιώνεται και θα ολοκληρώνεται από δημόσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα σχεδιάζονται ειδικά για την έκθεση. Θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις λόγου και τέχνης στο αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση», καθώς και έναν κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων που θα σχεδιάζονται για διαφορετικές κατηγορίες κοινού και κοινωνικές ομάδες.

Άνοιξη - τέλη 2023
Έκθεση με θέμα το «Αστικό Βίωμα» στις δεκαετίες 1950 - 1960 - 1970 στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο


Η έκθεση αντιμετωπίζει την πόλη ως εμπειρία, εξετάζει την αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση και τη μετανάστευση –εσωτερική και εξωτερική– στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν μεταπολεμικά στην ελληνική κοινωνία. Οι καλλιτέχνες παρατηρούν, καταγράφουν και ερμηνεύουν τις μεταβολές του αστικού τοπίου με ρεαλιστική διάθεση τεκμηρίωσης ή προτιμούν να εξιδανικεύουν το αστικό τοπίο συνοψίζοντάς το σε ένα ελληνοκεντρικό ιδεόγραμμα ειδυλλιακής αστυγραφίας.

DYTIKOEUROPAIKHS-TEXNHS-23.jpg?mtime=20221102164256#asset:381322


Άνοιξη - τέλη 2024
Διεθνής έκθεση με θέμα τη «Δημοκρατία», με επίκεντρο τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Tο 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, το 1974. Μισός αιώνας αδιάσπαστης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μετά την ανατροπή της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, ιστορική τομή που ορίζει και την έναρξη της περιόδου της μεταπολίτευσης.

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την κατεύθυνση διοργανώνοντας μια μεγάλη διεθνή έκθεση με θέμα τη Δημοκρατία και την Τέχνη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, το νόημα, το περιεχόμενο και τις εικαστικές εκφράσεις των αγώνων για την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τη διεκδίκηση των πολιτικών ελευθεριών και τον αντιαποικιακό αγώνα. Σε μια εποχή απειλητικής επανάκαμψης αυταρχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και διασάλευσης των δημοκρατικών κεκτημένων, μια έκθεση για το πώς οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τους αγώνες ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα αποκτά πρόσθετη σημασία.

Η μόνιμη συλλογή

Επαναλειτουργία Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού, Γουδή

GLYPTOTHIKH-GOUDI-17-1.jpg?mtime=20221102164417#asset:381323


Έπειτα από δύο χρόνια διακοπής λειτουργίας λόγω των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης του φωτισμού στον εκθεσιακό χώρο, επαναλειτουργεί η μόνιμη έκθεση Νεοελληνικής Γλυπτικής με την επιμέλεια της Τώνιας Γιαννουδάκη.

Παρουσιάζει σε 12 ενότητες την ιστορία και την εξέλιξη της γλυπτικής, όπως διαμορφώθηκε από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι τον 21ο αιώνα. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 09.00-14.00.

Επαναλειτουργία Βιβλιοθήκης και Αρχείου ΕΠΜΑΣ

Στην Εθνική Πινακοθήκη λειτουργεί ειδική βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών, η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε παράλληλα με το Μουσείο, με κύριο σκοπό την επιστημονική υποστήριξη του ιδρύματος και την εξυπηρέτηση των ερευνητών. Επίσης, διατηρείται Αρχείο, όπου φυλάσσονται έγγραφα, φωτογραφίες, αφίσες, φυλλάδια, προσκλήσεις εκθέσεων και λοιπό υλικό που τεκμηριώνει την ιστορία του Μουσείου και την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Είναι ανοιχτή στο κοινό με ωράριο λειτουργίας 10.00-14.00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

DYTIKOEUROPAIKHS-TEXNHS-28.jpg?mtime=20221102164504#asset:381324


Έναρξη λειτουργίας Αίθουσας Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης

Στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνονται περίπου 1.250 έργα ζωγραφικής διαφόρων εποχών που ανήκουν σε ξένες σχολές, κυρίως δυτικοευρωπαϊκής τέχνης. Τα περισσότερα προέρχονται από δωρεές, κυρίως πλούσιων Ελλήνων της διασποράς, λιγότερα από αγορές του ιδρύματος, κυρίως έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, και άλλα από δωρεές καλλιτεχνών. Τα παλαιότερα χρονολογούνται στον 14ο αιώνα, ενώ τα νεότερα φτάνουν σχεδόν ως τις μέρες μας.

«Η Συλλογή ως Εργαστήριο»

«Η Συλλογή ως Εργαστήριο» στον τρίτο όροφο της μόνιμης συλλογής θα επανασχεδιαστεί με άξονα την ιστορία των συναισθημάτων, των ιδεών, των εμπειριών και των στάσεων ζωής. Η παρουσίαση της μόνιμης συλλογής στον τρίτο όροφο θα εναλλάσσεται με συχνότητα περίπου δύο ετών, έτσι ώστε να δίνονται κίνητρα στους επισκέπτες να επανέρχονται στην Εθνική Πινακοθήκη για να γνωρίσουν καινούργια έργα και ποικίλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις.


GLYPTOTHIKH-GOUDI-19.jpg?mtime=20221102164632#asset:381325


«Ενδιάμεσος Χώρος»

Στους ενδιάμεσους χώρους, στο μεσοπάτωμα και σε άλλους χώρους, στεγασμένους και υπαίθριους, επιμελητές της ΕΠΜΑΣ αρχικά και εν συνεχεία ανεξάρτητοι, εξωτερικοί επιμελητές θα προσκληθούν να αναπτύξουν τις δικές τους επιμελητικές προτάσεις με μια πυκνή περιοδικότητα. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης ένα έργο ή μια ιστορία από τη συλλογή έργων τέχνης και τα αρχεία της ΕΠΜΑΣ, τα επιμελητικά εγχειρήματα του «Ενδιάμεσου Χώρου» θα επιχειρούν διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τη μόνιμη συλλογή.

Τα Παραρτήματα

Τέλος στον προγραματισμό προβλέπεπεται η ανάδειξη και η προβολή της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε παραρτήματος. Ειδικές δράσεις –εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα– θα σχεδιαστούν στα εξής παραρτήματα: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, Σπάρτη, Μουσείο Καπράλου, Αίγινα, στα παράρτηματα Ναυπλίου και Κέρκυρας και στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr